Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Γιατί ο Τσίπρας εκφράζει τη μοναδική ελπίδα για τη χώρα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Θα το πούμε ωμά. Ο Αλέξης Τσίπρας είτε το θέλουμε, είτε όχι, εκφράζει τη μοναδική προοπτική και ελπίδα για τη χώρα. Τουλάχιστον σήμερα. Πριν αρχίσετε να διαφωνείτε, να διαμαρτύρεστε και ορισμένοι να προχωράτε σε χαρακτηρισμούς, θα σας θυμίσω το «πάταξον μεν άκουσον δε» του Θεμιστοκλή και θα σας καλέσω να σκεφτούμε μαζί.

Η χώρα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλους κινδύνους, την οικονομική κρίση και το προσφυγικό. Θα συμφωνείτε κι εσείς ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία για την ανάκαμψη της οικονομίας η οποία βρίσκεται παγιδευμένη στην κινούμενη άμμο του Grexit και της αποβολής από τη Σένγκεν, οποιαδήποτε μορφή κι αν πάρει η τελευταία.

Οι εκλογές δεν αποτελούν λύση, αλλά συνιστούν επιδείνωση του προβλήματος, συνοδεύονται από πολιτική αστάθεια και νέα καταβύθιση στην κρίση. Οι έρευνες δείχνουν πως ο λαός δεν επιθυμεί προσφυγή στις κάλπες.

Εξάλλου, ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδιαφέρεται να κυβερνήσει τώρα, αφού έχει ως προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή τον έλεγχό της για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Η οικουμενική κυβέρνηση απορρίπτεται απ΄ όλους με εξαίρεση τον Βασίλη Λεβέντη. Αρα τι απομένει;
Να πετύχει η παρούσα κυβέρνηση στην αξιολόγηση, να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για απομείωση του χρέους, να ανασάνει η ελληνική οικονομία, να εμπεδωθεί κλίμα πολιτικής σταθερότητας, να προωθηθούν τάχιστα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ίδρυση επιχειρήσεων, την πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο, να ψηφιστεί ο αναπτυξιακός νόμος, να αρχίσει να εφαρμόζεται τα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο και να γίνουν επενδύσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με το ΕΣΠΑ, είναι οι μόνες ικανές να βοηθήσουν τη χώρα να αφήσει πίσω τον εφιάλτη και να τη βοηθήσουν να γυρίσει σελίδα.

Δύσκολο; Πάρα πολύ. Αλλά και το μόνο εφικτό στην παρούσα συγκυρία, παρότι όπως συνηθίζουν να λένε στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχουν, όμως, κρίσεις και μάλιστα πρωτοφανούς διάρκειας και έντασης. Το γνωρίζουμε και το ζούμε.

Γι΄ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας επωμίζεται το ιστορικό καθήκον να πετύχει. Να πετύχει ακόμα κι αν θυσιάσει το πολιτικό του μέλλον, αν θέλει να είναι πραγματικός ηγέτης. Και όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί, κόμματα και λαός, οφείλουμε να συσπειρωθούμε για να διεκδικήσουμε την επιτυχή έκβαση των ανοιχτών θεμάτων. Κι αφού σταθεροποιήσουμε τη χώρα, τότε ας επιδοθούμε στο αγαπημένο και παραδοσιακό άθλημα της διεκδίκησης της… προεδρίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε