Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

ΦΠΑ στην εκπαίδευση – Φίλης: Δεν μπορούμε να καταργήσουμε το μέτρο!

ΦΠΑ στην εκπαίδευση – Φίλης: Δεν μπορούμε να καταργήσουμε το μέτρο!

– Ομολογία του υπουργού Παιδείας ότι δεν μπορούν να βρεθούν τα ισοδύναμα!
– Στο 23% μένει ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία και ψάχνουν να δουν τι θα γίνει με τα φροντιστήρια
– «Δεν μπορούμε να το καταργήσουμε γιατί έχουμε δεσμευθεί από τον Αύγουστο», είπε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης

Εγκλωβισμένη σε ένα δικό της λάθος, το οποίο όμως πληρώνουν οι πολίτες, είναι η κυβέρνηση. Το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποδεικνύεται άλυτο πρόβλημα, όπως ομολόγησε και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας στα Παραπολιτικά και στο Νίκο Ευαγγελάτο.

Ο κ. Φίλης μεταξύ άλλων είπε ότι όπως όλα δείχνουν παραμένει ο ΦΠΑ στο 23% για τα ιδιωτικά σχολεία και ψάχνουν να δουν τι θα γίνει με τα φροντιστήρια, δηλαδή να υπάρχει χαμηλότερος συντελεστής. Αυτό θα είναι ένα θέμα διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αφού σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως είπε ο ίδιος ο κ. Φίλης όσα πεδία φορολογούνται για πρώτη φορά, μπαίνουν στο 23%!

«Δεν μπορούμε να βρούμε ισοδύναμα αλλα να εκλογικεύσουμε ένα μέτρο που μας απομακρύνει από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα», είπε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το λειάνουμε. Ξεκινώ από την πιο ήπια αντιμετώπιση δημοσιονομικά. Θα υπάρξει πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι σαφές».

Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι δεν είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση το έθεσε ως προαπαιτούμενο. «Άλλο πράγμα το ιδιωτικό σχολείο, πάνε εύποροι συμπολίτες μας τα παιδιά τους. Αλλο είναι το φροντιστήριο. Άλλοι οι παιδικοί σταθμοί και άλλο τα νηπιαγωγεία. Δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένη εξαγγελία. Ψάχνουμε μια ελάφρυνση του μέτρου».

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν το καταργούν είπε: «Δεν μπορούμε να το καταργήσουμε γιατί έχουμε δεσμευθεί από τον Αύγουστο. Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσα πεδία φορολογούνται για πρώτη φορά μπαίνουν στο 23%. Πρέπει να συννενοηθούμε και με την τρόικα γι αυτο. Θα συνεννοηθούμε με την τρόικα για να μειώσουμε τον συντελεστή. Δυστυχώς δεν είναι θέμα που λαμβάνει μόνη της την απόφαση η κυβέρνηση. Η τελική απόφαση θα βγεί τις προσεχείς μέρες. Δεν πληρώνει ο κόσμος τώρα».

Για τους διορισμούς και τα κενά στα σχολεία είπε ότι «έχουν καλυφθεί με προσλήψεις αναπληρωτών. Εχουν φύγει 25.000 εκπαιδευτικοί και έχουν προσληφθεί λιγότεροι από 1.000. Οι αναπληρωτές δεν αποτελούν λύση και είναι ευκαιριακή μορφή εκπαιδευτικού λειτουργήματος. Οι πρώτοι διορισμοί που θα γίνουν θα έχουν ισχυρή δόση Παιδείας και θα είναι μέσα στο 2016. Δεν μπορώ να πω αριθμό γιατί θα είναι ανεύθυνο. Η κυβέρνηση έχει χρέος να προχωρήσει σε μέτρα με κοινωνικά αντισταθμίσματα, με ένα παράλληλο πρόγραμμα και θα το αποδείξει στον χώρο της εκπαίδευσης. Να δούμε τι ακριβώς θα γίνει στο Ασφαλιστικό. Αυτά που γίνονται είναι νόμοι που δεν είχαν ψηφιστεί από εμάς. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί δικαιολογία. Θα γίνει μια συνολική ασφαλιστική μεταρρύθμιση με μια όσο το δυνατόν αξιοπρεπή σύνταξη».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ κ. ΦΙΛΗ:

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε