Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Γιάννης Οικονόμου: Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό που έγινε στα Τέμπη, πρέπει να μην ξανασυμβεί ποτέ

Γιάννης Οικονόμου: Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό που έγινε στα Τέμπη, πρέπει να μην ξανασυμβεί ποτέ

Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό που έγινε με τα τρένα στα Τέμπη, δήλωσε σήμερα (05.03.2023) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Γιάννης Οικονόμου προσέθεσε ότι «η “σκιά” αυτού του δυστυχήματος με τα τρένα στα Τέμπη δεν θα υποχωρήσει ποτέ, στη λογική ότι υπάρχουν πράγματα που δεν κάναμε τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε. 

Σε αυτήν τη ανείπωτη τραγωδία, αντανακλώνται παθογένειες των τελευταίων 15 ετών. Το θέμα δεν είναι ποιος έχει τη μικρότερη ή τη μεγαλύτερη ευθύνη. Εμείς αναλάβαμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Η προσπάθεια γίνεται για να πάρει η ελληνική κοινωνία τις απαντήσεις που πρέπει. Αυτές οι παθογένειες προέκυψαν από το μνημόνιο, που ο κόσμος έφευγε σωρηδόν από τις θέσεις του κ.ά.

Η Δικαιοσύνη και η αλήθεια είναι πραγματικά το ελάχιστο απέναντι σε αυτούς που χάθηκαν και στους συγγενείς τους. Τίποτα και κανείς δεν θα μπει εμπόδιο στο να γίνει η δουλειά της αποσαφήνισης της κατάστασης, της διερεύνησης σε όλο το βάθος».

«Οι κυβερνήσεις δεν είναι μόνο για τη “νηνεμία”, είναι και για τα δύσκολα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε ότι η επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας, «αλλά και η Δικαιοσύνη, θα τα ψάξουν όλα». 

«Δεν πρέπει να αφήνουμε τα ψέματα να “δηλητηριάζουν” το κλίμα», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου. 

«Προφανώς και είναι τεράστιο σφάλμα το πώς βρέθηκε αυτός ο άνθρωπος [ο κατηγορούμενος] στη θέση που βρέθηκε», συμπλήρωσε. 

«Είναι ώρα να αφήσουμε τα “παχιά” λόγια και να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της. Να σωπαίνουμε τούτες τις ώρες. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δουλειά που θα γίνει, προκειμένου να μην έχουμε άλλες τέτοιες τραγωδίες. 

Η Επιτροπή θα πάρει τον χρόνο που θα κρίνει η ίδια ότι χρειάζεται. Το έργο της είναι να δει τα συστημικά προβλήματα: πώς λειτουργούσε ο ΟΣΕ, αν η εκπαίδευση ήταν επαρκής κ.ά.

Αλλά, εκτός από την Επιτροπή, υπάρχει και η Δικαιοσύνη», υπογράμμισε.

«Είμαστε στην τραγική κατάσταση του πόνου, της θλίψης, της οργής της ελληνικής κοινωνίας για την τραγωδία. Δεν υπάρχουν λόγια για τους ανθρώπους που έφυγαν, δεν υπάρχουν λόγια για τους ανθρώπους που θρηνούν τα παιδιά τους, τους συγγενείς τους. Δεν υπάρχουν λόγια για τον κόσμο που εξοργίζεται και λέει πως είναι δυνατόν το 2023 να συμβαίνει αυτό.

Χωρίς αμφιβολία, η Επιτροπή θα κάνει τη δουλειά της ελεύθερα, αδέσμευτα. Όλα θα ερευνηθούν, όλα θα έρθουν στο “φως”, και θα δει ο καθένας τι συνέβη. Δεν είναι ώρα αυτή τη στιγμή για κομματική αντιπαράθεση: ο ένας να επισημαίνει στον άλλον τα μεγάλα σφάλματά του. Ούτε είναι ώρα συμψηφισμών. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει, να μην έρθει στο “φως” η αλήθεια, για να μην έχουμε ξανά τέτοιου είδους τραγωδίες», είπε ο Γιάννης Οικονόμου. 

«Εκτός τόπου και χρόνου το θέμα των εκλογών»

«Όποιος έκανε νύξη στον πρωθυπουργό αυτές τις ημέρες “πρέπει να δούμε τι κάνουμε με τις εκλογές”, τον έδιωχνε από τη σύσκεψη. Οποιαδήποτε νύξη γινόταν για αυτό το θέμα, ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Το τελευταίο που θα σκεφτόταν ο πρωθυπουργός μέχρι και σήμερα, ήταν σενάρια πολιτικού εκλογικού χρόνου. Δεν είναι ακόμη ώρα για να μπούμε σε αυτού του είδους τη συζήτηση», είπε ο κ. Οικονόμου. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις