Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Γεννηματά: Δεν είμαστε συμπλήρωμα – Ιανός ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας μου θυμίζει τον… Ζήκο

Γεννηματά: Δεν είμαστε συμπλήρωμα – Ιανός ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας μου θυμίζει τον… Ζήκο

Ρόλο πρωταγωνιστή στην αντιπολίτευση θέλει να διεκδικήσει το ΚΙΝΑΛ και να διαφοροποιηθεί τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ξεκαθάρισε η Φώφη Γεννηματά στη διαδικτυακή – λόγω πανδημίας – συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τονίζοντας πως «αρνούμαστε το ρόλο του συμπληρώματος και δεν βολευόμαστε με το 8%. Χρειάζεται ένας πραγματικά προοδευτικός πόλος στην κοινωνία κι αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Γι’ αυτό, πρόσθεσε η Φώφη Γεννηματά, το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε με τη «Νέα Αλλαγή» τις προγραμματικές του θέσεις που δίνουν λύση στα προβλήματα της κοινωνίας και αποδεικνύουν ότι – όπως είπε – το κόμμα της δεν κάνει στείρα αντιπολίτευση. «Αν λέγαμε ΄όχι’ σε όλα, δεν θα είχαμε λόγο ύπαρξης», κατέληξε.

Η κα Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα και τη διαχείριση της πανδημίας, την οποία αξιοποιεί, όπως είπε, για να εφαρμόζει ιδεοληπτικές εμμονές, πλήττοντας τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους επαγγελματίες, τους νέους, τη δημόσια εκπαίδευση και το ΕΣΥ.

Φώφη Γεννηματά: Ο Τσίπρας… Χατζηχρήστος και χορηγός ψήφων

Την ίδια στιγμή, όμως, εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι απέτυχαν παταγωδώς και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση να ανασυγκροτήσουν το χώρο της Κεντροαριστεράς. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως αδύναμο αντίπαλο και χορηγό ψήφων του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ τον παραλλήλισε με τον Κώστα Χατζηχρήστο στο ρόλο του Ζήκου, εκτιμώντας ότι στην πραγματικότητα δεν θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση παρά μόνον να συσπειρώσει το εσωκομματικό του ακροατήριο.

Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ και το ρόλο του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφια για την προεδρία το 2021 και οι διαδικασίες θα γίνουν κανονικά, όπως ορίζει το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, είπε ότι το ΚΙΝΑΛ έχει ενοποιηθεί λειτουργία μετά το τελευταίο συνέδριο και δεν υπάρχουν πλέον ποσοστώσεις και ισορροπίες ούτε εσωστρέφεια.

“ΠΑΣΟΚ, σώσε μας” και… κλειστή η πόρτα της Τρικούπη

Σε ερώτηση, μάλιστα, του newsit.gr αν συμμερίζεται την… αγωνία του διαδικτυακού κινήματος «ΠΑΣΟΚ, σώσε μας», απάντησε πως αν και κάποιοι λένε ότι κινείται στα όρια του γραφικού κι όμως δείχνει μια τάση στην κοινωνία και τους νέους που ισχυροποιείται και συνιστά αναγνώριση και όχι νοσταλγία. «Αν πράγματι διαμορφώνεται ένα τέτοιο κίνημα, αυτό είναι πολύ σημαντικό για την αποκατάσταση της ιστορίας του χώρου και τις μεγάλες αλλαγές που έφερε στον τόπο. Και μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα από την ενδυνάμωση του ΚΙΝΑΛ», είπε η κυρία Γεννηματά.

Επίσης σε ερώτηση του newsit.gr, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι η πόρτα της Χαριλάου Τρικούπη είναι κλειστή οριστικά για όσα στελέχη αναζήτησαν καρέκλες εξουσίας είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στη ΝΔ. «Δεν υπάρχει προοπτική επιστροφής. Δεν είμαστε τηλεοπτικά κανάλια ή ποδοσφαιρικές ομάδες για να παίρνουν μετεγγραφές. Υπάρχει και ηθική στην πολιτική», είπε χαρακτηριστικά, αλλά πρόσθεσε ότι «έχουμε ανοιχτή την αγκαλιά μας για στελέχη που επέλεξαν να μείνουν μακριά από την πολιτική» και τώρα θέλουν να επαναδραστηριοποιηθούν.

Διπρόσωπος ο Μητσοτάκης

Για τα ελληνοτουρκικά, η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς στρατηγική κι επιλέγει τη μυστική διπλωματία, εκφράζοντας ιστορική υποκρισία στα εθνικά ζητήματα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμφανίζεται διπρόσωπος ως Ιανός, όπως συνέβη με το χαρακτηρισμό της συμφωνίας των Πρεσπών ως «ιστορική». Μολονότι υπογράμμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λευκή επιταγή, ξεκαθάρισε ότι το ΚΙΝΑΛ αυτή τη στιγμή δεν ζητάει συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, διότι χάθηκε η ευκαιρία για συναίνεση και ισχυροποίηση των ελληνικών θέσεων μέσα από αυτή.

Εθνικά θέματα

Με αφορμή την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει εξαρχής ένα ξεκάθαρο πλαίσιο επί της διαδικασίας κι επί της ουσίας των συζητήσεων, το οποίο πρώτα απ’ όλα θα εξασφαλίζει ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες κατά τη διάρκεια του διαλόγου και ότι θα συζητηθεί το μόνο ζήτημα που είναι ανοιχτό: αυτό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Χαρακτήρισε δε ως «κατακόκκινη γραμμή» την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ τόνισε πως δεν πρέπει οι συζητήσεις να προχωρήσουν σε μια πολυμερή διάσκεψη εάν δεν ολοκληρωθούν πρώτα σε διμερές επίπεδο.

Ενδιαφέρον έχουν όσα είπε η κυρία Γεννηματά και για τις Πρέσπες: μίλησε για μία κακή συμφωνία, αλλά τόνισε ότι το κράτος έχει συνέχεια και συνέπεια και δεν μπορεί να εξευτελιστεί, συνεπώς το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει στη Βουλή τα μνημόνια οικονομικής συνεργασίας με τη γειτονική χώρα και θα δώσει έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική της και την ακριβή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Κατηγόρησε αντιθέτως τον κ. Μητσοτάκη για υποκρισία και «κωλοτούμπα».

Για την πανδημία και τα σχολεία, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι «θέλουμε ανοιχτά σχολεία», ενώ επέρριψε τις ευθύνες για τις καταλήψεις στην κυβέρνηση. «Αρκέστηκαν στη μάσκα και το παγουρίνο», ανέφερε, επαναφέροντας τη θέση του κόμματός της για 15 μαθητές ανά τάξη. «Οι πρώιμοι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δείχνουν ότι είναι εκτός πραγματικότητας. Αντιμετώπισε το ζήτημα μόνο επικοινωνιακά, ενώ οργάνωνε πρόωρες εκλογές», εκτίμησε, εξάλλου, για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενώ είπε πως τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση στην οικονομία είναι αποσπασματικά, με αποτέλεσμα και η οικονομία και η κοινωνία να μην αντέχουν ένα νέο lockdown.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις