Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Γεννηματά: Όποιος απλώσει δάχτυλο στα εθνικά μας δικαιώματα θα χάσει το χέρι

Γεννηματά: Όποιος απλώσει δάχτυλο στα εθνικά μας δικαιώματα θα χάσει το χέρι

Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής κατά την ομιλία της για την ψήφο των απόδημων. «Να παράσχουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας όλα τα μέσα, ώστε να καταστεί φανερό ότι, όποιος απλώσει δάχτυλο στα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα θα χάσει το χέρι», είπε.

Η Φώφη Γεννηματά  έστειλε αυστηρό μήνυμα στη γείτονα, τονίζοντας ότι όποιος θέλει, παρά το Δίκαιο, να ασκήσει βία για να καταπατήσει τα νόμιμα δικαιώματά μας, «να γνωρίζει από τώρα, ότι θα πληρώσει ακριβά το τίμημα».

Αναφερόμενη στο παράνομο μνημόνιο ‘Αγκυρας-Τρίπολης, το οποία -όπως είπε- αναβαθμίζει την τουρκική προκλητικότητα, πρότεινε σειρά προτεραιοτήτων που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα:

-να απαιτήσουμε την ενεργή αντίδραση των διεθνών οργανισμών, και ειδικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκαθαρίσει ότι δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο και ότι θα επιβληθούν κυρώσεις κατά όποιου δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη, που αφορά κράτος μέλος της ΕΕ.

-να ενισχύσουμε τις συνεργασίες μας με όσες χώρες έχουν συμφέροντα στην περιοχή

-να προβούμε σε άμεση ποιοτική αναβάθμιση των εθνικών δυνάμεων αποτροπής. «Έχουμε υψηλού επιπέδου, αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις. Οφείλουμε να τους παράσχουμε όλα τα μέσα ώστε να καταστεί φανερό ότι, όποιος απλώσει δάχτυλο στα εθνικά, κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα χάσει το χέρι» είπε η κ. Γεννηματά, χειροκροτούμενη από τους βουλευτές του κόμματός της.

-να επιδιώξουμε συμφωνίες για θαλάσσιες ζώνες με τις όμορες χώρες και να επιμείνουμε ώστε η ‘Αγκυρα να αναγνωρίσει τη διαδικασία της Χάγης.

«Όλα αυτά αποκτούν δύναμη και παράγουν αποτέλεσμα στη βάση της ομοψυχίας» σημείωσε η κ. Γεννηματά.

«Ναι» του Κινήματος Αλλαγής στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Αναφερόμενη στη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων, η κ. Γεννηματά είπε ότι το νομοσχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων, φοβικό, και με προβληματικά σημεία. Επικράτησαν, είπε, κομματικές υστεροβουλίες, ωστόσο «είναι μια αρχή, και παρά τις ενστάσεις μας, δίνουμε θετική ψήφο».

Επέμεινε πάντως, στο να δοθεί δικαίωμα επιστολικής ψήφου στους ομογενείς. Έστω και αυτή τη στιγμή «να κάνουμε την υπέρβαση και να συμφωνήσουμε» στην επιστολική ψήφο. Όπως εξήγησε η κ. Γεννηματά, «οι περιορισμοί που επιβάλλονται με το νομοσχέδιο στη συμμετοχή, προκαλούν μια απίστευτη ταλαιπωρία, γραφειοκρατία και αποκλείουν πολλούς. Στερούν δε τη δυνατότητα ψήφου στους οικονομικά αδύναμους που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν. Οδηγούν σε ταξική ψήφο. Εμείς δε θα σταματήσουμε να επιμένουμε ότι όλες αυτές οι προβληματικές ρυθμίσεις πρέπει να αλλάξουν» είπε η κ. Γεννηματά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ολοκλήρωσε την ομιλία της, λέγοντας ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς είναι εθνική δύναμη. Είναι δικαίωμα των αποδήμων η ψήφος τους και χρέος δικό μας να διευκολύνουμε, με όλους τους τρόπους, τη συμμετοχή τους. «Μην εμποδίζετε με τους περιορισμούς σας, τον Οδυσσέα να φτάσει στην Ιθάκη, στο σπίτι του…» είπε η κ. Γεννηματά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις