Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Γιάνης Βαρουφάκης: Δεν μας άφησε ο Σόιμπλε να δανειστούμε από την Κίνα – Είχα plan X αλλά ο Τσίπρας έκανε πίσω

Γιάνης Βαρουφάκης: Δεν μας άφησε ο Σόιμπλε να δανειστούμε από την Κίνα – Είχα plan X αλλά ο Τσίπρας έκανε πίσω

Και τι δεν είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε, αποκάλυψε ότι υπήρχε ένα Plan X (Σχέδιο Χ), το οποίο είχε εκπονήσει η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να το θέσει σε εφαρμογή σε περίπτωση που δεχόταν πιέσεις από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Εξηγώντας, ο κ. Βαρουφάκης, είπε ότι βασικό όπλο της Αθήνας θα ήταν η απειλή για αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων, αξίας 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η διαπραγματευτική ομάδα είχε συμφωνήσει να διαταχθεί αναδιάρθρωση των εν λόγω ομολόγων εάν οι εταίροι προκαλούσαν το κλείσιμο των τραπεζών. Αυτό βεβαίως δεν έγινε ποτέ γιατί όταν ήρθε η ώρα της εφαρμογής, ο Βαρουφάκης μειοψήφησε.

Διέψευσε το “διπλό νόμισμα” αποκάλυψε την Κίνα!

Ο Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε ότι είχε σχέδια για «διπλό νόμισμα», αλλά επιβεβαίωσε ότι εξέταζε ένα σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αντιμετώπιση της τραπεζικής αργίας. Αρνήθηκε πάντως κατηγορηματικά ότι γινόταν χακάρισμα των φορολογικών λογαριασμών των πολιτών. Σε εκείνο το σημείο ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι η Ελλάδα είχε συμφωνήσει αν δανειστεί από την Κίνα αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η συμφωνία «ανετράπη […] με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο στο Πεκίνο».

Μας απειλούσαν από τον Ιανουάριο με κλείσιμο των τραπεζών

Θέλοντας να δείξει πόσο δύσκολες ήταν οι συνθήκες της διαπραγμάτευσης, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι οι εταίροι απειλούσαν από την αρχή σχεδόν. Από τον Ιανουάριο. Μάλιστα είπε ότι πριν το επεισόδιο με τον Ντάισελμπλουμ, είχε συζητήσει μαζί του επι μια ώρα στο γραφείο του και φάνηκε να τα είχαν βρεί. Όμως, μετά και το περίφημο «μόλις σκότωσες την τρόικα», ο πρόεδρος του Eurogroup του μετέφερε ότι η μόνη επιλογή της Αθήνας είναι να δεχτεί το πρόγραμμα ως έχει και πρόσθεσε ότι το μήνυμα Ντάσελμπλουμ ήλθε σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, καθώς λίγες μέρες νωρίτερα είχε ενημερωθεί πως τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους έφταναν για 12 ημέρες.

Τα Eurogroup και οι ηχογραφήσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν όλα όσα είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης για τα Eurogroup και το παρασκήνιο μέσα σε αυτά. Όπως είπε, έχει ηχογραφήσει όλες τις συνεδριάσεις της ευρω-ομάδας κατά τη θητεία του, με εξαίρεση την πρώτη. Κι αυτό γιατί όπως είπε όταν μετά το πρώτο Eurogroup συνειδητοποίησε ότι δεν κρατιούνται πρακτικά αποφάσισε να ηχογραφήσει τις συνομιλίες στο Eurogroup ώστε να θυμάται τί ειπώθηκε για να μπορεί να ενημερώνει με ακρίβεια την κυβέρνηση και τη Βουλή. Όταν ρωτήθηκε αν θα ταχρησιμοποιήσει στο μέλλον πιθανότατα για την συγγραφή ενός βιβλίου δεν το απέκλεισε. «Δε γνωρίζω να σας πω, δεν έχω στόχο να τα χρησιμοποιήσω προς το παρόν», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα είπε ακόμα ότι έδωσε στικάκια με τις ηχογραφήσεις στην Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης.

Γιατί ήμουν επιφυλακτικός απέναντι στο δημοψήφισμα και πότε αποφασίστηκε

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ο κ. Τσίπρας αποφάσισε το δημοψήφισμα λίγο μετά τις διαπραγματεύσεις κορυφής στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου, που στέφθηκαν με αποτυχία. Ο πρωθυπουργός «ουσιαστικά αγνοώντας τις δικές μου εισηγήσεις τα είχε αποδεχθεί σχεδόν όλα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι εκείνος ήταν επιφυλακτικός απέναντι στο δημοψήφισμα καθώς έβλεπε το ενδεχόμενο να πάμε στο δημοψήφισμα ζητώντας το “Όχι” αλλά εν τέλει να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των δανειστών. Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το τέλος της παρουσίας του στην κυβέρνηση ήρθε όταν ο πρωθυπουργός του είπε ότι θα συνθηκολογήσει και δέχτηκε τις προτάσεις των θεσμών.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για τη χθεσινή συνέντευξη του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όπως η κοινή γνώμη, παρακολουθήσαμε με προσοχή, τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη. Του πρώην Υπουργού Οικονομικών και στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα. Αναμένουμε, με μεγάλο ενδιαφέρον, την απάντηση του κ. Πρωθυπουργού».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε