Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Για τα Χανιά αναχωρεί ο Μητσοτάκης – Το βράδυ θα φιλοξενήσει τον Πομπέο

Για τα Χανιά αναχωρεί ο Μητσοτάκης – Το βράδυ θα φιλοξενήσει τον Πομπέο
Intime

Στα Χανιά θα βρεθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάικ Πομπέο το βράδυ της Δευτέρας (28.09.2020) με τον Πρωθυπουργό να φιλοξενεί στο πατρικό του σπίτι τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για τα Χανιά, όπου το βράδυ θα φιλοξενήσει τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μάικ Πομπέο (Mike Pompeo), ο οποίος έφτασε ήδη στην πόλη. 

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού και του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στα Χανιά έχει ως εξής:

Την Τρίτη (29.09.2020) το πρωί οι κ.κ. Μητσοτάκης και Πομπέο θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βάσης της Σούδας.

Στη συνέχεια, στις 11.20 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 13.15, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πομπέο θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του Πρωθυπουργού στα Χανιά.

Στις συναντήσεις θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Στις 17.00, το απόγευμα της Τρίτης (29.09.2020), ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Πομπέο: Αναχώρησε από Θεσσαλονίκη

Νωρίτερα, ο Μάικ Πομπέο αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη την οποία επισκέφθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε το πρωί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια και στο επίκεντρο των συζητήσεών τους βρέθηκαν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αργότερα, το μεσημέρι ο κ. Πομπέο επισκέφθηκε το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μαζί με τη σύζυγό του Σούζαν, ακολουθούμενος από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάϊατ, την γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη συμπρωτεύουσα Ελίζαμπεθ Λη και μέλη της συνοδείας του.

Ο κ. Πομπέο έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαβίδ Σαλτιέλ και από στελέχη της ΙΚΘ και ξεναγήθηκε από τον έφορο του μουσείου, Ευάγγελο Χεκίμογλου στο ισόγειο.

Ο κ. Πομπέο είδε φωτοαπεικονίσεις από το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο και από τις παλιές συναγωγές, φωτογραφίες από παιδιά – θύματα του Ολοκαυτώματος, καθώς και μια ψηφιακή εφαρμογή για την εξεύρεση από τα αρχεία Θεσσαλονικιών Εβραίων μαθητών, της περιόδου 1938 – 1943, η οποία είχε αποκτηθεί με τη συνδρομή του προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μαζί με τη σύζυγό του, πέρασαν στην αίθουσα μνήμης του Ολοκαυτώματος και στάθηκαν απέναντι από τον μαρμάρινο τοίχο, με τα σκαλισμένα πάνω σε αυτόν, ονόματα των μελών της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και δίπλα από τα έξι αναμμένα κεριά, που συμβολίζουν τα έξι εκατομμύρια νεκρούς και τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Ο κ. Πομπέο παρέμεινε για περίπου 20′ λεπτά και αποχώρησε λίγο πριν από τις τέσσερις το απόγευμα. Στην υποδοχή του κ. Πομπέο παρέστησαν, επίσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωσταντίνος Ζέρβας και ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπρόεδρος της ΙΚΘ Λάριο Σεφιχά, ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής επιτροπής του μουσείου Νίνο Σαλτιέλ, ο διευθυντής του μουσείου Βίκτωρας Ναρ, κ.α.

πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και grtimes.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις