Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Γεννηματά: Έχουμε κλείσει το “μέτωπο” στο εσωτερικό μας – Αρνητικό το πρώτο δείγμα της ΝΔ

Γεννηματά: Έχουμε κλείσει το “μέτωπο” στο εσωτερικό μας – Αρνητικό το πρώτο δείγμα της ΝΔ

Συνολική κριτική για μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης άσκησε η Φώφη Γεννηματά, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, υποσχόμενη ταυτοχρόνως μαχητική και προγραμματική αντιπολίτευση προς όφελος εργαζομένων, ανέργων κ.α.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, «δευτερεύοντα ζητήματα παρουσιάζονται ως πρωτεύοντα, προκειμένου να καλυφθούν οι αδυναμίες αυτής της κυβέρνησης και το πρώτο δείγμα γραφής είναι αρνητικό. Είναι φανερό, όπως είπαμε και στις προγραμματικές δηλώσεις, ότι δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς αυτή η κυβέρνηση έχει σκοπό να πυροδοτήσει την ανάπτυξη και παράλληλα να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος».

Εν συνεχεία, επέκρινε τις φοροαπαλλαγές λέγοντας: «Όλο το σχέδιο αυτής της κυβέρνησης στηρίζεται στις οριζόντιες φοροαπαλλαγές. Οριζόντιες φοροαπαλλαγές που δοκιμάστηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2006 χωρίς θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη. Αντίθετα ενισχύθηκαν τα κέρδη κάποιων, μειώθηκαν τα έσοδα και στη συνέχεια η οικονομία πήρε την κατηφόρα και είχαμε τις γνωστές συνέπειες που όλοι γνωρίζετε με τον εκτροχιασμό της και την είσοδό μας στην κρίση και στα Μνημόνια.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι πως ταυτόχρονα με την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, με το «καλημέρα» η κυβέρνηση εγκατέλειψε την προοπτική της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον ρόλο του υπερταμείου», τόνισε η κυρία Γεννηματά για να προσθέσει:

«Έσπευσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης να δεσμευτεί ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις μας απέναντι στους εταίρους και δανειστές, πράγμα που σημαίνει ότι η θηλιά παραμένει στον λαιμό της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας και άρα οι διαφοροποιήσεις στο περίφημο μίγμα πολιτικής, μπορεί να είναι πάρα πολύ μικρές, αναιμικές. Αυτό μας δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, δηλαδή το δρόμο νέων περικοπών, νέας μείωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και προφανώς νέες περικοπές στο κοινωνικό κράτος», εκτίμησε και συνέχισε:

«Προκειμένου να τα καλύψουν όλα αυτά, δεδομένου ότι έχουν και αρκετή επικοινωνιακή υποστήριξη, δευτερεύοντα ζητήματα παρουσιάζονται ως πρωτεύοντα, προκειμένου να καλυφθούν τα βασικά προβλήματα και οι αδυναμίες αυτής της Κυβέρνησης».

Κριτική για τη στάση της κυβέρνησης στη Συμφωνία των Πρεσπών

«Στις βασικές αδυναμίες και τα προβλήματα, προσθέτω το ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια στροφή 180 μοιρών στο ζήτημα των Σκοπίων και της Συμφωνίας των Πρεσπών», είπε η κυρία Γεννηματά στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛ. «Και ενώ μας διαβεβαίωνε από το βήμα της Βουλής πριν από λίγους μήνες ότι θα ασκήσει βέτο στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων, διότι θεωρούσε ότι η Συμφωνία αυτή ήταν κακή και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα, τώρα μας διαβεβαιώνει ότι θα τηρηθεί και αυτή στο ακέραιο και ότι τελικά, όπως λένε οι υπουργοί του, υπήρχαν θετικές προθέσεις και ο στόχος ήταν η σταθερότητα στην περιοχή.

Προσθέτω τη μεταφορά της σωφρονιστικής πολιτικής και της μεταναστευτικής πολιτικής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που παραπέμπει σε λογική αστυνομικού κράτους. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι στην πραγματικότητα επιστρέφουμε σε λογικές συντηρητικές, συγκεντρωτικές και ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο έρχονται και τα νέα νομοσχέδια.

«Πυρά» κατά της… Ιεράς Συνόδου, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ

Θυμίζοντας τη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, η κυρία Γεννηματά δήλωσε ακόμη: «Τα τρολ της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησαν ένα τρομερό πόλεμο εναντίον μου προσωπικά γιατί τόλμησα αυτό να το καυτηριάσω στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ακόμη όμως περιμένουμε να δούμε μια αντίδραση αυτής της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, στην περίφημη ανακοίνωση – απόφαση της Ιεράς Συνόδου να καθιερώσει ημέρα του αγέννητου παιδιού.

Δεν ξέρω πόσα πολλά χρόνια πίσω θα επιστρέψουμε σε αντιλήψεις και λογικές, όμως μέχρι σήμερα η Γενική Γραμματεία Ισότητας δεν έχει αντιδράσει και δεν έχει βρει μια λέξη γι’ αυτό το θέμα και έπρεπε απλά να πει ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια για την ελληνική κοινωνία. Σημειώνω εδώ ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε μια λέξη να πει για να καυτηριάσει την απόφαση αυτή της Ιεράς Συνόδου».

Μαχητική, προγραμματική αντιπολίτευση

«Η αντιπολίτευση που θα κάνουμε θα είναι μαχητική και προγραμματική, με στόχο να ενισχύσουμε την φωνή των εργαζομένων, των ανέργων, των επιστημόνων, των επαγγελματιών, των αγροτών, των νέων ανθρώπων, των γυναικών», επεσήμανε η Φ. Γεννηματά, για να εξειδικεύσει στη συνέχεια:

«Και βέβαια υπεύθυνη αντιπολίτευση διότι εμείς δεν λέμε “Όχι σε όλα”, αυτό το κάναμε και την προηγούμενη περίοδο απέναντι στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε. Ό,τι θεωρούμε πως είναι θετικό και προς όφελος του ελληνικού λαού, θα το υπερψηφίζουμε και βεβαίως είμαστε διατεθειμένοι πάντα να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στην εθνική συνεννόηση για τα μεγάλα θέματα, τα εθνικά ζητήματα, τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αν και όταν αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να την ξεκινήσει και βεβαίως για την ολοκλήρωση με προοδευτικό πρόσημο της συνταγματικής αναθεώρησης. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε στα περισσότερα άρθρα -όχι όλα, γιατί σε μερικά φρόντισε ο κ. Τσίπρας να λύσει τα χέρια του κυρίου Μητσοτάκη- για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης, απαιτούνται 180 βουλευτές και άρα έχουμε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις από εδώ και πέρα», προειδοποίησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

«Ο πόλεμος που μας ασκήθηκε προεκλογικά συνεχίζεται και αυτό δείχνει πόσο πολύ φοβούνται τη δυναμική που μπορούμε να δημιουργήσουμε από δω και πέρα, που θα δοκιμάζεται ο ένας στην πράξη στις κυβερνητικές πολιτικές και ο άλλος θα απομακρύνεται από την εξουσία και κάθε μέρα θα έρχεται αντιμέτωπος με τα αποτελέσματα της πολιτικής που άσκησε όλα αυτά τα χρόνια. Επομένως έχει πολύ μεγάλη αξία η δική μας στάση, η δική μας θετική παρουσία, η δική μας υπεράσπιση της αυτονομίας μας και το τέλος του ετεροπροσδιορισμού μας», σημείωσε

«Έχουμε κλείσει μέτωπα στο εσωτερικό μας»

Συμπλήρωσε δε, λέγοντας, «είναι εξαιρετικά κρίσιμο αυτό, έχουμε ομόφωνες αποφάσεις, έχουμε κλείσει αυτά τα μέτωπα στο εσωτερικό μας, δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε ούτε πιο κοντά στον έναν, ούτε πιο κοντά στον άλλο, είμαστε κάτι εντελώς διαφορετικό και το τεκμηριώνουμε αυτό καθημερινά, έχουμε δική μας ταυτότητα.

Είμαστε η συνέχεια της δημοκρατικής παράταξης, υπερασπιζόμαστε με υπερηφάνεια τα θετικά αυτής της διαδρομής, αλλά είμαστε ταυτόχρονα ένας νέος φορέας η σύγχρονη έκφραση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.

«Αυτοκρατορικό, και όχι επιτελικό κράτος»

«Στο νομοσχέδιο (που) φέρει τον ψευδώνυμο τίτλο “Επιτελικό Κράτος”, στην πραγματικότητα, το δήθεν «επιτελικό Κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται “Αυτοκρατορικό”

Η κυβέρνηση επαναφέρει την “ενός ανδρός αρχή” ως κυρίαρχη λογική της διοίκησης. Αυταρχικές και συγκεντρωτικές αντιλήψεις, που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συστηματικά πολέμησαν, επανέρχονται πλέον ενδεδυμένες με τον μανδύα του επιτελικού κράτους», υποστήριξε η Φ. Γεννηματά προσθέτοντας:

«Η ΝΔ ορκίζεται στις αρχές της καλής νομοθέτησης, κι όμως παρέκαμψε χωρίς προσχήματα τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης! Δημιουργείται μία γιγαντιαία δημόσια υπηρεσία, η Προεδρία της Κυβέρνησης, υπαγόμενη απευθείας στον πρωθυπουργό, με ισχυρές αρμοδιότητες συντονισμού και εποπτείας των δημόσιων πολιτικών και πολυάριθμο προσωπικό. Η δημιουργία μιας τέτοιας θηριώδους υπηρεσίας ενισχύει ακόμα περισσότερο το πρωθυπουργικο-κεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, κάτι με το οποίο είμαστε εντελώς αντίθετοι. Το νομοσχέδιο δημιουργεί ένα παράλληλο επίπεδο παραδιοίκησης σε κάθε Υπουργείο με την ύπαρξη δύο κατηγοριών γραμματέων, Γενικών και Υπηρεσιακών.

Η ΝΔ ξεπερνά ακόμα και τους πελατειακούς ελιγμούς του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση επέλεξε με αδιαφανή και κομματικά κριτήρια 52 γραμματείς, εγκαταλείποντας τις αξιοκρατικές διαδικασίες που πρώτο το ΠΑΣΟΚ τόλμησε να εφαρμόσει το 2010. Η ΝΔ πλαισιώνει την Κυβέρνηση με ένα “στρατό”μετακλητών. Αποδεικνύονται “φούσκα” όσα υποστηρίζει για μείωση των μετακλητών, καθώς ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του κρατάνε το δικαίωμα να τους αυξάνουν κατά βούληση με δικές τους αποφάσεις. Το νομοσχέδιο έχει φυσικά και θετικές διατάξεις (ασυμβίβαστα και κωλύματα, Αρχή Διαφάνειας) αλλά χάνονται μέσα στο γενικότερο προβληματικό πλαίσιο», είπε για να καταλήξει στο θέμα αυτό, «εν τέλει, για μας, ένα επιτελικό κράτος θα σήμαινε εξορθολογισμό της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και μεταφορά των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση έτσι ώστε η κεντρική διοίκηση να είναι ένα ευέλικτο και λιτό κράτος-στρατηγείο για την ανάπτυξη».

Για το φορολογικό νομοσχέδιο

Τέλος για το «πολυθρύλητο», όπως το χαρακτήρισε, φορολογικό νομοσχέδιο, αυτό «κατέληξε μια αναιμική ρύθμιση δύο θεμάτων. Ενώ προεκλογικά έταζε φορολογικό μίγμα ανάπτυξης φαίνεται ότι χτύπησε από την πρώτη εβδομάδα στον τοίχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Έτσι κατέθεσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση των ρυθμίσεων των δόσεων για να διασκεδάσει πρόσκαιρα το πάνδημο αίτημα μείωσης των φορολογικών βαρών που μας φόρτωσαν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Είναι προφανές ότι η θηλιά του πρωτογενούς πλεονάσματος δε θα επιτρέψει να εφαρμοστεί ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στοχευμένων φορο-ελαφρύνσεων που θα ενθαρρύνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις και την ανακούφιση των λαϊκών εισοδημάτων. Ήδη τα 200 εκατ. ευρώ που κοστίζει η μείωση του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με το ΓΛΚ προκαλούν ανασφάλεια για την επίτευξη του τερατώδους δημοσιονομικού στόχου που κληροδότησε ο κ. Τσίπρας.

Εμείς -διαβεβαίωσε η κυρία Γεννηματά- θα υπερψηφίσουμε τις ρυθμίσεις αυτές παρόλο που η Κυβέρνηση δεν απαντά ξεκάθαρα αν βρήκε επαρκή δημοσιονομικό χώρο για αυτό. Αλλά θα επαναλάβουμε την πάγια θέση ότι το 3,5% είναι μια αλυσίδα που θα μας κρατάει καθηλωμένους έως το 2022. Ή ο κ. Μητσοτάκης θα έρθει στη δικιά μας γραμμή και θα επιδιώξει πολιτική συναίνεση για την επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων ή θα γίνει ένας ακόμα διαχειριστής του υπερπλεονάσματος ακολουθώντας τη θλιβερή μοίρα του κ. Τσίπρα», προέβλεψε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις