Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Τεράστιες ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης στο προσφυγικό

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Τεράστιες ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης στο προσφυγικό

Κανείς δεν ξέφυγε από τα πυρά του Γαβριήλ Σακελλαρίδη για το προσφυγικό. Ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνησίας μίλησε για τεράστιες ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, για αγωνία σε σχέση με τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης και προειδοποίησε για τους κινδύνους κυρώσεων σε βάρος της χώρας μας.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό και την κατάσταση στα κέντρα κράτησης στα νησιά και όχι μόνο. Η προηγούμενη κυβέρνηση, λέει σε συνέντευξή του στο newpost.gr, «έχει τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, οι οποίες δεν παραγράφονται, ανεξάρτητα από την πολιτική που θα ακολουθήσει η σημερινή κυβέρνηση. Η αθλιότητα των συνθηκών στα ΚΥΤ των νησιών, οι καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις στον Έβρο, η αβεβαιότητα για την συνέχιση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για την στέγαση είναι λίγες από τις παρακαταθήκες».

Δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις για την πολιτική μίας κυβέρνησης 4,5 ετών σε ένα τέτοιο θέμα με μία κυβέρνηση 1,5 μήνα. Κάτι τέτοιο θα ήταν άστοχο και άδικο. Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση. Ως Διεθνής Αμνηστία δεν ενδιαφερόμαστε για την πολιτική αντιπαράθεση

«Διαμορφώνεται μια άθλια πραγματικότητα που αποτελεί ντροπή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι καταυλισμοί στα νησιά είναι τόποι τραγικών και σπαρακτικών προσωπικών ιστοριών. Όμως, με τη σημερινή πολιτική που εκπορεύεται από τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τα νησιά γίνονται τόποι φυλακής για τους ανθρώπους αυτούς, με τις τοπικές κοινωνίες να σηκώνουν, ταυτόχρονα, ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη», τονίζει ο κ. Σακελλαρίδης, περιγράφοντας με δραματικούς τόνους την κατάσταση στο προσφυγικό.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και απαιτείται ψυχραιμία, συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού και προσφυγικού δικαίου. Η οποιαδήποτε διαχείριση αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καταδικασμένη να αποτύχει και να επιδεινώσει την κατάσταση», σημειώνει.

Πυρά και στους… νυν

Από τα πυρά του Γαβριήλ Σακελλαρίδη δεν… γλιτώνουν εκτός από τους πρώην ούτε και οι νυν. Ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κυρώσεων και προειδοποιεί για τον κίνδυνο μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της νέας κυβέρνησης για το προσφυγικό.

«Η ανακοίνωση της δέσμης μέτρων της κυβέρνησης για το προσφυγικό μετά το πρόσφατο ΚΥΣΕΑ δείχνει να αγνοεί τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της χώρας και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους κυρώσεων, παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και μεγαλύτερης δυσλειτουργίας στο επίπεδο της διαδικασίας ασύλου».

Εκφράζει τις ανησυχίες το για τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης στο προσφυγικό λέγοντας: «Η σημερινή κυβέρνηση σε επίπεδο πολιτικής και ρητορικής δημιουργεί έντονη ανησυχία για τις προθέσεις της. Η κατάργηση της δυνατότητας απόδοσης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες, ο αποκλεισμός τους από δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες, οι “κινηματογραφικού τύπου” εξώσεις από χώρους στέγασης και καταλήψεις και κυρίως η δέσμη μέτρων του ΚΥΣΕΑ έχουν σημάνει συναγερμό σε οργανώσεις και κινήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Δεν είναι προτεραιότητα η επιστροφή στην πολιτική»

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι ένα πρόσωπο συνδεδεμένο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε άλλωστε υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον όμως έχει αποστασιοποιηθεί και όπως λέει δεν είναι στις προτεραιότητές του η επιστροφή στην πολιτική.

Δεδομένης της σχέσης αυτής, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης διευκρινίζει πως «όταν κάνεις κριτική στην κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι στηρίζεις την αντιπολίτευση. Όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, όποια κι αν είναι η αντιπολίτευση. Στη Διεθνή Αμνηστία έχουμε κάποιες σταθερές και από εκεί εκπορεύεται η κριτική μας σε όλες τις χρονικές συγκυρίες. Αντιλαμβάνομαι την καχυποψία που μπορεί να συνδέεται με το πρόσωπό μου, όμως όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας και τις στάσεις μας σε όλες τις χρονικές συγκυρίες».

Δεν κρύβει πάντως ότι «προφανώς με ενδιαφέρει να παρακολουθώ τις πολιτικές εξελίξεις γενικά αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν συμμετέχω σε αυτές με οποιονδήποτε τρόπο. Και σίγουρα δεν μπορώ να τις σχολιάσω δημόσια».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις