Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Γιατί ο κορονοϊός τρομάζει την κυβέρνηση

κορονοϊός
Φωτογραφία InTime

Μέσα σε δύο 24ωρα, τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα πολλαπλασιάστηκαν. Συναγερμός στο Μαξίμου, που προχωρά σε έκτακτο πακέτο μέτρων. Τι θα περιλαμβάνει.

Επείγοντα χαρακτήρα αποκτά για την κυβέρνηση η αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού και μάλιστα σε δύο επίπεδα.
Το πρώτο είναι το πρακτικό της υπόθεσης, καθώς μέσα σε δύο 24ωρα τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν και πλέον αγγίζουν ακόμη και το τριψήφιο νούμερο. Γεγονός που επιβάλλει αποφάσεις με βάση και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει εκδοθεί και περιλαμβάνει σενάρια ακόμη και για διακοπή π.χ. των δρομολογίων των Μέσων Μεταφοράς.
Το δεύτερο είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών του ιού στην οικονομία. Κλάδοι που αφορούν τον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών (εστίαση, θεάματα κτλ.) σημειώνουν ήδη κάμψη, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εξετάζει μέτρα στήριξής τους, ενώ, την ίδια στιγμή, ακόμη και η ύφεση που μπορεί να φέρει η επιδημία του κορονοϊού παγκοσμίως απειλεί την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Τα μέτρα

Για το δεύτερο επίπεδο, ήτοι την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, διεξήχθη χθες διευρυμένη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Αποφάσεις για κλείσιμο σχολείων κτλ. πρόκειται να ανακοινωθούν σήμερα, ενώ ίσως τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί το πακέτο μέτρων για την οικονομία, το οποίο συζητήθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο αυτό περιλαμβάνει την αναστολή για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της καταβολής ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών και άλλων φορολογικών βαρών. Σε δεύτερη φάση, εξετάζονται μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Τα μέτρα αυτά, θα εφαρμόζονται σταδιακά και πάντοτε ανάλογα με τις περιοχές που έχει πλήξει ο κορονοϊός, ενώ ήδη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καταγράφει τις συνέπειες αυτές και το συνολικό κόστος που θα έχουν για το Δημόσιο.

Οι απώλειες στο ΑΕΠ

Σημειώνεται ότι στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα θα κυριαρχήσει το ζήτημα του κορονοϊού, καθώς οι εκτιμήσεις για τις απώλειες στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης αγγίζουν ασφαλώς και την Ελλάδα. Το σενάριο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι ουσιαστικά… ψαλιδίζει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη κοντά στο 3%, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται όχι μόνο για τα δημοσιονομικά δεδομένα, αλλά κυρίως για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και τα περιθώρια που αφήνει το υπερπλεόνασμα για διανομή κοινωνικού μερίσματος, νέες φοροελαφρύνσεις κτλ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις