Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Γιατί η ΝΔ βλέπει τον προϋπολογισμό ως ωρολογιακή βόμβα

Γιατί η ΝΔ βλέπει τον προϋπολογισμό ως ωρολογιακή βόμβα

Η ΝΔ επιμένει για την υπόθεση ΔΕΠΑ, ζητώντας απαντήσεις σε νέα ερωτήματα από την κυβέρνηση και τους υπουργούς που έχει βάλει στο κάδρο, αλλά ανησυχεί ιδιαίτερα για την πορεία της οικονομίας. Ανησυχεί επιπλέον και για τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για δύο, πρακτικά, λόγους.

Ο πρώτος είναι πως το μπαράζ παροχών που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός εις εφαρμογήν των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ αποτελεί μόνον το ισχυρό προεκλογικό χαρτί της κυβέρνησης και όχι μια ένδειξη σταθεροποίησης ή ακόμη και ουσιαστικής ανάταξης της οικονομίας. Μάλιστα, εξαιτίας ακριβώς αυτών των παροχών, στην οδό Πειραιώς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να αιφνιδιάσει ως προς το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, φέρνοντας έτσι εμμέσως στο προσκήνιο και πάλι το σενάριο να στηθούν κάλπες το Φεβρουάριο ή το αργότερο το Μάρτιο.
Ο δεύτερος λόγος ανησυχίας – και ίσως ο πιο σημαντικός για τα στελέχη της ΝΔ – είναι να κληθεί ως αυριανή κυβέρνηση να διαχειριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτές τις καταστάσεις. Να μην παρεκκλίνει, δηλαδή, δημοσιονομικά και να βγάλει την εξίσωση του προϋπολογισμού χωρίς να χρειαστεί να περικόψει ξανά δημόσιες επενδύσεις ή να κρατήσει τα χρήματα των προμηθευτών του Δημοσίου στο… συρτάρι.
Να μη χρειαστεί πρώτα απ’ όλα η μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ να έλθει σε δύσκολη θέση και να βρεθεί αντιμέτωπη με τους εταίρους και το οδυνηρότατο ενδεχόμενο ακόμη και να συνομολογήσει ένα νέο μνημόνιο, οπότε ο προϋπολογισμός σ’ αυτή την περίπτωση να ισοδυναμεί με ωρολογιακή βόμβα που θα σκάσει στα χέρια της.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές του 2019 θα είναι αυτή που θα αναλάβει την πλήρη ευθύνη για την εκτέλεση ή μη του προϋπολογισμού στη μορφή που θα ψηφιστεί στις 18 Δεκεμβρίου στη Βουλή. Μοναδικό παρήγορο στοιχείο αποτελεί πως οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας δεν είναι αυξημένες έως τα τέλη του 2020, συνεπώς αυτό το σκοπό καλείται τελικώς να παίξει το περιβόητο «μαξιλαράκι» των ταμειακών διαθεσίμων.
Έντονη ανησυχία υπάρχει στο επιτελείο της οδού Πειραιώς και για τις τράπεζες, λόγω της πτώσης του Χρηματιστηρίου και των γενικότερων χειρισμών της κυβέρνησης. Επισημαίνουν συγκεκριμένα πως επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίησή τους οι τράπεζες έχουν χάσει ακόμη και το 99% (!) της χρηματιστηριακής τους σκέψης και αξίας κι όμως τώρα αποδεικνύεται πως δεν έχουν φτάσει στον πάτο του βαρελιού…
Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε προχθές με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ από την αξιωματική αντιπολίτευση αναμένουν τις προτάσεις Στουρνάρα για τα κόκκινα δάνεια και τη διαχείρισή τους, προκειμένου να αξιολογήσουν όσα θα δουν και στη συνέχεια να παρουσιάσουν και τις δικές τους προτάσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει σήμερα το παρών στη Βουλή, όπως θα κάνει και ο κ. Τσίπρας, με αφορμή τη συζήτηση επί της τροπολογίας για τη μείωση των εισφορών του ΕΦΚΑ σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Η μάχη, όμως, των δύο αρχηγών σε κοινοβουλευτικό περιβάλλον θα συνεχιστεί και αύριο, δεδομένου πως ο κ. Τσίπρας θ’ απαντήσει μετά από πολύ καιρό στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» και συγκεκριμένα σε επίκαιρη ερώτηση από τη ΝΔ, η οποία τον κάλεσε ν’ απαντήσει ευθέως τι μέλλει γενέσθαι με το προσφυγικό στην Ελλάδα.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις