Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

FT: Ο Ομπάμα παραδίδει την σκυτάλη του πλανητάρχη στη Μέρκελ

FT: Ο Ομπάμα παραδίδει την σκυτάλη του πλανητάρχη στη Μέρκελ

Όταν ο Μπαρακ Ομπάμα θα προσγειωθεί στο Βερολίνο για το αποχαιρετιστήριο ταξίδι του στην Άνγκελα Μέρκελ, θα πει αντίο, όπως ο ίδιος έχει πει στην πιο στενή του σύμμαχο. Με τον Ντόναλντ Τραμπ να καταλαμβάνει τον Λευκό Οίκο κάποιοι βλέπουν το ταξίδι Ομπάμα στο Βερολίνο ως την παράδοση της σκυτάλης του ηγέτη του δυτικού κόσμου στην Γερμανίδα καγκελάριο γιατί πολύ απλά δεν θέλει να την δώσει στον Τραμπ.

Η Μέρκελ, γράφουν οι Financial Times, έχει ήδη αποδεχθεί την πρόκληση. Σε επιστολή της στον Τραμπ δεσμεύθηκε να εργαστεί μαζί του στην βάση των κοινών δημοκρατικών αξιών. Παρόμοιος όρος δεν έχει τεθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν από Γερμανό καγκελάριο σε αμερικανό πρόεδρο.

Και ενω ο Τραμπ ακόμα δεν έχει αποσαφηνίσει τις πολιτικές που θα ακολουθήσει, ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες ανησυχούν από όσα ακούστηκαν από τα χείλη του κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Τόσο οι αποστάσεις που έχει πάρει από το ΝΑΤΟ, όσο και η συμπάθειά του στον Πούτιν τους κάνει να ανησυχούν.
Όσοι όμως αποθεώνουν την Μέρκελ ως τη νεα ηγέτη της Δύσης δεν θα έπρεπε να έχουν τόσο μεγάλες προσδοκίες.
Μπορεί η στάση της στο προσφυγικό να ήταν στον σωστό δρόμο αφού δέχθηκε πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, ωστόσο το πλήρωσε ακριβά.

Προτεραιότητά της είναι να κερδίσει τις εκλογές το 2017 και πρώτα απ’ όλα να πει η ίδια επισήμως ότι θα είναι για 4η συνεχόμενη θητεία υποψήφια.  Οι γερμανοί ψηφοφόροι αποδέχονται ότι η καγκελάριός τους έπαιξε και παίζει μεγαλύτερο ρόλο από τους προκατόχους της στην παγκόσμια πολιτική σκηνή αλλά δεν χαίρονται απαραίτητα με αυτό.
Αν σκεφτεί κανείς ότι υποχώρησε αποδεχόμενη την υποψηφιότητα ενος σοσιαλδημοκράτη για την Προεδρία της χώρας του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ αυτό θεωρείται ήττα στο εσωτερικό.

Η Μέρκελ απέτυχε επίσης να πείσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετήσουν την πολιτική της στο προσφυγικό.
Επίσης, η ίδια η ΕΕ είναι σε μια κρίσιμη καμπή. Με τους λαικιστές στην Πολωνία, την Βρετανία να οδεύει στην έξοδο από την ΕΕ αλλά και την Λε Πεν να πηγαίνει ολοταχώς για την Προεδρία στην Γαλλία η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει πιο σημαντικά προβλήματα στο εσωτερικό της παρά στο εξωτερικό. Ο παγκόσμιος ρόλος της Γερμανίας ενδυναμώθηκε χάρις στην συνεργασία με τις ΗΠΑ που παραμένουν στρατιωτική υπερδύναμη.

Η κα Μέρκελ, για να τιμήσει την υπόσχεσή της για τήρηση των δημοκρατικών αξιών πρέπει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ ακόμα και αν αυτό σημαίνει άβολες υποχωρήσεις στα θέλω του κ. Τραμπ. Αυτή θα είναι και η συμβουλή που θα της δώσει ο Μπαρακ Ομπάμα. Ο οποίος, μετά την συνάντησή του με τον διάδοχή του την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει η χώρα του στην πολιτική των στρατηγικών συνεργασιών μέσω του ΝΑΤΟ.

πηγη: Financial Times

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε