Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Φωτιά στην Κορινθία: Νύχτα αγωνίας και στο Μαξίμου – Ο μεγάλος φόβος

Εξεταστική Επιτροπή

Αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου για την μεγάλη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας.

Οι προβλέψεις για ραγδαία ενίσχυσης των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας, σήμαναν συναγερμό από νωρίς χτες. Με εντολή του πρωθυπουργού όλες οι δυνάμεις τέθηκαν σε επιφυλακή, ενώ όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται στα σημεία που δοκιμάζονται από τη φωτιά στην Κορινθία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαρκή ενημέρωση από τους αρμοδίους για την εξέλιξη της φωτιάς, και παρακολουθούσε με ανησυχία τις εξέλιξη του μετώπου της πυρκαγιάς.

Η είδηση χτες νωρίς το βράδυ, ότι οι φλόγες κατευθύνονται προς τα Μέγαρα επέτεινε την αγωνία…

Η προσπάθεια της πολιτείας ήταν από την πρώτη στιγμή να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή και στη συνέχεια να μην υπάρξουν μεγάλες υλικές ζημιές αλλά και η λιγότερη δυνατή καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον.

Ήδη ως χθες το απόγευμα ο απολογισμός ήταν “βαρύς”. Πάνω από 20 χιλιάδες στρέμματα πυκνού παρθένου δάσους είχαν γίνει στάχτη.

Click4more Φωτιά στην Κορινθία: Εικόνα σοκ με την πύρινη «λαίλαπα» στο Αλεποχώρι

Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός αποστολής μηνύματος προς τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνέστησε την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών λόγω της πυρκαγιάς αλλά και λόγω των προβλέψεων για επιδείνωση των ανέμων το βράδυ της Πέμπτης.

Κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στις επικρίσεις ότι το 112 δεν ενεργοποιήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις εκκένωσης οικισμών στην πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, εξηγούσαν πως η ενεργοποίηση του κρίνεται επιχειρησιακά, κατά περίπτωση και ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, στον Σχίνο, στα Μοναστήρια, στο Αλεποχώρι, «η διαδικασία εκκένωσης έγινε με φυσική παρουσία και η διαδικασία της ενημέρωσης με άψογο και άμεσο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων», όπως τόνιζαν.

φωτιά

Παράλληλα συμπλήρωναν ότι χθες το μεσημέρι, όταν φάνηκε κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς, εξαιτίας των ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων, κρίθηκε απαραίτητη η ενεργοποίηση του «112» και εστάλη προληπτικά μήνυμα σε πολίτες συγκεκριμένων περιοχών να απομακρυνθούν προληπτικά και να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους.

Η εκτίμηση είναι ότι η φωτιά ξεκίνησε από καύση υπολειμμάτων σε ελαιώνα, στην περίμετρο του οικισμού Σχίνος στην Κόρινθο, σε έντονες καιρικές συνθήκες, με ριπές ανέμων που έφταναν  τα 7 και 8 μποφόρ.

Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ (Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού) του ανακριτικού βρέθηκε άμεσα στην περιοχή, ενδεικτικό του κλίματος ανησυχίας που υπήρξε στον κρατικό μηχανισμό για το ζήτημα…

Ο καπνός από την φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτη στον Σχίνο Κορινθίας “σκέπασε” και τον Αττικό ουρανό.

Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες της Ακρόπολης σε ένα νέφος καπνού, οι οποίες προβάλλονται ήδη και στα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μια… αρνητική εικόνα, σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει κηρύξει επίσημα την έναρξη της τουριστικής σεζόν και έχει απευθύνει κάλεσμα στους ξένους επισκέπτες να επιλέξουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις