Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Φορτσάρει το Μαξίμου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Οι δύο προτάσεις για την εκλογή ΠτΔ

Φορτσάρει το Μαξίμου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Οι δύο προτάσεις για την εκλογή ΠτΔ
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συζητήσει το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες το όλο θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε σαφές ότι τα ζητήματα, τα οποία θα απασχολήσουν το κόμμα τις επόμενες ημέρες έχουν να κάνουν με τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, αλλά και με τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί το θέμα να πάει… στα μαλακά, με μία αναφορά για διακριτούς ρόλους. Από την άλλη, ωστόσο, ο Νίκος Φίλης επιθυμεί την κατάργηση του Άρθρου 3 και ζητά την πλήρη διάκριση διαχωρισμού Εκκλησίας – Πολιτείας.
Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, εμφανίστηκε να μην επιθυμεί τη ρήξη με την Εκκλησία, ιδιαίτερα σε μία τέτοια -ευαίσθητη πολιτικά- περίοδο.

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Σε ό,τι αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση εμφανίζεται να επιθυμεί την αποσύνδεση του θεσμού από την διεξαγωγή των εκλογών. Στη χθεσινή συνεδρίαση, πάντως, εκφράστηκαν ταυτόσημες απόψεις με αυτή του Προκόπη Παυλόπουλου, σχετικά με τη σκοπιμότητα η τρίτη ψηφοφορία να παραπέμπεται στον λαό, από την στιγμή που τα 2/3 δεν εξασφαλίζονται.

Στη συζήτηση, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, κατατέθηκε και η πρόταση να γίνεται και τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή με πλειοψηφία 3/5 και αυτή να επαναλαμβάνεται, μέχρι να βρίσκονται οι 180 βουλευτές. Το σενάριο αυτό θέλει τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μένει στη θέση του, μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις