Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Φορολογικό νομοσχέδιο: Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι ανησυχίες στην ΝΔ για το πολιτικό κόστος

Φορολογικό νομοσχέδιο: Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι ανησυχίες στην ΝΔ για το πολιτικό κόστος

Αποφασισμένος να προχωρήσει τη φορολογική μεταρρύθμιση δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κι ενώ και στους κόλπους της «γαλάζιας» παράταξης υπάρχουν φωνές που εκτιμούν πως το νέο πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες ενδεχομένως να στοιχίσει πολιτικά στη ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ήταν κάθετος: «Ήθελα να επισημάνω, επειδή μου αρέσει να είμαι συνεπής στον πολιτικό μου λόγο και να μην διαστρεβλώνονται οι θέσεις μου, ότι σε όλες τις συνεντεύξεις που έδινα προεκλογικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες έλεγα το εξής: θέλω και θα μειώσω το τέλος επιτηδεύματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση. Αυτά λέγαμε προεκλογικά, αυτά κάνουμε και τώρα και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης συμβαδίζει με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Ανησυχία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Όπως εξηγεί στο newsit.gr στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης, η ανησυχία εστιάζεται στο γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν ένα κοινό που στήριξε τη ΝΔ στις εκλογές του 2019, ώστε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, μετά τη φορολογική και ασφαλιστική λαίλαπα που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, όπως σημειώνει.

Αλλά και στις πρόσφατες εκλογές, προσθέτει, στάθηκαν απέναντι στην Κουμουνδούρου και τις δηλώσεις Κατρούγκαλου περί επαναφοράς του συντελεστή 20% επί των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Η απάντηση Μητσοτάκη προς πάσα κατεύθυνση

Η απάντηση του Πρωθυπουργού στις ανησυχίες που διατυπώνονται περί πιθανού πολιτικού κόστους για τη ΝΔ είναι ότι η κυβέρνηση στην αρχή μάλιστα της νέας θητείας της «είχε το πολιτικό θάρρος να κάνει κάτι το οποίο αντικειμενικά, ναι, είναι πολιτικά δύσκολο», προκειμένου να επέλθει φορολογική δικαιοσύνη και να πληρώσουν φόρους αυτοί που σήμερα πληρώνουν αδικαιολόγητα μικρό ή μηδενικό φόρο.

Παράλληλα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι κρύβεται πίσω «από τους λίγους μεγάλους», πίσω από αυτούς που θεωρούν, όπως σημείωσε «δική τους πολιτική πελατεία» για να μην προχωρήσει η νομοθετική πρωτοβουλία .

Στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχει η εκτίμηση ότι η φορολογική μεταρρύθμιση έχει ευρύτερα, κοινωνική αποδοχή και τη στήριξη και κεντρώων ψηφοφόρων που θέλουν τις μεταρρυθμίσεις και δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις