Πολιτική

Γιώργος Σουφλιάς: Ο σαρακατσάνος πολιτικός και παραλίγο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας που άφησε ανεξίτηλο στίγμα στη μεταπολίτευση

Ο Γιώργος Σουφλιάς, ένα από τα ιστορικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και της μεταπολιτευτικής πολιτικής σκηνής, «έφυγε» σε ηλικία 85 ετών από τη ζωή
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Θεσσαλός Γιώργος Σουφλιάς που διαμόρφωσε σε σημαντικό βαθμό τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας των τελευταίων πέντε δεκαετιών, «έφυγε» σε ηλικία 85 ετών από τη ζωή την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026. Μετριοπαθής και διακριτικός ως το τέλος, ο σαρακατσάνος της Νέας Δημοκρατίας αποσύρθηκε οριστικά από το προσκήνιο μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009.

Κατά τη μακρά πολιτική του διαδρομή ο Γιώργος Σουφλιάς διετέλεσε υπουργός σε σειρά κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, ενώ δύο φορές διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος, το 1996 απέναντι στον Μιλτιάδη Έβερτ και το 1997 απέναντι στον Κώστα Καραμανλή.

Αν και εξελέγη βουλευτής Λάρισας στις εκλογές του 2009, επέλεξε να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική, παραμένοντας από τότε μακριά από τη δημόσια ζωή. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Γεννημένος το 1941 στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων, ο Γιώργος Σουφλιάς σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Λάρισας το 1974 με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Επανεξελέγη το 1977 όπου και διετέλεσε υφυπουργός Εσωτερικών στις κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Καραμανλή και υφυπουργός Συντονισμού στην κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη.

Γιώργος Σουφλιάς
Ο Γιώργος Σουφλιάς στο βήμα εκδήλωσης της Νέας Δημοκρατίας / ΑΠΕ ΜΠΕ

Το 1989 διορίστηκε για πρώτη φορά υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση Τζαννετάκη.

Κατά την περίοδο 1990 – 1993 διετέλεσε διαδοχικά υπουργός Οικονομικών, Εθνικής Οικονομίας και Παιδείας.

Το 1997 διεκδίκησε ανεπιτυχώς την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας στο τέταρτο συνέδριο του κόμματος.

Γιώργος Σουφλιάς και Κώστας Καραμανλής
Γιώργος Σουφλιάς και Κώστας Καραμανλής / EUROKINISSI

Το 1998, ο Γιώργος Σουφλιάς με τον Στέφανο Μάνο, Βασίλη Κοντογιαννόπουλο, Αναστάση Παπαληγούρα, Πέτρο Τατούλη και Νίκο Κάκκαλο, διαγράφηκε από τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έθεσε «υπεράνω κόμματος» τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Γιώργος Σουφλιάς
Ο Γιώργος Σουφλιάς σε συνεδρίαση των συντονιστών της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κώστα Καραμανλή / ΑΠΕ ΜΠΕ

Ο Γιώργος Σουφλιάς επανεντάχθηκε στο κόμμα το 2001.

Γιώργος Σουφλιάς
Γιώργος Σουφλιάς / ΑΠΕ ΜΠΕ

Από το Μάρτιο 2004 έως και τον Οκτώβριο του 2009 ήταν υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη κυβέρνηση Καραμανλή.

Γιώργος Σουφλιάς
Ο Γιώργος Σουφλιάς μιλά σε εκδήλωση της ΔΑΠ στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης το 1998

Στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 εξελέγη βουλευτής επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου, την επόμενη των εκλογών, όμως, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική.

Γιώργος Σουφλιάς
Ο Γιώργος Σουφλιάς σε συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα ως υπουργός Παιδείας / ΑΠΕ ΜΠΕ

Ο Γιώργος Σουφλιάς ήταν ίσως ο τελευταίος «Βαρόνος» της «γαλάζιας» παράταξης, σε μία ταραγμένη εσωκομματική περίοδο, που ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Η μετριοπάθεια και η αυθεντικότητα του Σαρακατσάνου της Νέας Δημοκρατίας υπερέβαιναν τα στενά κομματικά όρια, έχοντας ευρύτερη απήχηση και αναγνώριση στον πολιτικό χάρτη της χώρας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για Γιώργο Σουφλιά: Άφησε το δικό του αποτύπωμα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας
«Εργάστηκε για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, έδωσε πνοή στα μεγάλα δημόσια έργα και τις κρίσιμες υποδομές, ενώ προώθησε τολμηρές αλλαγές στον χώρο της Παιδείας»
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Αντώνης Σαμαράς προαναγγέλλει νέο κόμμα: Έχω πάρει τις αποφάσεις μου και θα τις ανακοινώσω όταν και όπως πρέπει – Η ομιλία στο Ηράκλειο
Η σημερινή εικόνα Τσίπρα-Μητσοτάκη θυμίζει το στίχο από το τραγούδι του Μηλιώκα: “πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα, ρούχα μαζί που πλύθηκαν κι έχουνε γίνει ροζ”
Αντώνης Σαμαράς
173