Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Γεννηματά: 200€ το μήνα για τρία χρόνια για κάθε νέο παιδί – Δικαιώματα πολυτέκνων στους τρίτεκνους

Γεννηματά

Ασφαλώς δεν θα αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό αν δεν χτυπήσουμε τη φτώχεια, αν δεν δώσουμε προοπτική στα νέα ζευγάρια, σημείωσε η Φώφη Γεννηματά στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

Ως πιο σοβαρή απειλή για το μέλλον του τόπου χαρακτήρισε η Φώφη Γεννηματά το δημογραφικό, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για το θέμα.

«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα ηλικιωμένων, ο πληθυσμός μειώνεται, γερνά. Μόνο για το 2017 οι γεννήσεις ήταν κατά 36.000 λιγότερες από τους θανάτους. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση σε δεκαπέντε χρόνια ο πληθυσμός μας θα μειωθεί από μισό ως ενάμισι εκατομμύριο.  Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τη φυγή των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό», ανέφερε η κυρία Γεννηματά.

«Ασφαλώς δεν θα αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό αν δεν χτυπήσουμε τη φτώχεια, αν δεν δώσουμε προοπτική στα νέα ζευγάρια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εξοντωτική φορολόγηση και οι περικοπές που επέβαλαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιδείνωσαν την κατάσταση. Όλα στο βωμό των υπερπλεονασμάτων , κόψιμο των Κοινωνικών παροχών και σε “αντάλλαγμα” επιστρέφουν – με την μορφή προσωρινών επιδομάτων – 1 στα 10 από αυτά που έχασαν οι πολίτες. Αυτή την κατάσταση πρέπει να ανατρέψουμε», τόνισε η κυρία Γεννηματά, η οποία πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα.

«Σήμερα προτεραιότητα μας είναι να δώσουμε κίνητρα στα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά. Όχι μόνο με εφάπαξ μπόνους, αλλά στήριξη και για τα 3 πρώτα χρόνια. Γι’ αυτό προτείνουμε

  • 200 ευρώ το μήνα για τρία χρόνια για κάθε νέο παιδί και
  • οι τρίτεκνοι αποκτούν τα δικαιώματα των πολυτέκνων», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Συγκεκριμενοποιώντας την πρότασή της, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ως κριτήρια για τους δικαιούχους της ενίσχυσης:

  • Τα ζευγάρια χωρίς παιδί και τα ζευγάρια με ένα παιδί, που έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα ως και 25.000 ευρώ με στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο, για πρώτη κατοικία.
  • Τα ζευγάρια χωρίς και τα ζευγάρια με ένα παιδί που έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα ως και 20.000 ευρώ (δίχως στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο).
  • Ένα γενναίο μέτρο, κοστολογημένο, που αφορά κάθε νέο παιδί και το νέο μοντέλο οικογένειας και απαντά άμεσα στις δυσκολίες των νέων ζευγαριών. Δίνεται παράλληλα με τα επιδόματα παιδιού που καταβάλλονται σήμερα.

Η κυρία Γεννηματά επανέφερε και την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει από τον Δεκέμβριο και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

1. Εφάπαξ επίδομα τοκετού 1000 ευρώ για κάθε παιδί.

2. Οι τρίτεκνοι αποκτούν όλα τα δικαιώματα των Πολύτεκνων. Δεν θίγονται τα δικαιώματα αυτών που σήμερα έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα.

3. Μεταφορά βασικών βρεφικών ειδών στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

4. “Εθνικό Αποταμιευτικό Λογαριασμό” για κάθε παιδί, με την συμμετοχή τόσο του Γονέα, όσο και της Πολιτείας (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Η οικογενειακή συμμετοχή θα εκπίπτει από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος. Μοναδικός δικαιούχος θα είναι το παιδί, μετά την ενηλικίωσή του, ώστε να χρησιμοποιήσει το ποσό για σπουδές ή επαγγελματική δραστηριότητα.

5. Κάθε οικογένεια δικαιούται “Κοινωνική Επιταγή” για κάθε παιδί σε προσχολική ηλικία, η οποία εγγυάται το δικαίωμα για ένταξη και φροντίδα, ΟΛΩΝ των παιδιών σε βρεφονηπιακό σταθμό.

6. Στεγαστική Συνδρομή για κάθε οικογένεια για διάστημα δύο ετών από την απόκτηση νέου παιδιού.

«Καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα για νέες κοινωνικές κατακτήσεις που θα δώσουν πραγματική ελπίδα στη ζωή τους. Μπορούμε να εγγυηθούμε και το γνωρίζουν ότι εμείς δεν θα διαψεύσουμε την εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες τους όπως έκανε ο κ. Τσίπρας», κατέληξε η κυρία Γεννηματά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις