Δευτέρα, 20 Μαΐ
20oC Αθήνα

Γεωργιάδης: Παρουσίαση του βιβλίου του «Απλά Μαθήματα Ρητορικής» – Κατάμεστο το κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Γεωργιάδης: Παρουσίαση του βιβλίου του «Απλά Μαθήματα Ρητορικής» – Κατάμεστο το κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Στο κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» η παρουσίαση του βιβλίου «Απλά Μαθήματα Ρητορικής» του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη. Την εκδήλωση άνοιξε η σύζυγος του πολιτικού και διευθύντρια της Ελληνικής Αγωγής, Ευγενία Μανωλίδου.

Το βιβλίο «απλά μαθήματα ρητορικής», που συνέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάσθηκε στο αθηναϊκό κοινό, με πολλές πολιτικές παρουσίες όσο και μηνύματα για θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, όπως η «Novartis».

Για τους βασικούς άξονες του βιβλίου μίλησε εισαγωγικώς η καθηγήτρια Γ. Ξανθάκη – Καραμάνου, εξαίροντας την αμεσότητα του συγγραφέα. Προχώρησε, όμως, και σε μια ευρύτερη παρατήρηση: ότι η ορθή γνώση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας αποτελεί, για κάθε Νεοέλληνα, για κάθε πολίτη του κόσμου, οδό για ολόπλευρη πολιτιστική ανάπτυξη.

Στο βήμα την διαδέχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, που παρατήρησε: η ρητορική είναι τέχνη και διδάσκεται, επίσης «η αξία της ρητορικής δεν θα χαθεί, ούτε θα υποκατασταθεί (η ρητορική) από την ψηφιακή τεχνολογία» -αναδεικνύοντας, έτσι, και τη σημασία του βιβλίου του κ. Γεωργιάδη.

Ο συγγραφέας συγκεντρώνει τρία χαρακτηριστικά, λόγο-πάθος-ήθος, υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης προσθέτοντας ότι η «Ελληνική Αγωγή» έχει φέρει την αρχαία Ελλάδα στο σήμερα. Εν τέλει, ο Αδ. Γεωργιάδης συμβάλλει σε αυτό που έλεγε ο Αριστοτέλης, ότι η ρητορική είναι κτήμα όλων μας, επεσήμανε επίσης παραθέτοντας την επίσης αριστοτελική παραίνεση, που ήθελε το διαχωρισμό των δημαγωγών. Κλείνοντας, ο Κ. Πιερρακάκης… διαφώνησε με τον τίτλο του βιβλίου, αντιτείνοντας το, «Πολύτιμα μαθήματα ρητορικής».

Από την πλευρά του ο Γρ. Ψαριανός ζήτησε, εν πρώτοις, να μάθουμε πάλι την γλώσσα με τα πνεύματα και τόνους, και ανέγνωσε κείμενα από ρήτορες και διαξιφισμούς ανάμεσά τους, όπως παρατίθενται στο βιβλίο -από εκεί και ο αριστοτελικός ορισμός, ο ρήτωρ είναι δημιουργός της πειθούς.

Η παρουσίαση έκλεισε με ερωτήσεις προς τους ομιλητές, και δη προς τον συγγραφέα, ερωτήσεις που έθεσε ο Α. Πορτοσάλτε, στη διάρκεια της συζήτησης δε, αλλεπάλληλες ήταν οι μομφές προς το πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για δημαγωγία.

Στην παρουσίαση, την οποία συντόνισε η διευθύντρια της «Ελληνικής Αγωγής», Ευγενία Μανωλίδου, παρέστησαν ο πρ. πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρ. πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος, ο πρ. Επίτροπος και υπουργός Δ. Αβραμόπουλος, ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας Γαβριήλ. Επίσης, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, Κ. Χατζηδάκης, Ν. Κεραμέως, Θ. Πλεύρης, Ν. Παπαθανάσης, Θ. Σκυλακάκης, Δ. Μιχαηλίδου, Ζ. Ράπτη, Χρ. Δήμας, Γ. Στύλιος, Ι. Τσακίρης, Ν. Χαρδαλιάς και ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Π. Μαρινάκης. Παρόντες, επίσης, ο Α. Λοβέρδος, ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, η Μ. Παγώνη, ο Ι. Χατζηθεοδοσίου, ο Γ. Καββαθάς, ο Ι. Μπρατάκος, τέλος, μαθητές της «Ελληνικής Αγωγής».

Παρακολουθήστε την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γεωργιάδη:

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις