Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από την εξαγορά σκοπιανής εταιρείας από τη ΔΕΗ

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από την εξαγορά σκοπιανής εταιρείας από τη ΔΕΗ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ EUROKINISSI

Διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση της εξαγοράς της εταιρείας ηλεκτρισμού EDS στην πΓΔΜ από τη ΔΕΗ, με τη ΝΔ να επιτίθεται μετωπικά στην κυβέρνηση για το ζήτημα.

Ύστερα από τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου, Μαρίας Σπυράκη, η οποία ζητάει εξηγήσεις από την κυβέρνηση με αφορμή τις αποκαλύψεις πως η EDS που αγοράστηκε από τη ΔΕΗ ουσιαστικά είχε μηδενική αξία, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος κι Ενέργειας της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή. Με αυτήν, θέτει πέντε ερωτήματα στους αρμόδιους υπουργούς, τα οποία αφορούν και στη γενικότερη κατάσταση της ΔΕΗ, ενώ αφήνει υπόνοιες ακόμη και για «μαύρο» πολιτικό χρήμα.
Συγκεκριμένα:

1. Προτίθεται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων τους ισολογισμούς των 5 τελευταίων ετών της EDS, καθώς και την μελέτη του ανεξάρτητου εκτιμητή που προσδιόρισε το εύλογο τίμημα για την εξαγορά;

2. Ποιος τελικά λέει αλήθεια για το επιχειρησιακό πλάνο του στρατηγικού συμβούλου, με βάση το οποίο οι τράπεζες δάνεισαν τη ΔΕΗ; Ο Υπουργός που υπόσχεται πλήρη εφαρμογή του σχεδίου ή ο  διορισμένος από αυτόν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος που δηλώνει το αντίθετο;
3. Σχεδιάζεται πράγματι να δοθεί επιπλέον προίκα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στις λιγνιτικές μονάδες που πωλούνται και ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος;

4. Ποιο εκτιμά ο αρμόδιος Υπουργός ότι είναι το οικονομικό αποτέλεσμα της ΔΕΗ για το τρίτο τρίμηνο του 2018 και τι προτίθεται να κάνει αν το λειτουργικό περιθώριο της εταιρείας προσεγγίσει το μηδέν;

5. Τελικά τι προτίθεται να κάνει για τη διάσωση της ΔΕΗ;

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε μάλιστα πως «μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια, η κυβέρνηση Τσίπρα μετέτρεψε τη ΔΕΗ από βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για την ελληνική οικονομία σε μέγιστο συστημικό κίνδυνο, καθώς από το 2014 μέχρι το 2017 η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 84%, το λειτουργικό περιθώριο (EBITDA) της κατά 64%, ενώ τα ληξιπρόθεσμά της υπερτριπλασιάστηκαν».
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, ενώ ειδικά για την εξαγορά της EDS υπαινίσσεται «μαύρο» πολιτικό χρήμα, καθώς επικαλείται δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι «μέρος της πληρωμής μεταφέρθηκε σε προσωπικούς λογαριασμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων».

Απαντήσεις ζητά η Νέα Δημοκρατία από την κυβέρνηση για την σκοπιμότητας της εξαγοράς μιας προβληματικής σκοπιανής εταιρείας ηλεκτρισμού από τη ΔΕΗ.

 «Την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη ΔΕΗ που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ», αναφέρει η ανακοίνωση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης: «Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις