Δευτέρα, 20 Μαΐ
28oC Αθήνα

Γαλλία – Ιταλία… συμμαχία υπέρ της Ελλάδας; – Ελπίδες πως θα φέρουν σχέδιο χρηματοδότησης χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

– Ελπίδες πως Γαλλία και Ιταλία ετοιμάζουν πρόταση για χρηματοδότηση της Ελλάδας χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ
– Μισέλ Σαπέν και Πιέρ Κάρλος Παντοάν οι μοναδικοί υπουργοί που στήριξαν τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup του Σαββάτου
– Πληροφορίες για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

“Δύσκολο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ”, “Το Grexit είναι αναπόφευκτο”, “Έρχεται capital control”, “Το Eurogroup πέταξε έξω τον Βαρουφάκη”. Είναι μερικές από τις φράσεις που έχουμε ακούσει ή γράψει τις τελευταίες ώρες.

Η Ελλάδα είναι ξανά στο χείλος του γκρεμού. Όχι πως είχε φύγει ποτέ. Στο Eurogroup του Σαββάτου, ο Γιάνης Βαρουφάκης και οι 18 συνάδελφοί του απέτυχαν να φτάσουν σε μια συμφωνία που θα έβγαζε τη χώρα από τη δίνη της.

Πολλοί είπαν πως ο Έλληνας υπουργός είναι απομονωμένος στο Eurogroup. Αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια. Υπήρξαν δυο υπουργοί Οικονομικών που στήριξαν τη θέση της Ελλάδας: ο Γάλλος Μισέλ Σαπέν και ο Ιταλός Πιέρ Κάρλο Παντοάν.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ανέφερε στην κλειστή συνεδρίαση των 18 σύμφωνα με Το Βήμα: «Εμείς εργαστήκαμε να χτίσουμε την Ευρωζώνη και δεν θα την αποδομήσουμε με μια απλοϊκή απόφαση. Είναι θέμα Δημοκρατίας». Η παρέμβαση αυτή του Μισέλ Σαπέν “τάραξε τα νερά” και προκάλεσε αντιδράσεις για τους χειρισμούς του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ακολούθως, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν τόνισε πως “η μη παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα δεν σημαίνει ότι τίθεται αυτόματα εκτός Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει καμία νομική οδός που να το επιτρέπει κάτι τέτοιο”.

Σε αυτούς φαίνεται πως στηρίζει τις ελπίδες της η ελληνική κυβέρνηση, που προσδοκά από τους δυο υπουργούς Οικονομικών να φέρουν μια νέα πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: ένα σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας και χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ!

Άλλωστε, ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup το Σάββατο δεν απέκλεισε να υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές μέχρι την Τρίτη, όταν και λήγει το υπάρχον πρόγραμμα.

Όλα αυτά ενώ τα τεχνικά κλιμάκια έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα για διαβουλεύσεις και συζητήσεις πριν επιστρέψουν, τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε