Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Γιατρομανωλάκης για καλλιτέχνες: Η ρύθμιση θεραπεύει αδικίες δεκαετιών

Γιατρομανωλάκης για καλλιτέχνες: Η ρύθμιση θεραπεύει αδικίες δεκαετιών

«Σήμερα θα ανακοινωθεί  από την Κυβέρνηση μια μισθολογική ρύθμιση για τους καλλιτέχνες που θα θεραπεύει αδικίες και στρεβλώσεις δεκαετιών. Από εκεί και πέρα μπαίνουν και οι βάσεις για το ακαδημαϊκό θέμα που υπάρχει” ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτισμού Νίκος Γιατρομανωλάκης απαντώντας σε επίκαιρη  ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή.

«Το ΠΔ», σημείωσε ο υφυπουργός, «πήγε να λύσει το δομικό συστημικό πρόβλημα που υπήρχε επί δεκαετίες και θύμισε ότι το σύνθημα “εξισώνονται τα πτυχία των δραματικών σχολών με απολυτήρια Λυκείου” έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού ακούστηκε επί υπουργίας του κ. Γαβρόγλου το 2017. 

«Απλά, τότε δεν έπιασε, αλλά έπιασε τώρα… για λόγους που έχουν να κάνουν με πολιτικά θέματα. Το ΠΔ, μπορεί να έφερε στην επιφάνεια ζητήματα αλλά δεν ήταν αυτό που τα προκάλεσε. Η πρόθεση της Κυβέρνησης», είπε, “είναι να διορθωθούν αυτά τα ζητήματα».

Δίνοντας μια πρόγευση των ανακοινώσεων της ρύθμισης, ο υφυπουργός ανέφερε ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα είναι μια ρύθμιση ώστε να μην υπάρχουν μισθολογικές  ανισότητες ανάμεσα σε αποφοίτους προ και μετά του 2003. Να αμείβονται οι καλλιτέχνες που απασχολούνται στο Δημόσιο με έναν δίκαιο τρόπο. Επίσης, θα υπάρχει και μια πρόνοια ώστε να ενταχθούν και τα καλλιτεχνικό- επαγγελματικά τους,  ώστε να μην έχουμε ζήτημα. Επίσης,  θα εκδοθούν εγκύκλιοι και από το Υπουργείο Εσωτερικών που θα καθορίζουν και τους ορθούς τρόπους πρόσληψης.

Υπογράμμισε, ότι οι μισθοί των καλλιτεχνών που απασχολούνται σε θέσεις του δημοσίου και ήταν στο επείπεδο ΤΕ, δεν έπεσαν οι μισθοί τους αλλά έχουν διατηρηθεί ως είχαν.

Πανεπιστημιακή σχολή

Ο υφυπουργός, είπε ότι “το Υπουργείο Πολιτισμού έχει κάνει όλη την προεργασία για να τεθούν οι βάσεις ώστε να  υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση για τις Ανώτατες σπουδές των Παραστατικών Τεχνών” και πρόσθεσε ότι “εάν θα είναι Σχολή, ή Τμήματα σε υφιστάμενη Πανεπιστημιακή Σχολή, ή το πως θα δομηθούν οι ανώτατες αυτές σπουδές, είναι πεδίο των  διυπουργικών ομάδων εργασίας που έχουν  συγκροτηθεί και εργάζονται” Γι’ αυτό, πρόσθεσε “θα γίνει μέχρι το 2025” καθώς απαιτείται χρόνος και βήματα που απαιτούνται όπως μας εξήγησε το Υπουργείο Παιδείας.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης, ανέφερε ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου, θα έχουμε το πόρισμα της ομάδας για την μορφή της νέας πανεπιστημιακής σχολής και διαβεβαίωση ότι θα μιλάμε για μια κρατική πανεπιστημιακού επιπέδου σχολή, με δωρεάν  φοίτηση. Και στην διαβούλευση, που μέχρι τότε θα έχει πραγματοποιηθεί θα συμμετέχουν προφανώς και οπι φορείς και οι άνθρωποι που είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις