Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Φωτιές: «Μίνι» υπουργικό για τους πυρόπληκτους και δήλωση Μητσοτάκη

Φωτιές: «Μίνι» υπουργικό για τους πυρόπληκτους και δήλωση Μητσοτάκη

Τον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα και τη στήριξη των πυρόπληκτών σε Αττική, Βόρεια Εύβοια και Πελοπόννησο αρχίζει η κυβέρνηση, την ώρα που η «μάχη» με τις φωτιές συνεχίζεται.

Σήμερα, Δευτέρα στις 11:00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, αρμόδιου για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσου, του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιου Πετραλιά, του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστου Τριαντόπουλου και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη.

Θα ακολουθήσουν το απόγευμα δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

Αύριο, Τρίτη, στις 15.00, θα συνεδριάσει, με το ίδιο θέμα, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το Υπουργικό Συμβούλιο. Τέλος, εντός της εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Νέο πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, ύψους 1,71 δις.

Μεταξύ άλλων θα προβλέπει τη δημιουργία 13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, καθώς και την αγορά πιο σύγχρονων μέσων για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών, όπως drones για εναέρια παρακολούθηση και καταγραφή δεδομένων, νέα «έξυπνα» συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης. Επίσης σχεδιάζεται η αγορά επιπλέον εναέριων μέσων (αεροσκάφη και ελικόπτερα), πυροσβεστικών οχημάτων και εξοπλισμού.

Ο σχεδιασμός για τις οικονομικές επιπτώσεις της τραγωδίας

Παράλληλα η κυβέρνηση προετοιμάζει σειρά παρεμβάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Καταρχήν επεξεργάζεται πρόταση για αναθεώρηση – επικαιροποίηση των βασικών πυλώνων, στους οποίους θα κατευθυνθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος να κατευθυνθούν περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι στην κάλυψη των αναγκών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές, καθώς οι εθνικοί πόροι δεν μπορούν να καλύψουν το μέγεθος των αναγκών που προκύπτουν για τη χώρα.

Επιπλέον σχεδιάζεται να επιδιωχθούν συμμαχίες με άλλες χώρες, κυρίως του Ευρωπαϊκού Νότου, προκειμένου ως κράτη που δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές, να στηριχθούν κατά προτεραιότητα με κονδύλια από την Ευρώπη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις