Πολιτική

Γιώργος Φλωρίδης για την βόμβα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης: «Σοβαρό το κενό ασφαλείας»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης πήρε θέση, μετά τον εντοπισμό φακέλου που περιείχε βόμβα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης…

Στιγμές αγωνίας έζησαν όσοι βρέθηκαν χθες Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου στο δικαστικό Μέγαρο στη Θεσσαλονίκη, όταν σήμανε συναγερμός μετά τον εντοπισμό αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού. Οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν εκπαιδευτεί και γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο όπως λένε, κάθε φορά ζουν με την αγωνία μην εκραγεί ο μηχανισμός, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης ανέφερε μιλώντας στο OPEN και την «Ώρα Ελλάδος» πως: «Προφανώς έχουμε σοβαρό κενό ασφάλειας στο δικαστήριο. Γιατί το να φτάσει ένας τέτοιος μηχανισμός στο γραφείο της προέδρου των Εφετών και από ‘κει στο γραφείο μιας άλλης προέδρου, δείχνει πως προφανώς κάτι δεν λειτουργεί καλά στους ελέγχους. 

Η αστυνομία αξιολογεί ξανά όλο το σύστημα ασφαλείας του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης το οποίο και πριν λίγα χρόνια είχε υποστεί μεγάλη βομβιστική επίθεση. Δεν αποκλείεται ο φάκελος να πήγε απευθείας στο γραφείο. Υπάρχει μια πύλη που δεν έχει μηχάνημα ελέγχου αυτό όμως δεν σημαίνει πως ότι περνάει από κει δεν πρέπει να πάει στο μηχάνημα».

Στην κάμερα της ΕΡΤ μίλησε η Χριστίνα Χριστογιάννη, γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας. Μάλιστα από σήμερα, τους ζητήθηκε να επιδεικνύουν την ταυτότητα του δικαστικού υπαλλήλου, ενώ είναι και σε αποχή από τα καθήκοντά τους.

Θεωρείται δεδομένο πως ο φάκελος δεν πέρασε ποτέ από τον έλεγχο της εισόδου των δικαστηρίων όπου όλα εξετάζονται από το μηχάνημα ακτίνων Χ το γνωστό X-ray και το οποίο χειρίζονται εκπαιδευμένοι αστυνομικοί, καθώς η απεικόνιση στο οποίο θα σήμανε αμέσως συναγερμό. Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι καθιερώθηκαν στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης μετά την ισχυρή έκρηξη βόμβας τον Μάιο του 2010 στο υπόγειο του δικαστικού μεγάρου και συγκεκριμένα στις τουαλέτες του κοινού. Έκτοτε κάθε πρωί το δικαστικό μέγαρο ελέγχει ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος για ανίχνευση εκρηκτικών που εξετάζει τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ εξονυχιστικοί είναι οι έλεγχοι στην είσοδο.

Η βόμβα που έσκασε το 2010

Η υπόθεση επανέφερε στις μνήμες την βομβιστική επίθεση που είχε σημειωθεί στις 14 Μαΐου του 2010, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Ήταν 1.30 μετά το μεσημέρι, όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός στις δημόσιες τουαλέτες που βρίσκονται στο ημιυπόγειο. Από την ισχυρή έκρηξη τραυματίστηκε ένας δικαστικός επιμελητής, ενώ προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στο εσωτερικό του κτηρίου. Είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, ένα σε γραφείο εφημερίδας και το άλλο σε τηλεοπτικό σταθμό.

Μετά το “χτύπημα” – για το οποίο δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης – ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια της πόλης, με πιο χαρακτηριστικό την τοποθέτηση μηχανημάτων ανίχνευσης X-RAY στην κεντρική είσοδο του κτηρίου και την εφαρμογή κανόνων ελέγχου.

Δεν ήταν λίγες φορές βέβαια που “φαρσέρ” προειδοποίησαν για τοποθέτηση βόμβας – μάλλον σε μία προσπάθεια να προκαλέσουν τη ματαίωση μίας δίκης – προκαλώντας πάντως εκκένωση του μεγάρου βάσει σχετικού σχεδίου που είχε καταρτιστεί μετά την έκρηξη του 2010.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την ανασυγκρότηση στην πολιτική αντεπίθεση – ΔΕΘ, ψηφοδέλτια, συνεργασίες στην πρώτη γραμμή
Η νέα ηγεσία επιχειρεί να εκπέμψει το μήνυμα ότι, παρά τις αποχωρήσεις και την εσωκομματική αναταραχή, το κόμμα διατηρεί οργανωτικές δομές, κοινωνικές αναφορές και προγραμματικό απόθεμα
Νέοι τομεάρχες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Μαρινάκης από τη Θεσσαλονίκη: Η διασύνδεση με την Κύπρο θα προχωρήσει – Τι είπε για τεκμήρια και τα μέτρα της ΔΕΘ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε εκτενή αναφορά στο Μετρό της Θεσσαλονίκης και τα εγκαίνια των νέων σταθμών αλλά και σε όσα θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου στην Θεσσαλονίκη από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
Δόμνα Μιχαηλίδου: Συγγενείς πρώτου βαθμού έχουν τη δυνατότητα να γίνουν προσωπικοί βοηθοί – Αναμένονται να γίνουν εξαγγελίες στη ΔΕΘ για το στεγαστικό
«Είναι ένα πρόγραμμα που τα προηγούμενα χρόνια "τρέχαμε" ως πιλοτικό, πλέον το κάνουμε μόνιμο» τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Η Δόμνα Μιχαηλίδου 15
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέχρι την Παρασκευή θα έχει ολοκληρωθεί η καταβολή των νέων συντάξεων χηρείας σε 8.500 δικαιούχους
«Συνολικά 8.500 δικαιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται σημαντικά μέχρι και στα επίπεδα προ της περικοπής που υπέστησαν», τονίζει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο 30
«Σφήνα» Τσίπρα στο ΠΑΣΟΚ βλέπει η Χαριλάου Τρικούπη: «Η χώρα δεν χρειάζεται κατεψυγμένο διπολισμό»
Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να αποτελέσει εκείνος τον «άλλο πόλο» στο δίπολο με την κυβέρνηση, κάτι που επουδενί δεν προτίθενται να επιτρέψουν
O Nίκος Ανδρουλάκης
Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο μεγάλο τεστ του Αλέξη Τσίπρα – Μεσαία τάξη, μισθωτοί, ακρίβεια και στέγη στην πρώτη γραμμή
Στις 2 Σεπτεμβρίου η ΕΛ.Α.Σ. ανοίγει τα χαρτιά της για την οικονομία - Στόχος είναι ένα τετραετές σχέδιο οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, με κοστολογημένες παρεμβάσεις και σαφή κοινωνική στόχευση
Ο Αλέξης Τσίπρας 19