Πολιτική

Γιάννης Λαγός: Γιατί ζήτησαν οι ελληνικές αρχές να εκδοθεί «ερυθρά αγγελία» σε βάρος του

Στα χέρια των Βελγικών αρχών είναι λίγες ώρες μετά την άρση της ασυλίας του από το ευρωκοινοβούλιο ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Χρυσής Αυγής, ευρωβουλευτής, Γιάννης Λαγός

Οι βελγικές αρχές γνωρίζοντας ότι θα αρθεί η ασυλία του από το ευρωκοινοβούλιο ήταν σε διαρκή ετοιμότητα έτσι ώστε να μην επιχειρήσει να διαφύγει σε άλλη χώρα. 

Πλέον, μετά τη σύλληψή του στις Βρυξέλλες, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση ώστε να οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές για να εκτίσει την ποινή του ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Λαγός μέσα στο επόμενο 48ωρο θα παρουσιαστεί σε βελγικό δικαστήριο και θα προβάλλει αντιρρήσεις για την σύλληψή του αφού δεν έχει αποσταλλεί ακόμα η καταδικαστική εις βάρος του απόφαση στις Βελγικές αρχές (δεν έχει καθαρογραφεί).

Δικαστικές πηγές πάντως αναφέρουν σύμφωνα με πληροφορίες ότι αυτό δεν εμποδίζει ούτε την έκδοση ούτε την σύλληψή του.  

Η Ερυθρά Αγγελία

Μετά την άρση ασυλίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Γιάννη Λαγού, οι ελληνικές Αρχές είχαν αιτηθεί μέσω της Interpol “ερυθρά αγγελία” σε βάρος του ευρωβουλευτή, με αποτέλεσμα να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του.

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου κινητοποίησε άμεσα τις ελληνικές αρχές που εκτός του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κίνησαν τάχιστα τις διαδικασίες ώστε σε βάρος του να εκδοθεί και ερυθρά αγγελία.

Η ενέργεια των ελληνικών αρχών κινήθηκε βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων που αφορούν την συνδρομή μεταξύ κρατών για να εντοπιστεί καταζητούμενο άτομο και να πραγματοποιηθεί η κράτηση, η σύλληψη ή ο περιορισμός της κυκλοφορίας του με σκοπό την έκδοση του στη χώρα που αιτείται την έκδοση ερυθράς αγγελίας μέσω Interpol.

Σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο εάν εντοπισθεί το πρόσωπο για το οποίο έχει εκδοθεί η ερυθρά αγγελία, οι αρχές της χώρας στην οποία αυτό εντοπίστηκε οφείλουν να ενημερώσουν πάραυτα τις αρχές που υπέβαλαν το αίτημα για τον εντοπισμό του και να λάβουν τα επιτρεπόμενα από την εθνική νομοθεσία και τις εφαρμοστέες διεθνείς συνθήκες μέτρα, όπως είναι η προσωρινή κράτηση του προσώπου ή η παρακολούθηση ή ο περιορισμός των κινήσεών του με σκοπό να εκκινήσει η διαδικασία για την έκδοση του στην χώρα που αιτήθηκε την ερυθρά αγγελία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Έχω τεράστιο θαυμασμό για την Ελλάδα και θα ήθελα να την επισκεφτώ
Κατά την τελετή επίδοσης διαπιστευτηρίων από τον νέο πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, ο Τραμπ ζήτησε από τον Αντώνη Αλεξανδρίδη να μεταφέρει τους θερμούς χαιρετισμούς του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Ντόναλντ Τραμπ 16
Κωνσταντίνος Τασούλας για τις φωτογραφίες με τους 200 της Καισαριανής: «Καθοριστική συμβολή στην ιστορική μνήμη»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετίζει την πρωτοβουλία του υπουργείο Πολιτισμού για την εξασφάλιση των ιστορικών ντοκουμέντων από τις εκτελέσεις αγωνιστών την περίοδο της κατοχής
Κωνσταντίνος Τασούλας
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαψεύδει τις καταγγελίες για απλήρωτη εργαζόμενη: «Δεν απασχολείται στην Πλεύση Ελευθερίας εδώ και ένα χρόνο»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας μιλά για «κακοστημένη σκηνοθεσία» στην υπόθεση «Βιολάντα», καταγγέλλει και «εντεταλμένες προσπάθειες εκβίασης» και δηλώνει ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά Γεωργιάδη, Κουσουλό και Πολύζο
Ζωή Κωνσταντοπούλου 23
Κυριάκος Μητσοτάκης για ανεργία στους νέους: Στόχος να ζουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές
Σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε φοροελαφρύνσεις για νέους έως 25 ετών, στο «Σπίτι μου ΙΙ» και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι «η ακρίβεια και το στεγαστικό πιέζουν»
Κυριάκος Μητσοτάκης
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κόντρα δίχως τέλος, νέα καταγγελία και αιχμές για την υπόθεση Γρηγορόπουλου
Η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, εδώ και ημέρες, εκτείνεται από την Ολομέλεια έως τις επιτροπές και τα social media, με το πολιτικό θερμόμετρο να παραμένει σταθερά υψηλά
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου
31