Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Γεωργαντάς για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Εμβολιάζονται οι 100 από τους 520 χιλιάδες ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Γεωργαντάς για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Εμβολιάζονται οι 100 από τους 520 χιλιάδες ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

«Η τρίτη δόση πάει εξαιρετικά» δήλωσε ο Γιώργος Γεωργαντάς και πρόσθεσε πως «τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα τελευταία μέτρα από τον Πρωθυπουργό, οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ήταν 520 χιλιάδες και αυτή τη στιγμή, περίπου οι 100 χιλιάδες από αυτούς είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους».

Μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, τόνισε για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού ότι «μέσα σε ένα μήνα έχουν εμβολιαστεί τα 2/3 των 6 εκατομμυρίων που είναι οι δικαιούχοι. Η τρίτη δόση πάει εξαιρετικά καλά, ο στόχος είναι να πείσουμε τους άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου να εμβολιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι», είπε και πρόσθεσε για την πρώτη δόση στους άνω των 60 ετών πως «θέλουμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους γιατί αυτοί είναι η ευπαθής ομάδα που βρίσκεται κατά βάση στα νοσοκομεία. Σε ποσοστό 85-90% αυτοί που είναι στα νοσοκομεία είναι άνω των 60 ετών ανεμβολίαστοι. Ο 100 χιλιάδες από αυτούς έχουν πεισθεί, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προχωρήσει έτσι όπως πρέπει και στην πορεία».

Συμπλήρωσε για την τρίτη δόση πως «οι 2 στους 3 που έπρεπε να κάνουν την αναμνηστική δόση την έχουνε κάνει« και πρόσθεσε ότι «είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά τα νούμερα καθώς ήδη έχουν εμβολιαστεί 2.250.000 συμπολίτες μας και ταυτόχρονα πάνω από 1,5 εκατομμύριο έχει προγραμματίσει την αναμνηστική δόση.

Αυτά τα δυο νούμερα μαζί μας φτάνει περίπου στα 3 εκ. 800 χιλιάδες που είναι το 65% αυτών που είναι δικαιούχοι της τρίτης δόσης. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχει επιτρέψει την τρίτη δόση για όλους άνω των 18 ετών και επίσης έχουμε προσδιορίσει τη δυνατότητα μετά το τρίμηνο», τόνισε ο Γιώργος Γεωργαντάς.

Καθυστερήσεις και προτεραιοποιήσεις στα ραντεβού εμβολιασμού

Για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στο κλείσιμο των ραντεβού για εμβολιασμό, ο κ. Γεωργαντάς είπε πως «έχουμε γύρω στις 110 και 120 χιλιαδες εμβολιασμούς κάθε μέρα. Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε τον μεγαλύτερο αριθμό εμβολιασμών συνολικά από τότε που ξεκίνησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα» και συμπλήρωσε ότι σε πολύ λίγες μέρες θα υπάρξει μια πλήρη ομαλοποίηση.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργαντάς διευκρίνισε ότι «κάποιοι στην τρίτη δόση μπορεί να έχουν αναμονή 20-25 ημερών αλλά όταν έχει δοθεί η δυνατότητα της τρίτης δόσης μετά το τρίμηνο, τότε υπάρχει και μεγάλος αριθμός δικαιούχων. Όμως, έχουμε μια προτεραιοποίηση μέσα από το σύστημα σε αυτούς που είναι κοντά στο εξάμηνό τους. Επίσης κρατάμε κάποιες ανοιχτές ημερομηνίες για αυτούς που θέλουν να κάνουν την πρώτη δόση και αν δούμε ότι δεν καλύπτονται αυτές τις ξαναβάζουμε στο σύστημα και μπορεί κάποιος να δει και ίσως έρθει νωρίτερα. Άρα συνολικά είναι πολύ μικρές οι καθυστερήσεις αλλά και πάλι ο καθένας μπορεί να μπαίνει και να βλέπει εάν έχει νωρίτερα ημερομηνία».

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Στην Ελλάδα μετά το επτάμηνο, όποιος δεν έχει εμβολιαστεί με την τρίτη δόση και είναι άνω των 60 ετών, ουσιαστικά ακυρώνεται το πιστοποιητικό του για την πρόσβαση στους εσωτερικούς κλειστούς χώρους, σε αυτούς δηλαδή που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους. Αυτό ισχύει από σήμερα», είπε ο κ. Γεωργαντάς και σημείωσε για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο ισχύει για 9 μήνες, πως «περιμένουμε αυτές τις μέρες να καταλήξει η ευρωπαϊκή επιτροπή, το πιο πιθανό είναι να καταλήξει στο 9μηνο αλλά το πώς θα γίνεται η διακίνηση ανάμεσα στα κράτη με βάση το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι διαφορετικό από το τι αποφασίζει το κάθε κράτος εσωτερικά για να ρυθμίσει και να αντιμετωπίσει τα επιδημιολογικά δεδομένα. Είναι δικαίωμα το κάθε κράτους με βάση την εσωτερική του νομοθεσία και τις ανάγκες τις εσωτερικές να αποφασίσει εσωτερικά τη χρήση του συγκεκριμένου πιστοποιητικού. Εδώ εμείς πρέπει να προστατεύσουμε το σύστημα υγείας και την επέκταση του κορονοϊού η εφαρμογή δεν θα αναγνωρίζει το πιστοποιητικό αυτού που δεν έχει εμβολιαστεί με την τρίτη δόση στο επτάμηνο και είναι άνω των 60 ετών».

Εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών

Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών από 5 έως 11 ετών, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπενθύμισε ότι «φυσικά και είναι προαιρετική η διαδικασία, φυσικά και θα παραμείνει προαιρετική. Εδώ με βάση την υπόδειξη της Εθνικής επιτροπής Εμβολιασμού έχει εγκριθεί και έχει επιτραπεί ο εμβολιασμός 5 έως 11 ετών σε όσους το επιθυμούν» και τόνισε ότι «ήδη έχουν γίνει 5 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε αυτή την ηλικία στις ΗΠΑ με πρώτη δόση και περίπου 2 εκατομμύρια ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί χωρίς να έχει παρατηρηθεί καμία ανεπιθύμητη παρενέργεια».

Ακόμη, είπε ότι «έχουν επιτραπεί και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη οι συγκεκριμένοι εμβολιασμοί όπως είναι η Ισπανία, η Δανία» και υπογράμμισε ότι «28 χιλιάδες γονείς έχουνε μπει στην πλατφόρμα και έχουν κλείσει ραντεβού για τα παιδιά τους 5 έως 11 ετών. Να πούμε ότι στην ηλικία 14 με 17 έχουμε περίπου το 50% των παιδιών να έχουν εμβολιαστεί, να έχουν προγραμματίσει και στις ηλικίες 12-14 το 33% περίπου».

Αισιοδοξία για την περίοδο των γιορτών

Για την περίοδο των γιορτών και την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι «η διαδικασία της αντιμετώπισης της πανδημίας είναι δυναμική και πρέπει να προσαρμόζουμε τα όπλα τα οποία έχουμε με βάση τα δεδομένα που βλέπουμε».

Τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή παρατηρείται συνολικά τη χώρα μια σταθεροποίηση της κατάστασης και με σημάδια περιορισμού των επιδημιολογικών δεδομένων σε σχέση με τα κρούσματα και πιστεύουμε ότι αυτό θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες σε σχέση με τους εισαχθέντες στα νοσοκομεία».

Για τα self test και τη σημασία της δωρεάν διάθεσής τους σημείωσε ότι «σε κάθε περίπτωση έχει δοθεί και το όπλο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε όλους τους πολίτες, σημαντικό και αυτό για να μπορέσει ο καθένας να προστατεύσει τον εαυτό του και τους φίλους του τους οποίους θα πάει να επισκεφτεί αυτές τις μέρες. Θα γίνει το ίδιο και αρχές Ιανουαρίου. Εγώ είμαι από αυτούς που βλέπω αισιόδοξα την εξέλιξης της όλης αυτής της δύσκολης κατάστασης».

Αμείλικτη η πολιτεία απέναντι στους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος»

«Είναι υποχρέωση της πολιτείας με όλα τα θεσμικά της όργανα να είναι πολύ σκληρή και αμείλικτη σε τέτοιες συμπεριφορές οι οποίες είναι όχι απλά παραβατικές αλλά προσβάλουν συνολικά μια οργανωμένη κοινωνία», είπε ο κ. Γεωργαντάς για το φαινόμενο των αρνητών των «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος», οι οποίοι φτάνουν στην αντιδικία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις