Τετάρτη, 1 Μαΐ
22oC Αθήνα

Φορολογικό νομοσχέδιο: Live η συζήτηση στη Βουλή

Φορολογικό νομοσχέδιο: Live η συζήτηση στη Βουλή

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών αρχίζει σήμερα (6.12.2023) η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σημειώνεται πως μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη και των άλλων πολιτικών αρχηγών, το φορολογικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί αύριο στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής περιλαμβάνει: «Μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, τη φορολογική δικαιοσύνη και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής».

Το κενό ΦΠΑ, δηλαδή τα χρήματα που χάνει το δημόσιο από τη μη είσπραξη ΦΠΑ, έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Βάσει αυτών, «το κενό ΦΠΑ, από το 23%, όπως το υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018, περιορίστηκε στο 17,8% το 2021».

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το κενό ΦΠΑ, φέτος, θα περιοριστεί στο 15%. Στόχος είναι το κενό στον ΦΠΑ να φτάσει στο μέσο όρο της Ε.Ε. που σήμερα είναι 9% έως το 2026-2027.

 

 

Στη μείωση του κενού ΦΠΑ έχουν συντελέσει οι ψηφιακές συναλλαγές, όπως όμως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί και υπηρετείται από το νομοσχέδιο που τίθεται σήμερα στην κρίση της ολομέλειας.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει ότι:

  • Ολοκληρώνεται, τους πρώτους μήνες του 2024, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εκδίδονται οι υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούν και οι απαιτούμενες διοικητικές πράξεις.
  • Τις επόμενες ημέρες εκδίδεται υπουργική απόφαση για την επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών και στους υπόλοιπους κλάδους λιανικής.
  • Για την υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών τιμολογίων, η κυβέρνηση θα υποβάλει «σύντομα» σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι απαιτείται η έγκρισή της.
  • Μέσα στο 2024 εφαρμόζεται υποχρεωτικά το σύστημα mydata για την ηλεκτρονική υποβολή των παραστατικών προς την ΑΔΑΕ και ως προς τα έσοδα και ως προς τα έξοδα.
  • Η αγοραπωλησία ακινήτων θα γίνεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής, όχι με μετρητά. Μέχρι σήμερα, ένα σημαντικό ποσοστό αγοραπωλησιών, που υπερβαίνει το 20%, γίνονταν και γίνονται είτε μόνο με μετρητά ή με τραπεζικά μέσα και μετρητά, με μεικτό τρόπο.
  • Ενεργοποιείται το «ψηφιακό δελτίο αποστολής», πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως μέχρι το τέλος του έτους, με την έκδοση όλων των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων και διοικητικών πράξεων. Το «ψηφιακό δελτίο αποστολής» είναι ένα ακόμη «όπλο» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής κατά τη διακίνηση αγαθών.
  • Αυξάνεται το πρόστιμο χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
  • Θεσμοθετείται η πληρωμή του 50% των προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.
  • Επιβάλλεται διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.
  • Ρυθμίζεται η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Τροπολογίες κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ

Μείωση προστίμων και τόκων σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης και εφάπαξ εξόφλησης εντός εξήντα (60) ημερών, προτείνει το ΠΑΣΟΚ, με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

«Με σκοπό τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, την επιτάχυνση είσπραξης των φόρων καθώς και τη μείωση των ενδικοφανών προσφυγών, προτείνεται η προθεσμία εφάπαξ εξόφλησης να γίνεται σε διάστημα εξήντα ημερών από τριάντα για να μπορέσει ο φορολογούμενος να αναζητήσει πηγές χρηματοδότησης προς εξόφληση των φόρων και το σπουδαιότερο η μείωση του 60% στη μείωση του προστίμου να ισχύσει και για τους προκύπτοντες τόκους. Οι τόκοι που καταβάλλονται λόγω καθυστερημένης εξόφλησης ανέρχονται σε 8,76% χρόνο, δηλαδή εμπεριέχουν επί της ουσίας και ποινή και όχι μόνο τόκους χρηματοοικονομικών ροών.

Με αυτό τρόπο θα ολοκληρώνονται γρηγορότερα υποθέσεις που ελέγχονται και θα υπάρξει μείωση εργατοωρών απασχόλησης των δημοσίων οργάνων και βεβαίως θα επιταχυνθούν οι εισπράξεις ελεγχομένων υποθέσεων», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση. Περαιτέρω σημειώνεται ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις αποκαθίστανται οι αρχές χρηστής διοίκησης και προτείνεται να μην επιβάλλεται το πρόστιμο που ισούται με το 50% του ΦΠΑ που προβλέπεται περίπτωση διαπίστωσης διαβίβασης των δεδομένων των συνόψεων εκδοθέντων παραστατικών εσόδων λιανικής, όταν διαπιστώνεται ότι η μη υποβολή οφείλεται σε τεχνικό σφάλμα και εφόσον προκύπτει ότι τα φορολογικά στοιχεία έχουν νομίμως εκδοθεί, έχουν εμπρόθεσμα καταχωρηθεί στα τηρούμενα βιβλία και έχουν αποδοθεί οι φόροι που αναλογούν σε αυτά εφόσον παρήλθε η προθεσμία υποβολής των αντιστοίχων δηλώσεων. Με τις διατάξεις αυτές αποδίδεται δικαιοσύνη και στην περίπτωση αυτή, όπως αντιστοίχως ίδιος ΚΦΔ προβλέπει στα άρθρα 54 Ε και 54 ΣΤ σε ανάλογες κατηγορίες προστίμων, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Με άλλη τροπολογία το ΠΑΣΟΚ προτείνει θέσπιση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού επαγγελματιών, επιχειρήσεων και αγροτών.

Αίτημα αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ

Ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του άρθρου 15 του νομοσχεδίου, υπό το φως της έκθεσης της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το άρθρο αφορά στον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών στη βάση του κατώτατου μισθού. Η ένσταση αντισυνταγματικότητας θα συζητηθεί σε λίγη ώρα.

Ο Νίκος Παππάς ανέφερε ότι το σύνταγμα δεν απαγορεύει να φορολογούνται οι Έλληνες και οι Ελληνίδες με τεκμήρια. Υπό δύο σοβαρές προϋποθέσεις όμως: τα τεκμήρια να είναι μαχητά και να βασίζονται σε διδάγματα κοινής πείρας. «εδώ δεν έχουμε διδάγματα κοινής πείρας. Υπογραμμίζεται με εμφατικό τρόπο, από την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου, και αν υπάρχουν κάποια διδάγματα πείρας, δεν είναι κοινά. Δεν είδαμε κόμμα της αντιπολίτευσης ή έναν φορέα να μοιράζεται τα διδάγματα πείρας που έχει ο συγγραφέας του νόμου, ο οποίος μάλλον είναι διαφορετικός από τον συγγραφέα της ανάλυσης συνεπειών της ρύθμισης. Η ανάλυση συνεπειών, δεν παραπέμπει σε πραγματικά δεδομένα για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος των αυτοαπασχολουμένων και των ελευθέρων επαγγελματιών, με βάση τον κατώτατο μισθό. Καταθέτουμε λοιπόν ένσταση αντισυνταγματικότητας», είπε ο Νίκος Παππάς και τόνισε ότι είναι μείζον να συζητηθεί τώρα η ένσταση αντισυνταγματικότητας, δηλαδή προτού ανέβει στο βήμα ο πρωθυπουργός.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις