Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Γερμανικές αποζημιώσεις: Αυτό απάντησε ο Σταϊνμάιερ στον Παυλόπουλο!

Γερμανικές αποζημιώσεις: Αυτό απάντησε ο Σταϊνμάιερ στον Παυλόπουλο!
Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε ανοιχτά, συγκεκριμένα και… νομικά για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ωστόσο ο Γερμανός Πρόεδρος απάντησε με “ντρίμπλα”.

Νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος τις απαιτήσεις της Ελλάδας, που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις της εποχής της κατοχής.

Στις γερμανικές αποζημιώσεις ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε κατά την προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και της συζύγου του, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ωστόσο ο επίσημος προσκεκλημένος απάντησε… διπλωματικά και αόριστα, δείχνοντας για μια ακόμη φορά πως η γερμανική τακτική στο ζήτημα αυτό είναι αδιάλλακτη!

Τι απάντησε ο Σταϊνμάιερ για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ο Γερμανός Πρόεδρος, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, λοιπόν, στο πλαίσιο της αντιφώνησής του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του, στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν σχολίασε την φράση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας, που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της Κατοχής, είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες.

Αντιθέτως, τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, τις ιδιαίτερες πιέσεις που δέχεται η χώρα μας ευρισκόμενη στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τον ανθρωπιστικό και αλληλέγγυο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους ανθρώπους που έρχονται, παρόλο που διαπιστώνει ότι η αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων της δεν είναι αυτονόητη.

γερμανικές αποζημιώσεις
Στην υγειά μας… χωρίς γερμανικές αποζημιώσεις

Αναφέρθηκε επίσης στον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας ως γείτονα των βαλκανικών χωρών και πρόσθεσε ότι η χώρα μας βοηθά στην εξάλειψη των μακροχρόνιων αντιθέσεων. Όπως σημείωσε, η Συμφωνία για το Ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, είναι ένα θαρραλέο και σημαντικό βήμα για την προσέγγιση των δυο χωρών. Αυτό αποδεικνύει ότι η βούληση και το όραμα, το θάρρος και η πίστη, μπορούν να υπερβούν την μακροχρόνια δυσπιστία και να δημιουργήσουν συνθήκες κατανόησης. Αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα και για τις δυο πλευρές, αλλά τάχθηκε ρητά υπέρ της συνέχισης του δρόμου που έχει ανοίξει.

Μετά τις γερμανικές αποζημιώσεις… οικονομία

Σχετικά με τα οικονομικά θέματα, σημείωσε ότι το τέλος του Προγράμματος του ESM αποτελεί ορόσημο και παραδέχθηκε ότι τα περασμένα χρόνια, τα βάρη και οι προκλήσεις για τον ελληνικό λαό υπήρξαν μεγάλα, και ότι από τους Έλληνες πολίτες ζητήθηκαν πολλά και πολλές φορές πάρα πολλά. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι οι Γερμανοί το έχουν αντιληφθεί και το αναγνωρίζουν.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων ετών θα έχουν αποτέλεσμα. Όπως είπε, «είμαι πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα καταστήσουν δυνατή την ανάπτυξη, ότι θα προσελκύσουν επενδύσεις και ότι σύντομα οι πολίτες θα το νιώσουν. Η Γερμανία, θέλω να σας διαβεβαιώσω γι’ αυτό, θα υποστηρίξει την Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης. Είμαστε στο πλευρό σας».

Επανέλαβε ότι ιδίως τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης δοκιμάστηκε η ελληνογερμανική φιλία, αλλά πρόσθεσε ότι οι ιστορικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις των δυο λαών είναι πολύ παλιές και η φιλία μας καθορίζεται κατά πολύ και από την πληθώρα των διαπροσωπικών σχέσεων. «Είναι ακριβώς αυτές οι διαπροσωπικές σχέσεις οι οποίες είναι σημαντικές για τις χώρες μας, αλλά ιδίως για το μέλλον της Ευρώπης» τόνισε ο Γερμανός Πρόεδρος.

«Όποιος γνωρίζει τον άλλο, μαθαίνει και να τον εκτιμά. Και όποιος κατανοεί τον άλλο προχωρά μαζί του – κι αυτό είναι κάτι που χρειαζόμαστε όσο οτιδήποτε άλλο στην Ευρώπη και δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο, γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Ακριβώς σε μια εποχή που δυναμώνουν οι φωνές που δίνουν απλές απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα και τονίζουν αυτά που μας χωρίζουν – σε αυτή την εποχή πρέπει να δείχνουμε το νέο, ότι είμαστε μαζί και ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο μέλλον» σημείωσε.

Η συνεργασία των δύο χωρών

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη είναι η έκφραση όλων αυτών που μας συνδέουν και παραμένει η καλύτερη απάντηση στους εθνικούς εγωισμούς, στην πόλωση, στις διακρίσεις και στην διάσπαση». Επισήμανε ότι Ελλάδα και Γερμανία φαίνεται ότι τα ενστερνίζονται όλα αυτά, και δεν διέκοψαν τις σχέσεις τους σε αυτά τα δύσκολα χρόνια, αντίθετα τις εμβαθύνουν με ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο . Γι΄ αυτό εξέφρασε και την χαρά του για την δημιουργία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, το οποίο θα δώσει την ευκαιρία ανταλλαγών των νέων ανθρώπων, που θα δημιουργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης πάνω σε αυτά που μας συνδέουν για μια μελλοντική γενιά, η οποία θα δώσει ζωή σε αυτά.

Κατέληξε ότι όλα αυτά αποδεικνύουν ότι μπορούμε να υπερβούμε κρίσεις από κοινού και να οικοδομήσουμε μια νέα εμπιστοσύνη και μάλιστα το καταφέρνουμε αυτό, εμείς οι Έλληνες και οι Γερμανοί, παρά την επώδυνη ιστορία μας, κάτι που κάθε άλλο παρά αυτονόητο είναι. Γι΄ αυτό εξέφρασε την προσωπική του ευγνωμοσύνη, καθώς και την ευγνωμοσύνη του γερμανικού λαού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις