Τρίτη, 21 Μαΐ
21oC Αθήνα

Γιάννης Οικονόμου για τα τανκς στην Ουκρανία: Θα το λέγαμε όταν γινόταν η ανταλλαγή

Γιάννης Οικονόμου για τα τανκς στην Ουκρανία: Θα το λέγαμε όταν γινόταν η ανταλλαγή

Τους λόγους που δεν ανακοινώθηκε από την ελληνική πλευρά από τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς η συμφωνία για την αποστολή τεθωρακισμένων από την Ελλάδα στην Ουκρανία, επιχείρησε να εξηγήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Η αποκάλυψη προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Απαντώντας σε αυτή, ο Γιάννης Οικονόμου είπε, μιλώντας στην εκπομπή Αταίριαστοι στον ΣΚΑΙ, ότι η συμφωνία αποστολής τεθωρακισμένων στην Ουκρανία έκλεισε κατόπιν συνεννόησης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού επιτελείου και αναρωτήθηκε: «Υπάρχει περίπτωση να μείνουν κρυφά αυτά τα πράγματα;». «Όταν θα έρχονταν τα καινούρια και θα φύγουν τα παλιά θα γινόταν η ανακοίνωση» συμπλήρωσε.

Ο Γιάννης Οικονόμου διευκρίνισε ότι η συμφωνία αυτή δεν θα κοστίσει απολύτως τίποτα στην Ελλάδα και πως οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Άμυνας μέσα στον επόμενο ένα-ενάμιση μήνα. 

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η απόφαση να στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία τα πεπαλαιωμένα τεθωρακισμένα εντάσσεται στην θέση της χώρας για ουσιαστική στήριξη της Ουκρανίας. Σημείωσε ότι η απόφαση είναι ευθυγραμμισμένη τόσο με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ όσο και με αυτά που κάνουν όλα τα κράτη.

Σημείωσε πως στην Ουκρανία αποστέλλεται οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και οτιδήποτε πεπαλαιωμένο στέλνουμε, το αντικαθιστούμε με πιο σύγχρονα όπλα.

Πρόκειται, όπως είπε, για τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τα οποία η Ελλάδα παρέλαβε το 1992 και επί της ουσίας είναι αδρανοποιημένα και η Γερμανία θα μας τα αντικαταστήσει με πιο σύγχρονα.

«Πρώτα θα έρθουν τα πιο σύγχρονα και μετά θα φύγουν τα πεπαλαιωμένα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «όχι μόνο δεν θα μας λείψουν, αλλά θα πάρουμε και πιο σύγχρονα».

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι η θέση ότι δεν μπορεί να υπάρχουν ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διατυπώθηκε τόσο στις ΗΠΑ και τους εταίρους όσο και στην χτεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό καγκελάριο.

«Δεν είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται η Γερμανία το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η Τουρκία και τις απειλές σε βάρος της χώρας μας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημείωσε ότι η χώρα με αυτοπεποίθηση θα αντιμετωπίσει και αυτή την φορά την τουρκική κλιμάκωση της έντασης, επειδή έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε ισχυρές συμμαχίες και συμφωνίες και έχουμε ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.

Πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα δεδομένα. Αποδομούμε όλους τους λεονταρισμούς και τον παραλογισμό της Τουρκίας, τα αντανακλαστικά της χώρας είναι πάντα ενεργοποιημένα» είπε. 

Διευκρίνισε πάντως ότι δεν πρέπει, λόγω και τουρισμού, να δοθεί η αίσθηση ότι είμαστε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, αλλά ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρας και παράγων σταθερότητας στην περιοχή. 

Για την ακρίβεια είπε ότι είναι εξωγενείς οι αιτίες, ότι το πρόβλημα το αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης, και η κυβέρνηση έχει σχέδιο.

Για την αύξηση στις τιμές των καυσίμων είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα, αλλά «είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε και τα όρια των δημοσιονομικών αντοχών».

Για τις εκλογές είπε ότι η κυβέρνηση δεν αναλώνεται σε τακτικισμούς και πως εκλογές θα γίνουν το 2023.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις