Σάββατο, 27 Απρ.
18oC Αθήνα

Γιάννης Ιωαννίδης: Το αντίο του πολιτικού κόσμου στον κορυφαίο προπονητή του ελληνικού μπάσκετ

Γιάννης Ιωαννίδης: Το αντίο του πολιτικού κόσμου στον κορυφαίο προπονητή του ελληνικού μπάσκετ

Ο πολιτικός κόσμος εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη. Την πολυετή προσφορά του στο ελληνικό μπάσκετ ακολούθησε η προσφορά του στα κοινά ως βουλευτής της ΝΔ, αλλά και ως υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού.

Για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη σε ηλικία 78 ετών, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη, μιας μεγάλης μορφής του ελληνικού αθλητισμού και βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης από το 2004 έως το 2015. Η ζωή του Γιάννη Ιωαννίδη ταυτίσθηκε με την άνθηση της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, στην οποία διακρίθηκε ως πρωταθλητής από τα εφηβικά του χρόνια, ενώ στη συνέχεια διέπρεψε ως προπονητής κατακτώντας μια κορυφαία θέση στην ιστορία του αθλήματος. Με το πάθος του, το ταλέντο του, την επιμονή και τον επαγγελματισμό του, κατάφερε να οδηγήσει τις ομάδες που προπονούσε στην κορυφή και συνέβαλε όσο λίγοι στη δημοφιλία του μπάσκετ και στην ενεργή ενασχόληση πολλών νέων με αυτό.

Την πολυετή προσφορά του στον αγωνιστικό αθλητισμό ακολούθησε η προσφορά του στα κοινά ως εκλεγμένος βουλευτής της Ν.Δ. αλλά και ως Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού σε δύο κυβερνητικές θητείες. Στην οικογένεια του ξεχωριστού αυτού ανθρώπου, που θα θυμόμαστε με περηφάνεια, εκφράζω τα ειλικρινή και βαθιά συλλυπητήριά μου».

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής έκανε την εξής δήλωση για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη:

«Με βαθιά συγκίνηση για όσα χρόνια ολόκληρα ονειρευτήκαμε, ζήσαμε και γιορτάσαμε στη Θεσσαλονίκη μας, με ευγνωμοσύνη για την προσφορά του στον τόπο, αποχαιρετώ τον αγαπημένο φίλο μου και πολύτιμο συνεργάτη Γιάννη Ιωαννίδη. Τον πολυνίκη προπονητή που οδήγησε το ελληνικό μπάσκετ στη διεθνή καταξίωση, τον τεχνικό ηγέτη σπουδαίων αθλητών, τον δημιουργό κορυφαίων ομάδων. Τον πολιτικό που με όραμα την υπερήφανη και ισχυρή Ελλάδα, με εντιμότητα και τη σύμφυτη μαχητικότητά του διεκδικούσε πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα. Θα τον θυμόμαστε πάντα. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Με μία συγκινητική ανάρτηση στα social media αποχαιρετά η Ντόρα Μπακογιάνη τον Γιάννη Ιωαννίδη:

Καλό ταξίδι αγαπημένε μου φίλε.

Όλοι σε αποκαλούσαν coach αλλά δεν ήσουν μόνο αυτό.

Ήσουν ένας βαθιά συναισθηματικός, ευαίσθητος, δοτικός και πραγματικός φίλος. Ένας φίλος που ήταν πάντα παρών όταν τον χρειαζόσουν.

Τον Ισίδωρο και εμένα μας τίμησες με την μακροχρόνια φιλία σου και θα μας λείψεις πολύ.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στη Γιούλα και την αγαπημένη σου κόρη Ελένη-Θεοδώρα».

 

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δώρας Αυγέρη, για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη είπε ότι «ο μεγάλος μαχητής των γηπέδων, της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής, έχασε από τον σκληρότερο των αντιπάλων.

Από παιδάκι στον Άρη, πρώτα παίκτης μετά προπονητής, συνέδεσε την παρουσία του με τον «αυτοκράτορα», όπως ονομάστηκε στα χρόνια του η αγαπημένη του ομάδα. Ακολούθησαν η Λάρισα, η Εθνική Ελλάδος, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ. Παντού πρωταγωνιστής, όπως αργότερα και στα έδρανα της Βουλής ή ως υπουργός. Για όλους αυτούς τους αγώνες, στη μνήμη μας θα κρατάει πάντα τον τίτλο του νικητή, ακόμη κι αν ο τελευταίος του αντίπαλος, ο θάνατος, φαντάζει ανίκητος.

Καλό ταξίδι».

«Ο ”ξανθός” του ελληνικού μπάσκετ δεν είναι πια κοντά μας. Ο Γιάννης Ιωαννίδης συνέδεσε το όνομά του με τις χρυσές στιγμές του αθλήματος κάνοντας ολόκληρες γενιές Ελλήνων να το αγαπήσουν. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. 

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κινήματος, Δημήτρης Μάντζος είχε αναφέρει πως ο Γιάννης Ιωαννίδης, «υπήρξε κορυφαίος Έλληνας προπονητής, κορυφαία προσωπικότητα στον Αθλητισμό, του μπάσκετ, της δημόσιας ζωής» προσθέτοντας πως « ο “ξανθός του ελληνικού μπάσκετ” θα ζει πάντα στις αναμνήσεις μας, στους θρύλους του ελληνικού μπάσκετ και θα είμαστε πάντα ευγνώμονες σε αυτά που πρόσφερε».

«Με το αγωνιστικό του πνεύμα, το πάθος και τον ”εκρηκτικό” του χαρακτήρα, ο ”Ξανθός” άφησε το δικό του ανεξίτηλο αποτύπωμα στο χώρο του αθλητισμού και κυρίως της προπονητικής, αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ:

«Ο Γιάννης Ιωαννίδης υπήρξε μια κορυφαία προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ και συνολικά του αθλητισμού, που συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες επιτυχίες ελληνικών ομάδων, ιδιαίτερα του Άρη της δεκαετίας του ‘80.

Με το αγωνιστικό του πνεύμα, το πάθος και τον ”εκρηκτικό” του χαρακτήρα, ο ”Ξανθός” άφησε το δικό του ανεξίτηλο αποτύπωμα στο χώρο του αθλητισμού και κυρίως της προπονητικής, καταφέρνοντας να γίνει ο προπονητής με τα περισσότερα πρωταθλήματα Ελλάδας στο μπάσκετ.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι «ο Γιάννης Ιωαννίδης άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην αθλητική και πολιτική ζωή της χώρας. Είχα την τιμή να συνεργαστώ (σ.σ. μαζί του) την περίοδο που διετέλεσα διοικητής στη Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας “Άγιος Παντελεήμονας”, όταν ο εκλιπών ήταν Υφυπουργός Αθλητισμού.

Πολιτικός ακέραιος, αποφασιστικός, άμεσος, ανθρώπινος, με ιδιαίτερη ευαισθησία για τον συνάνθρωπο, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Θα τον θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη για την προσφορά του».

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης δήλωσε για τον θάνατο του Γιάννη Ιωαννίδη:

«Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη. Υπήρξε μία από τις κορυφαίες μορφές του ελληνικού μπάσκετ, με πολλές επιτυχίες και τίτλους. Φυσικά στον Πειραιά θα τον θυμόμαστε ως τον προπονητή των μεγάλων επιτυχιών του Ολυμπιακού της δεκαετίας του ’90.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης άφησε το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στα παρκέ, αλλά και στην πολιτική την οποία υπηρέτησε με αξιοπρέπεια. Καλό ταξίδι στον «Ξανθό» του ελληνικού μπάσκετ. Συλλυπητήρια στην οικογένειά και στους οικείους του».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις