Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Γεροβασίλη για ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση: “Λύση μέχρι τη Δευτέρα”

ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ

Την πεποίθησή της ότι όλα τα μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, αλλά και στελέχη, «θα δώσουμε σκληρή μάχη μέσα στο επόμενο μεγάλο διάστημα, που αφορά όχι μόνο την τριετία, αλλά και την τετραετία, προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από αυτό το αδιέξοδο και να αντιστρέψουμε και την οικονομική και την κοινωνική πραγματικότητα», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. Διαβάστε αναλυτικά όσα τόνισε.

Σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και αναφερόμενη σε χθεσινή σύσκεψη εργασίας υπό τον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι ήταν κυρίως ενημέρωση του πρωθυπουργού από τον αντιπρόεδερο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η ενημέρωση αφορούσε στην ανακεφαλαιοποίηση, με πάρα πολλές λεπτομέρειες και ανάλυση για την πορεία του ζητήματος.

Για τα “κόκκινα δάνεια”

Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι «το ζήτημα των “κόκκινων δανείων” είναι ένα σημείο αιχμής και υψηλής προτεραιότητας για μας και ως θέμα αρχής, αλλά και ουσίας» και πως «σε αυτό το θέμα θα είναι από την πλευρά της κυβέρνησης όλη η διαπραγματευτική δύναμη και σε όποιο επίπεδο χρειαστεί». Είπε ακόμη ότι «η μάχη θα δοθεί σε κάθε δυνατό επίπεδο και πιστεύουμε ότι η λύση θα είναι πολιτική», διότι «όλα αυτά τα οποία περιγράφονται ως νούμερα, έχουν αντανάκλαση. Κάτι σημαίνουν για το κάθε νοικοκυριό. Γι αυτό ακριβώς, με κοινωνική ευαισθησία, θα πρέπει να μιλήσουμε και στους δανειστές για τις κοινωνικές επιπτώσεις, για την πραγματικότητα». 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος προσέθεσε ότι το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κριτήρια, με την έννοια, όπως ανέφερε, ότι «θα υπάρξει ένας φορέας ενδιάμεσος, ο οποίος θα χειριστεί -αυτό είναι μια πρόταση- ακριβώς αυτό: Δηλαδή, την ικανότητα του δανειολήπτη να αποπληρώνει», διότι, επισήμανε, ήταν άλλα τα δεδομένα τη στιγμή που πήρε ένα δάνειο κάποιος με την οικονομική κατάσταση στην οποία μπορεί να βρίσκεται τώρα. Θα είναι ένας φορέας ενδιάμεσος, «εξωδικαστικά, να μπορέσει να επιλύσει αιτήματα, ευέλικτα…».

Το “καυτό” θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σταθερά αναζητά το ισοδύναμο, προκειμένου να μην ισχύσει, επισημαίνοντας ότι «αυτό έχει ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό και αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού, μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να έχει λυθεί αυτό το ζήτημα. Και θα λυθεί». 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Νοέμβριος είναι ο μήνας για τη διαχείριση όλων των μεγάλων ζητημάτων, κόκκινα δάνεια, πρώτη κατοικία, ασφαλιστικό, προαπαιτούμενα, ΦΠΑ, της εκπαίδευσης, αγρότες, τα μέτρα του ΟΟΣΑ. «Επομένως, η δύναμη της κυβέρνησης όλης, αυτή τη στιγμή, είναι πάνω στα μεγάλα ζητήματα», τόνισε, διότι πρέπει η κυβέρνηση να είναι συνεπής, «για να φτάσουμε και στη μεγάλη συζήτηση». «Εκτός από αυτά που θα έπρεπε να κάνουμε από μόνοι μας, όπως ζητήματα του ασφαλιστικού, ανεξάρτητα από τη συμφωνία, σε μια λογική και κυρίως για να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος», συμπλήρωσε.

Στα μέσα Νοεμβρίου η λύση για το ασφαλιστικό

Αναφορικά με το θέμα του ασφαλιστικού, επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει πει ότι περίπου στα μέσα του μηνός θα καταλήξει στην απόφαση της και προσέθεσε ότι στα μέσα λοιπόν, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση ως οφείλει, θα καταθέσει τη δική της πρόταση σε δημόσιο διάλογο με τους φορείς. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «έχουμε διατυπώσει σε όλους τους τόνους -και ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Κατρούγκαλος- ότι ο στόχος της κυβέρνησης και η μάχη είναι να στηθεί ένα βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα με προστασία των χαμηλότερων και μεσαίων συντάξεων». Σημείωσε, επίσης ότι σε όλες τις μελέτες έχει διατυπωθεί ότι το Ασφαλιστικό Σύστημα μέχρι το 2018 καταρρέει, εάν δεν υπάρξει ένα καινούριο σύστημα, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν είναι προϊόν της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, αλλά προϊόν παθογένειας των προηγούμενων ετών, «και με ένα PSI στο κεφάλι, που τελείωσε τα αποθεματικά των ταμειών, και πολλά άλλα».

Η φορολογία των αγροτών

Ως προς το αγροτικό ζήτημα, υποστήριξε ότι θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί και χωρίς τη συμφωνία, ως έναν βαθμό, με την έννοια να γίνει ο διαχωρισμός κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή μη, και το δεύτερο είναι η φορολόγηση αντιστοίχως πια. «Άλλο ο μικρός, άλλο μεσαίος και άλλο ο επιχειρηματίας με αγροτικές επιχειρήσεις», είπε. Για το πώς θα παραμείνει στον τόπο του ο αγρότης, η κ. Γεροβασίλη, μίλησε για κίνητρα, ενισχύσεις, εκμετάλλευση όλων των πόρων που δίνονται μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και που «η κυβέρνηση δουλεύει σκληρά γι’ αυτό». «Εμείς παλεύουμε εμπροσθοβαρώς να έλθουν τα χρήματα, τα χρήματα που προορίζονται για τις αγροτικές ενισχύσεις, ούτως ώστε να αντιρροπήσουν μέτρα που έχουν να κάνουν με το αυξημένο κόστος παραγωγής», τόνισε. 

Ερωτηθείσα εάν ο συντελεστής φορολογίας θα ισχύσει από το 2016, είπε ότι «θα ισχύσει αυτό το οποίο έχει συμφωνηθεί στη συμφωνία δηλαδή το 20%, είναι γνωστό αυτό». 

Επίσης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο «έγκλημα του ξεπουλήματος της Αγροτικής, το οποίο το πληρώνουμε σήμερα, το πληρώνουν οι αγρότες σήμερα» και επισήμανε ότι έρχεται σήμερα η κυβέρνηση και μέσα σε αυτή την κουβέντα και μέσα από τις δηλώσεις του κ. Δραγασάκη, «για να στηρίξουμε αυτό το παράλληλο τραπεζικό στο οποίο αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και το οποίο, όπως ξέρετε, διαστρεβλώθηκε και στη συζήτηση στο δημόσιο διάλογο…».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε