Πολιτική

Γιάννης Οικονόμου: Πάσχα στην Κέρκυρα για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο – Έριξε «μπότηδες» στην Παλιά Πόλη

Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν και φέτος το Πάσχα στην Κέρκυρα για να παρακολουθήσουν το έθιμο των μπότηδων. Ανάμεσα τους και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος έσπασε και αυτός μια κόκκινη στάμνα για γούρι. 

Το έθιμο των «μπότηδων», που χάνεται στα βάθη των χρόνων, σηματοδοτεί την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου και ακολουθείται πιστά από τα χρόνια της Ενετοκρατίας στην Κέρκυρα όταν οι εορτές του Πάσχα και συγκεκριμένα η Ανάσταση επιτρεπόταν στους κατοίκους του νησιού να γιορτάζεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Οι Κερκυραίοι περίπου στις 11:00 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου από τα στολισμένα παράθυρα και μπαλκόνια των σπιτιών, έριξαν στους δρόμους της Παλιάς Πόλης «μπότηδες» -πήλινα δοχεία, στάμνες, πολλές γεμάτες με νερό – για να ξορκίσουν το κακό. Πρόκειται για ένα έθιμο που στηρίζεται στο χωρίο του Ευαγγελίου «..ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως…».

Στο έθιμο των «μπότηδων» συμμετείχε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος βρίσκεται για τις ημέρες του Πάσχα στην Κέρκυρα. Σε βίντεο, που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας, φαίνεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να πετά και αυτός μια κόκκινη στάμνα. 

Δείτε το βίντεο:

Το σύνθημα έδωσαν οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης, που άρχισαν στις 11:00 ακριβώς να χτυπούν χαρμόσυνα. Όλοι οι πιστοί έσπευσαν, όπως θέλει η παράδοση, να πάρουν ένα κομμάτι από τις σπασμένες στάμνες για γούρι και να το μεταφέρουν στο σπίτι τους. Αμέσως μετά το έθιμο, οι φιλαρμονικές με χαρούμενα εμβατήρια δίνουν στους δρόμους της πόλης τον πρώτο αναστάσιμο ρυθμό.

Δείτε βίντεο από το έθιμο:

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκος Ανδρουλάκης: Αν ο λαός βγάλει το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα θα έχουμε πολιτική αλλαγή
«Η χώρα θέλει πρωθυπουργό αξιόπιστο, που σέβεται τον κόπο του λαού, που δεν εμποδίζει τη δικαιοσύνη και που δεν είναι συνεχώς φορτωμένος με σκάνδαλα ανθρώπων του στενού του περιβάλλοντος»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης 4
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μάρτυρα στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Γιατί δεν ζητούν να έρθουν και οι υπόλοιποι πρωθυπουργοί;» απαντά ο Παύλος Μαρινάκης
Μετά τις λίστες που κατέθεσαν αρχικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστό ότι θα καταθέσει και συμπληρωματικό κατάλογο μαρτύρων καθώς εντόπισε στην λίστα του παραλείψεις σημαντικών μαρτύρων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή 4
Σύγκρουση Φλωρίδη – Γιαννούλη στη Βουλή: «Στον ΣΥΡΙΖΑ έχετε λατρεία προς δολοφόνους και εγκληματίες»
Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση του Γιώργου Φλωρίδη ότι θα επιφέρει νομοτεχνική βελτίωση στην διάταξη, με βάση την οποία απαγορεύεται υπό όρους και προϋποθέσεις η πρόσβαση κατηγορούμενων στη ποινική δικογραφία
Ο Γιώργος Φλωρίδης 2
Άδωνις Γεωργιάδης: Έξαλλος με στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που είπε ότι το 70% μισεί τη ΝΔ – «Το “σας μισώ” σημαίνει εμφύλιος, πολιτική καταστροφή»
«Ο κ. Μαργαρίτης είπε πως μπορεί η ΝΔ να παίρνει 30% στις δημοσκοπήσεις αλλά το υπόλοιπο 70% την μισεί! Όταν λες για κάποιον ότι τον μισείς, δεν είναι πολιτικός αντίπαλος, είναι εχθρός σου»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή
20