Πολιτική

Γιάννης Οικονόμου: Πάσχα στην Κέρκυρα για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο – Έριξε «μπότηδες» στην Παλιά Πόλη

Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν και φέτος το Πάσχα στην Κέρκυρα για να παρακολουθήσουν το έθιμο των μπότηδων. Ανάμεσα τους και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος έσπασε και αυτός μια κόκκινη στάμνα για γούρι. 

Το έθιμο των «μπότηδων», που χάνεται στα βάθη των χρόνων, σηματοδοτεί την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου και ακολουθείται πιστά από τα χρόνια της Ενετοκρατίας στην Κέρκυρα όταν οι εορτές του Πάσχα και συγκεκριμένα η Ανάσταση επιτρεπόταν στους κατοίκους του νησιού να γιορτάζεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Οι Κερκυραίοι περίπου στις 11:00 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου από τα στολισμένα παράθυρα και μπαλκόνια των σπιτιών, έριξαν στους δρόμους της Παλιάς Πόλης «μπότηδες» -πήλινα δοχεία, στάμνες, πολλές γεμάτες με νερό – για να ξορκίσουν το κακό. Πρόκειται για ένα έθιμο που στηρίζεται στο χωρίο του Ευαγγελίου «..ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως…».

Στο έθιμο των «μπότηδων» συμμετείχε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος βρίσκεται για τις ημέρες του Πάσχα στην Κέρκυρα. Σε βίντεο, που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας, φαίνεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να πετά και αυτός μια κόκκινη στάμνα. 

Δείτε το βίντεο:

Το σύνθημα έδωσαν οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης, που άρχισαν στις 11:00 ακριβώς να χτυπούν χαρμόσυνα. Όλοι οι πιστοί έσπευσαν, όπως θέλει η παράδοση, να πάρουν ένα κομμάτι από τις σπασμένες στάμνες για γούρι και να το μεταφέρουν στο σπίτι τους. Αμέσως μετά το έθιμο, οι φιλαρμονικές με χαρούμενα εμβατήρια δίνουν στους δρόμους της πόλης τον πρώτο αναστάσιμο ρυθμό.

Δείτε βίντεο από το έθιμο:

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύριο, Δευτέρα, η ενίσχυση των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους – Καταβάλλεται νωρίτερα του προγραμματισμένου
«Θα είναι η πρώτη μιας σειράς αυξήσεων που θα δουν στα εισοδήματά τους, καθώς από τον Ιανουάριο θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους τόσο λόγω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 199
Τέμπη: Τον Δεκέμβριο οι απολογίες Τριαντόπουλου, Αγοραστού και των υπολοίπων 6 κατηγορουμένων για το «μπάζωμα»
Αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις για λάθη και παραλείψεις στο σημείο της τραγωδίας, τις κρίσιμες πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα να αλλοιωθεί ο χώρος και να χαθούν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία
Τέμπη
Τελευταία προδημοσίευση για την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα - «Υπέγραψα έναν επώδυνο συμβιβασμό, αλλά έθεσα τα θεμέλια για οριστική έξοδο από τα Μνημόνια»
«Το “Μύθοι και Αλήθειες” είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με ιδιαίτερη σημασία. Η ουσία όσων περιγράφω σε αυτό το κεφάλαιο, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που με παρακίνησαν να γράψω την “Ιθάκη”»
Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα 21
Η ΝΔ εκλέγει την Κυριακή τον «κομματικό στρατό» της με το βλέμμα στο συνέδριο της άνοιξης: Στις κάλπες πάνω από 120.000 πολίτες
Αυτές οι εσωκομματικές εκλογές έχουν και μία ακόμη ιδιαιτερότητα, πραγματοποιούνται σε ένα περιβάλλον μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, με ζωηρά τα σενάρια για ίδρυση νέου κόμματος
τα γραφεία της ΝΔ