Πολιτική

Γιάννης Λαγός: Γιατί ζήτησαν οι ελληνικές αρχές να εκδοθεί «ερυθρά αγγελία» σε βάρος του

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στα χέρια των Βελγικών αρχών είναι λίγες ώρες μετά την άρση της ασυλίας του από το ευρωκοινοβούλιο ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Χρυσής Αυγής, ευρωβουλευτής, Γιάννης Λαγός. 

Οι βελγικές αρχές γνωρίζοντας ότι θα αρθεί η ασυλία του από το ευρωκοινοβούλιο ήταν σε διαρκή ετοιμότητα έτσι ώστε να μην επιχειρήσει να διαφύγει σε άλλη χώρα. 

Πλέον, μετά τη σύλληψή του στις Βρυξέλλες, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση ώστε να οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές για να εκτίσει την ποινή του ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Λαγός μέσα στο επόμενο 48ωρο θα παρουσιαστεί σε βελγικό δικαστήριο και θα προβάλλει αντιρρήσεις για την σύλληψή του αφού δεν έχει αποσταλλεί ακόμα η καταδικαστική εις βάρος του απόφαση στις Βελγικές αρχές (δεν έχει καθαρογραφεί).

Δικαστικές πηγές πάντως αναφέρουν σύμφωνα με πληροφορίες ότι αυτό δεν εμποδίζει ούτε την έκδοση ούτε την σύλληψή του.  

Η Ερυθρά Αγγελία

Μετά την άρση ασυλίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Γιάννη Λαγού, οι ελληνικές Αρχές είχαν αιτηθεί μέσω της Interpol “ερυθρά αγγελία” σε βάρος του ευρωβουλευτή, με αποτέλεσμα να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του.

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου κινητοποίησε άμεσα τις ελληνικές αρχές που εκτός του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κίνησαν τάχιστα τις διαδικασίες ώστε σε βάρος του να εκδοθεί και ερυθρά αγγελία.

Η ενέργεια των ελληνικών αρχών κινήθηκε βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων που αφορούν την συνδρομή μεταξύ κρατών για να εντοπιστεί καταζητούμενο άτομο και να πραγματοποιηθεί η κράτηση, η σύλληψη ή ο περιορισμός της κυκλοφορίας του με σκοπό την έκδοση του στη χώρα που αιτείται την έκδοση ερυθράς αγγελίας μέσω Interpol.

Σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο εάν εντοπισθεί το πρόσωπο για το οποίο έχει εκδοθεί η ερυθρά αγγελία, οι αρχές της χώρας στην οποία αυτό εντοπίστηκε οφείλουν να ενημερώσουν πάραυτα τις αρχές που υπέβαλαν το αίτημα για τον εντοπισμό του και να λάβουν τα επιτρεπόμενα από την εθνική νομοθεσία και τις εφαρμοστέες διεθνείς συνθήκες μέτρα, όπως είναι η προσωρινή κράτηση του προσώπου ή η παρακολούθηση ή ο περιορισμός των κινήσεών του με σκοπό να εκκινήσει η διαδικασία για την έκδοση του στην χώρα που αιτήθηκε την ερυθρά αγγελία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Mετωπική Κωνσταντοπούλου με Θεοδωρικάκο και Ανδρουλάκη: «Ούτε η μαφία δεν τα κάνει αυτά» – «Δεν είμαι πρόεδρος του Παναθηναϊκού όπως ήταν ο πατέρας σας»
Η αιχμή για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δίπλα στον Μαργαρίτη Σχοινά σε... αγώνα μπάσκετ και η νέα άγρια σύγκρουση με τον υπουργό Ανάπτυξης για τον γιό του
Τάκης Θεοδωρικάκος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νίκος Ανδρουλάκης
Ανδρουλάκης κατά Μητσοτάκη με... Δήμητρα Γαλάνη: Οι επιστολές στην φον ντερ Λάιεν μου θυμίζουν «Τα γαλάζια σου γράμματα» - Μια ζωή περιμένω, μα δεν γίνονται θαύματα
Νέα επίθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη Βουλή για ακρίβεια και ΦΠΑ – Προανήγγειλε τροπολογία για «120 δόσεις για όλους»
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ
Μητσοτάκης για το Εθνικό Πρότυπο Κέντρο για την Άνοια στο Περιστέρι: Σκοπός να χτίσουμε ένα πλέγμα φροντίδας, να καταπολεμήσουμε το στίγμα για την νόσο
Ο σχεδιασμός για μονάδες σε Γιάννενα, Κιλκίς, Καστοριά, Λακωνία και Ροδόπη - Παρακολούθηση ασθενών, στήριξη φροντιστών και εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας από το 2027 - Το μήνυμα για μια «νέα γενιά ευεργετών»
Κυριάκος Μητσοτάκης
Στο ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι επέστρεψε ο Μιχελογιαννάκης μετά τη ΔΗΜΑΡ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κασσελάκη – Δεν γνωρίζει κάτι η Χαριλάου Τρικούπη
Η πολυκύμαντη πολιτική διαδρομή του πρώην βουλευτή Ηρακλείου - «Δεν είναι απλώς μια πολιτική επιλογή, είναι επιστροφή στις ρίζες μου»
Γιάννης Μιχελογιαννάκης 9
Τέμπη: Ξεκινά η διαδικασία συγκρότησης του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Τριαντόπουλο – Εντός Οκτωβρίου η κλήρωση των υποψηφίων δικαστικών
Στη Βουλή θα κληρωθούν τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη - Στο εδώλιο για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα ο πρώην υφυπουργός και ακόμη τέσσερα πρόσωπα
Χρήστος Τριαντόπουλος 41
Μαρινάκης για Τριαντόπουλο: «Πιστεύουμε στην αθωότητά του» – Αιχμές προς το ΠΑΣΟΚ για «αλά καρτ» σεβασμό στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης
Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το μήνυμα Μητσοτάκη προς υπουργούς και βουλευτές και το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΦΚ - Η απάντηση για τη Ντόρα Μπακογιάννη
Παύλος Μαρινάκης