Πολιτική

Γεραπετρίτης: Οι 10 ημέρες μέχρι την Καθαρά Δευτέρα είναι αιωνιότητα

Να βάλουν «πλάτη» σε «μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια», κάλεσε τους πολίτες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης εκφράζοντας την ελπίδα του, μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Mega, για λιγότερα κρούσματα την 25η Μαρτίου, αλλά και για άρση των περιορισμών μετακίνησης την περίοδο του Πάσχα.

Κυβερνητική επιθυμία, το λιανεμπόριο όταν ανοίξει, να ανοίξει και με φυσική παρουσία, πρόσθεσε.

Τόνισε ότι είναι λίγα τα πράγματα που μπορούν ακόμα να αυστηροποιηθούν αλλά είπε ότι η λογική των τελευταίων μέτρων που ελήφθησαν προ τριημέρου, είναι πρωτίστως να κλείσουμε κάποια “παράθυρα” κινητικότητας: εκεί δηλαδή που είχαμε παρατηρήσει κάποια καταστρατήγηση, μια κατ’ εξαίρεση κίνηση για άσκοπη κατά βάση, μετακίνηση, αυτό ήταν αυτό που προσπαθήσαμε να θεραπεύσουμε», εξήγησε επαναλαμβάνοντας την κατανόηση της κυβέρνησης για τη «μεγάλη κόπωση» των πολιτών.

«Ήδη οι περισσότερες χώρες είναι σε ένα τέταρτο κύμα κορονοϊού, εμείς προσπαθούμε να γλιτώσουμε από το τρίτο κύμα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας εκ νέου τον κυβερνητικό στόχο «εντός του Μαρτίου να μπορέσουμε σταδιακώς να ανοίξουμε την αγορά και την κοινωνία. Θέλει μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια, είναι μάχη με το χρόνο», τόνισε με έμφαση επικαλούμενος την πρόοδο στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση παράτασης του lockdown πέραν της Καθαράς Δευτέρας, ο Γ. Γεραπετρίτης επικαλέστηκε τις δύο βασικές παραδοχές της κυβέρνησης, πρώτον ότι ακούει τους ειδικούς, δεύτερον ότι αξιολογεί επίκαιρα τα δεδομένα. Τούτων δοθέντων, «οι δέκα ημέρες που απομένουν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, είναι μια… αιωνιότητα», είπε διαβεβαιώνοντας ότι «επίκαιρα θα αξιολογήσουμε την επόμενη Παρασκευή, σε μία εβδομάδα, για να δούμε πώς πηγαίνουν τα πράγματα».

Ενώ για το επόμενο ημερολογιακό ορόσημο, την 25η Μαρτίου, απάντησε πως είναι «αρκετά πρώιμο» να ειπωθεί από τώρα αν θα είμαστε σε καθεστώς lockdown ή όχι, ωστόσο «η αίσθηση που έχω και η επιθυμία μας είναι να μπορέσουμε να είμαστε πιο ανοιχτοί ως κοινωνία και ως αγορά, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μείωση των κρουσμάτων», είπε ο υπουργός Επικρατείας δίνοντας έναν τόνο αισιοδοξίας.

Από την άλλη παρέθεσε όλους εκείνους τους λόγους που κάνουν κυβέρνηση και επιστήμονες να ανησυχούν: απαντώντας ειδικότερα σε κάτι που και ο ίδιος ακούει, όπως είπε, πώς είναι δυνατόν να είμαστε σχεδόν σε καθολική απαγόρευση και να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, ο Γ. Γεραπετρίτης επικαλέστηκε τη μετάλλαξη που είναι «εξαιρετικά ισχυρή». Εξάλλου «σχεδόν έχει επικρατήσει στη χώρα η βρετανική μετάλλαξη, σε κρίσιμες περιοχές όπως η Αττική είμαστε περίπου στο 90% της μετάλλαξης». Αυτό σημαίνει ότι το νέο στέλεχος του ιού μεταδίδεται ευκολότερα, ενώ έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων. Αλλά, παρά τη «σχετική αύξηση των κρουσμάτων» δεδομένης και της αύξησης του αριθμού των τεστ, «παρά ταύτα πηγαίνουμε σχετικά καλύτερα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Στο επόμενο ερώτημα για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, αφού διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση δουλεύει επαγγελματικά πάνω στο ζήτημα αυτό», ανακοίνωσε ότι «όταν επιλεγεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου – και επιθυμία μας είναι να ανοίξει με πολύ αυστηρούς όρους, με μέτρα πρόληψης και προφύλαξης – να ανοίξει κανονικά, δηλαδή και με φυσική παρουσία. Κι αυτό», πρόσθεσε, «θα γίνει με ένα σύστημα που θα ελέγχει κατά το δυνατόν την κινητικότητα, θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων».

Το κλειστό λιανεμπόριο «επιδρά πολύ στα δημοσιονομικά της χώρας, υπολογίζεται ότι κάθε 15νθήμερο που μένει κλειστό το λιανεμπόριο, συνιστά επιβάρυνση μεγαλύτερη από 1 δισεκατομμύριο για τη χώρα», σημείωσε ακόμη για να συμπληρώσει, «μπορεί το λιανεμπόριο καθεαυτό να μην προκαλεί υπερμετάδοση, δεν παύει όμως να αποτελεί ένα στοιχείο γενικότερης κινητικότητας του πληθυσμού». Και ζήτησε «το επόμενο 10ήμερο να κάνουμε μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε όσο το δυνατόν να περιοριστεί η άσκοπη κίνηση. Για να μπορέσουμε να κατεβάσουμε τους ρυθμούς εξάπλωσης του ιού και να μπορέσουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο και, βεβαίως, και τα σχολεία μας».

Για τους μαθητές ειδικότερα, η τηλεκπαίδευση είναι «εξαιρετικού επιπέδου» αλλά δεν παύει «να είναι εξ αποστάσεως εκπαίδευση», αναγνώρισε, όμως «για μας είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να βρεθούν στο φυσικό τους χώρο. Η πρόθεσή μας είναι τουλάχιστον τα σχολεία τα οποία έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά, να ανοίξουν όσο το δυνατόν συντομότερα», ήταν ένας ακόμη στόχος που έθεσε.

Θα είμαστε καλύτερα το Πάσχα

Ενώ στο επιπρόσθετο ερώτημα ποια θα είναι η κατάσταση το Πάσχα, απάντησε ως εξής: «όταν είπα ότι η Καθαρά Δευτέρα είναι μια… αιωνιότητα, μπορείτε να φαντασθείτε τι ισχύει για τις 2 Μαΐου που είναι το Πάσχα, είμαστε πάρα πολύ μακριά από εκεί. Η αίσθηση είναι ότι θα είμαστε πολύ καλύτερα το Πάσχα, θα μπορέσουμε δηλαδή να κάνουμε ένα Πάσχα το οποίο μπορεί να μην είναι απολύτως παραδοσιακό αλλά πολύ πιο ανοιχτό σε σχέση με πέρυσι (…) η ελπίδα μας είναι ότι θα είναι στα χωριά μας, βεβαίως ορισμένα πράγματα θα μείνουν στην καθημερινότητά μας, όπως η μάσκα, τα μέτρα πρόληψης. Πάρα ταύτα η διάθεσή μας είναι να υπάρξει άρση των περιορισμών μετακίνησης», επεσήμανε επίσης.

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κικίλιας για το ναυάγιο στη Χίο: Η ξαφνική αλλαγή πορείας του σκάφους από το διακινητή προκάλεσε τη σύγκρουση
Ο υπουργός επισήμανε ότι οι ενέργειες διάσωσης ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή και στη διάσωση συμμετείχαν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις πλωτών της περιοχής
Ναυάγιο με μετανάστες στη Χίο
Επική γκάφα από τον Βελόπουλο: Παρουσίασε φωτογραφία της Lady Gaga από American Horror Story ως υλικό της υπόθεσης Επστάιν
Με την φωτογραφία - «πειστήριο» προσπάθησε να πείσει τον λαό ότι τα ελληνικά ΜΜΕ δεν αποκαλύπτουν τις εξελίξεις στην υπόθεση του χρηματιστή που αφορούν και την χώρα μας - Δείτε βίντεο
Κυριάκος Βελόπουλος
44
«Σφαγή» on air Δρυμιώτη με Ζαχαριάδη για την τραγωδία στη Χίο: «Γιατί πιστεύετε τους λαθρομετανάστες;» – «Είστε ακροδεξιός»
Όλα ξεκίνησαν ότι ο πολιτικός αναλυτής υποστήριξε ότι πιστεύει τους Έλληνες, όχι τους λαθρομετανάστες και κατηγόρησε τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για ανθελληνισμό
Ανδρέας Δρυμιώτης / Κώστας Ζαχαριάδης
20
«Βαριά» εβδομάδα η επόμενη για το ΠΑΣΟΚ: Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, το σημείο μηδέν και οι απαιτήσεις Δούκα
Μία πρώτη γεύση πάντως, θα μπορέσουμε να πάρουμε την επόμενη Κυριακή, αφού για τότε προγραμματίζεται μέχρι αυτή την ώρα, να συνεδριάσει η Ολομέλεια της ΚΟΕΣ
Νίκος Ανδρουάκης και Παύλος Γερουλάνος
Οι προσδοκίες της Αθήνας για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού και οι «κόκκινες γραμμές»
Οι εμπρηστικές δηλώσεις από την Άγκυρα και η απάντηση της Αθήνας - Με φόντο το μεταναστευτικό και πολύνεκρο δυστύχημα στη Χίο η συνάντηση των δύο ηγετών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Κυριάκος Μητσοτάκης για τη «χάλκινη» ομάδα πόλο γυναικών: Ακόμα μία μεγάλη επιτυχία για την Εθνική μας, θερμά συγχαρητήρια
Τα κορίτσια του πόλο συνέτριψαν την Ιταλία στον μικρό τελικό με 15-8 και ανέβηκαν στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πορτογαλίας
Κυριάκος Μητσοτάκης
Μαρία Καρυστιανού για Χίο: Πόνος βαθύς για τους ανθρώπους που χάθηκαν και αποδοκιμασία για ένα κράτος που δεν αποτρέπει τις παράνομες εισβολές
«Σημαντική η διαφύλαξη δικαιωμάτων της χώρας, αδιαπραγμάτευτη η ανθρώπινη ζωή», γράφει η Μαρία Καρυστιανού σε ανάρτησή της για την τραγωδία
Μαρία Καρυστιανού 71