Γεραπετρίτης: Μετρημένο άνοιγμα του λιανεμπορίου – Η εκκλησία να προσαρμοστεί στις ανάγκες

Η κυβέρνηση φαίνεται να βάζει φρένο στο πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ.

Όπως δήλωσε, παρότι φαίνεται να υπάρχει μια σχετική αποκλιμάκωση, σταθερή αποκλιμάκωση της τάξεως του 10 έως 20% εβδομαδιαίως δεν είναι τέτοια η οποία να μας οδηγεί στο να είμαστε πάρα πολύ ανοιχτοί στο να έχουμε μια αποκλιμάκωση μέτρων.

Εξήγησε ότι «έχουμε μια ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων που παρουσιάζει αύξηση στις κρίσιμες ηλικίες που είναι στις ηλικίες 75 και επιπλέον και 65 έως 74. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι στο 40 ως 64. Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα οι οποίες δεν εμφανίζουν ύφεση πράγμα το οποίο δεν μας επιτρέπει να πάμε σε αποκλιμάκωση.  Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δέχονται σημαντική πίεση, είμαστε περίπου στο 80% της κάλυψης σε ότι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ.  Για να σας το συνοψίσω ενόσω φαίνεται να έχουμε μια σταθερή ύφεση του φαινομένου δεν είναι τέτοια η ύφεση που να δικαιολογεί ένα απόλυτο άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι ό, τι υπάρξει θα είναι πάρα πολύ μετρημένο».

Πρόσθεσε: «Ό,τι είναι θα είναι απολύτως μετρημένο, θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες για ένα βασικό χρονοδιάγραμμα. Το τι θα ανοίξει που θα είναι απολύτως μετρημένο και σε συνάρτηση με τα δεδομένα που θα μας δώσουν οι επιδημιολόγοι, θα το μάθετε τις αμέσως προσεχείς ημέρες».

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ακόμα: «Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε κατάσταση τέτοια η οποία να μπορεί να τεκμηριώνει ένα άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη την κλίμακά του. Η προδιάθεση της κυβέρνησης είναι τα μέτρα να είναι ενιαία για όλη τη χώρα, το γεγονός ότι πράγματι υπάρχει μια σημαντική διαβάθμιση σε ότι αφορά το ιικό φορτίο ανά περιοχή δεν δικαιολογεί, κατά την άποψή μας, το να πάμε σε σπαστά μέτρα σε αυτή τη χρονική συγκυρία και τούτο διότι υπάρχει μια σχετική κινητικότητα και δυστυχώς έχουμε τις εικόνες του τι συνέβη σε άλλες χώρες όταν άνοιξε το λιανεμπόριο, άρα θα είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί.

Αναφορικά με το άνοιγμα των εκκλησιών

«Είναι προφανές ότι και η εκκλησία θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες. Καταλαβαίνω ότι τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια είναι πολύ μεγάλες γιορτές τους Χριστιανισμού, σε γενικές γραμμές θα ήθελα να εξάρω τη στάση της εκκλησίας που μέχρι στιγμής με μικρές εξαιρέσεις μεμονωμένες, έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αισθάνομαι ότι θα υπάρξει ένας σοβαρός αυτοπεριορισμός και τώρα».

Για τον εμβολιασμό

«Πρόκειται για ένα εγχείρημα που από την άποψη της διαχείρισης ανάλογο δεν έχει γνωρίσει καμία χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Έχει τις μεγαλύτερες δυσκολίες επιπλέον όμως θέλω να πω ότι ειδικά για τη χώρα μας  υπάρχει ένας εξαιρετικά μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας και αυτό διότι είναι η γεωμορφολογία της χώρας τέτοια που δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες. Θα πρέπει να πάμε εμείς κοντά στους πολίτες έτσι ώστε να διευκολύνουμε τους πολίτες στο να κάνουν το εμβόλιο, αυτό είναι ένα εγχείρημα υψηλής  δυσκολίας». 

Περιγράφοντας όσα θα γίνουν είπε: «Είναι δύο ξεχωριστά  projects, το ένα έχει να κάνει με τη μεταφορά και αποθήκευση και διανομή, και ουσιαστικά είναι ο τρόπος με τον οποίο θα φτάσει και στο τελευταίο εμβολιαστικό κέντρο το εμβόλιο. Αυτό έχει ένα υψηλό βαθμό δυσκολίας γιατί τα πρώτα εμβόλια της Pfizer χρειάζονται υπερψυξη οπότε καταλαβαίνουμε όλοι ότι εκεί θα πρέπει  να υπάρχουν ειδικές συνθήκες. Όταν το εμβόλιο θα φύγει από την υπερψυξη και μεταφερθεί είναι πολύ περιορισμένος ο χρόνος μέσα στον οποίο θα πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός άρα καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει μια τεράστια δυσκολία διαχειριστική. Υπάρχει ένα δεύτερο project, το οποίο δεν συνδέεται με το πρώτο και το οποίο έχει να κάνει με το πώς θα γίνει ο εμβολιασμός των  πολιτών δηλαδή  πώς θα καλούνται οι πολίτες, πως θα κλείνουν το ραντεβού τους,  πως θα προσέρχονται και που,  πως θα είναι η αναμονή και επιπλέον πως θα είναι η  δεύτερη λύση σε περίπτωση που υπάρχουν ακυρώσεις. Χθες ήμασταν μέχρι τα μεσάνυχτα σε μια σύσκεψη σχετικά με τα ζητήματα αυτά με τους αρμοδίους του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Πολιτική Προστασία, τα δουλεύουμε, έχουν ήδη τοποθετηθεί οι άνθρωποι οι οποίοι θα είναι επικεφαλείς σε κάθε ένα από τα επιμέρους αυτά projects. Θα υπάρχουν ανακοινώσεις και μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρχει και περαιτέρω ενημέρωση του κοινού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Δένδιας για επέκταση των χωρικών υδάτων: Ιστορική στιγμή για την πατρίδα μας

Δένδιας για επέκταση των χωρικών υδάτων: Ιστορική στιγμή για την πατρίδα μας

Στην ψήφιση του νομοσχεδίου για επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Μια ιστορική στιγμή για την Πατρίδα μας: Η ... Διαβάστε περισσότερα
Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων

Με ευρύτατη πλειοψηφία η ιστορική ψήφιση του νομοσχεδίου που επεκτείνει προς δυσμάς κατά 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών που επεκτείνει τα ... Διαβάστε περισσότερα
Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Μπάιντεν και Χάρις: «Προσβλέπουμε στην ενίσχυση των δεσμών μας»

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Μπάιντεν και Χάρις: «Προσβλέπουμε στην ενίσχυση των δεσμών μας»

Με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε τα συγχαρητήριά του στον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις επ’ ευκαιρία της ορκωμοσίας τους. ... Διαβάστε περισσότερα
Ο ΣΥΡΙΖΑ «καταδικάζει την τρομοκρατία» μετά την αντίδραση της ΝΔ για το κείμενο στελεχών του υπέρ του Κουφοντίνα

Ο ΣΥΡΙΖΑ «καταδικάζει την τρομοκρατία» μετά την αντίδραση της ΝΔ για το κείμενο στελεχών του υπέρ του Κουφοντίνα

Να τοποθετηθεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επί του κειμένου στελεχών της, που υπερασπίζεται τον αρχιδολοφόνο της “17 Νοέμβρη”, δολοφόνο Κουφοντίνα, κάλεσε σε ανακοίνωση της τον ... Διαβάστε περισσότερα
Σακελλαροπούλου για Μπάιντεν: Σημαντική μέρα, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για όλο τον κόσμο

Σακελλαροπούλου για Μπάιντεν: Σημαντική μέρα, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για όλο τον κόσμο

Την βεβαιότητα, ότι οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, θα καταστούν ακόμα πιο ισχυρές στη διάρκεια της θητείας του νέου Αμερικανού προέδρου, Τζό ... Διαβάστε περισσότερα
Βουλή: Η ομιλία Μητσοτάκη για την επέκταση των χωρικών υδάτων

Βουλή: Η ομιλία Μητσοτάκη για την επέκταση των χωρικών υδάτων

Μηνύματα στην Τουρκία ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Βουλή. Ξεκαθάρισε ότι είναι δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε όλη την Επικράτεια όποτε το αποφασίσει.