Πολιτική

Γιατί ο Ομπάμα στηρίζει την Ελλάδα;

Στο τελευταίο του ταξίδι στην Ευρώπη ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, εκτός από τη Γερμανία, θα επισκεφθεί και την Ελλάδα, διότι έχει συμβολική και γεωπολιτική σημασία, σύμφωνα με το dpa-AFX, το οικονομικό σκέλος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Αθήνα είναι το λίκνο της δημοκρατίας. Ο Ομπάμα θα αξιοποιήσει κατά φαινόμενα την πόλη αυτή σκηνικό για να εκφωνήσει μια πολιτική ομιλία-ορόσημο, η οποία θα αποτελεί την πολιτική του κληρονομιά. Η ομιλία του αυτή ερμηνεύεται και ως μήνυμα προς τον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.

Ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνά στην Ουάσινγκτον, η Αθήνα είναι για την παγκόσμια δύναμη ΗΠΑ σημαντική, διότι η Ελλάδα παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο ως προπύργιο του ΝΑΤΟ, ως γέφυρα του Ισραήλ προς την Ευρώπη και ως στρατιωτική βάση. Οι ΗΠΑ διατηρούν στη Σούδα της Κρήτης μια κεντρική αεροπορική και ναυτική βάση.

Η στρατιωτική σημασία της Ελλάδας μεγάλωσε από τότε που η Τουρκία υπό τον Ερντογάν έχει γίνει απρόβλεπτη. Η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της Ν.Α. πτέρυγας του ΝΑΤΟ διότι οι γειτνιάζουσες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχουν γίνει εγγενώς δραματικά συγκρουσιακές.

Σημαντικό για τις ΗΠΑ είναι επίσης ένας δημοκρατικά κυβερνώμενος και οικονομικά υγιής άξονας Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, ο οποίος να καλύπτει τα νώτα του Ισραήλ. Γι αυτό δεν επιτρέπεται από τη σκοπιά των ΗΠΑ να καταρρεύσει οικονομικά η Ελλάδα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μετωπική Καρυστιανού κατά ΔΣΑ για την αναβολή της εκδήλωσης: «Φίμωση του διαλόγου με παλαιοκομματικά κριτήρια»
Η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» αφήνει αιχμές για παρεμβάσεις από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και επισημαίνει ότι η εκδήλωση για τη Δικαιοσύνη αναβάλλεται, αλλά δεν ακυρώνεται
Μαρία Καρυστιανού
Δραγασάκης για Τσίπρα: «Δεν βλέπω κυβερνητική αλλαγή χωρίς αυτόν»
Ο ανεξάρτητος βουλευτής βλέπει καταλυτικό ρόλο του πρώην πρωθυπουργού στις πολιτικές εξελίξεις, αλλά κρατά αποστάσεις από το εγχείρημα της ΕΛΑΣ μέχρι να φανεί αν μπορεί να εκφράσει μια νέα Αριστερά
Γιάννης Δραγασάκης 8
Εργοστάσιο drones στη Μαλακάσα εγκαινίασε ο Νίκος Δένδιας – Οι δυνατότητες παραγωγής
H νέα μονάδα εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της «Ατζέντας 2030», που στοχεύει στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας σε θάλασσα, ξηρά, αέρα, αλλά και στον κυβερνοχώρο και το διάστημα
Drones στην Μαλακάσα
«Σφάζονται» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα δωρεάν ΜΜΜ στους νέους: «Φέρτε τον λογαριασμό» – «Ψάξτε τα λεφτόδεντρα στις πολεοδομίες»
Η πρόταση Ανδρουλάκη για δωρεάν μετακινήσεις έως τα 24 έτη άναψε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη να μιλά για «κρυφό κόστος» και τη Χαριλάου Τρικούπη να απαντά ότι το μέτρο κοστίζει μόλις 35 εκατ. ευρώ
Γραφεία ΠΑΣΟΚ
Αντώνης Σαμαράς για νόμο Κατσέλη: Η κυβέρνηση να διασφαλίσει την άμεση εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου
Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λόγο για «ιστορική δικαίωση» υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ζητεί από funds, servicers και τράπεζες επαναϋπολογισμό οφειλών και επιστροφή ποσών
Αντώνης Σαμαράς 11