Πολιτική

Γιοχάνες Χαν για Σκοπιανό: «Σύντομα η διαφορά στο θέμα του ονόματος με την Ελλάδα θα ξεπεραστεί»

«Η πολιτική της διεύρυνσης αποφέρει αποτελέσματα», δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν. Αναφερόμενος στη θετική εισήγηση της Επιτροπής για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, είπε ότι «η δυναμική δεν πρέπει να πάει χαμένη» ενώ για την Τουρκία, τόνισε ότι «απομακρύνεται έντονα από την ΕΕ».
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο εισηγητής στην Επιτροπή του ΕΚ για την ΠΓΔΜ, ο οποίος επέμεινε να την αποκαλεί «Μακεδονία», εξέφρασε την προσδοκία ότι «σύντομα η διαφορά στο θέμα του ονόματος με την Ελλάδα θα ξεπεραστεί». Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Επίτροπος Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν στο πλαίσιο της συζήτησης για «το πακέτο διεύρυνσης του 2018», στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι «η πολιτική της διεύρυνσης αποφέρει αποτελέσματα». Ο Επίτροπος ανέφερε τις βασικές επιτυχίες και προκλήσεις των υποψηφίων και εν δυνάμει υποψηφίων χωρών στη διάρκεια του περασμένου χρόνου.

Σχετικά με το ονοματολογικό ζήτημα, ο κ. Χαν δήλωσε: «Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μία λύση. Τουλάχιστον μία λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ. Όλοι νομίζω συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα, για την κοινωνία και για όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

Αναφερόμενος στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ ο κ. Χαν είπε ότι διασφάλισαν την σύσταση της Επιτροπής υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ για την Τουρκία τόνισε ότι «συνεχίζει να απομακρύνεται σημαντικά από την ΕΕ». Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ υποδέχθηκε θετικά την ανάλυση του Επιτρόπου Χαν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα χαθεί το μομέντουμ της διεύρυνσης και ότι οι περαιτέρω ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν θα μπλοκαριστούν από τα κράτη-μέλη.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την έκθεση για την Τουρκία, ερωτώντες την Επιτροπή για τις προθέσεις της να αντιμετωπίζει την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο, παρά τις σοβαρές παραβιάσεις του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο εισηγητής εκ μέρους της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων Ιβο Βάιγκλ (ALDE, SI), για την ΠΓΔΜ είπε: «Συνιστώντας ακόμη μια φορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την “Μακεδονία”, είπε, “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει πιστή στην αρχή ότι οι υποψήφιες χώρες κρίθηκαν με την αξία τους. Η “Μακεδονία” έμεινε στην αίθουσα αναμονής για πολύ καιρό. Το τελευταίο εμπόδιο – το θέμα του ονόματος με την Ελλάδα – ελπίζουμε ότι θα λυθεί σύντομα και η χώρα θα είναι σε θέση να αφιερώσει όλη την ενέργεια στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και να εκπληρώσει όλα τα αναγκαία κριτήρια για την ένταξή της στην ΕΕ».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γεωργιάδης κατά Κοβέσι: «Λανθασμένη επιλογή για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία» – Νέες βολές για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε τη Ρουμάνα δικαστικό ότι υπερέβη τα όριά της, αμφισβήτησε τον χειρισμό της υπόθεση με τα αγροτικά κονδύλια και προέβλεψε αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2027
Γεωργιάδης κατά Κοβέσι: «Λανθασμένη επιλογή για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία» – Νέες βολές για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Πυρά Τεμπονέρα για «μεταγραφικό παζάρι» από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η ΕΛΑΣ στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο δεν πρόκειται να έχει στις τάξεις της βουλευτές»
Ο τομεάρχης Εργασίας του κόμματος Τσίπρα κράτησε αποστάσεις από την κρίση στην Κουμουνδούρου και έθεσε ως όρο την παραίτηση από την έδρα για όσους θέλουν να ενταχθούν στον νέο πολιτικό φορέα
Ο τομεάρχης Εργασίας της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛΑΣ) Διονύσης Τεμπονέρας  (Φωτογραφία αρχείου: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Παραιτήθηκε και επισήμως από βουλευτής ο Συμεών Κεδίκογλου – Στους 12 βουλευτές η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
Μετά τη Νοτοπούλου και τον Καραμέρο, ακόμη μία αποχώρηση - Επόμενη επιλαχούσα η Θεοδώρα Ακριώτου, καθώς Χατζηγιαννάκης και Αποστόλου δεν αναμένεται να καταλάβουν την έδρα
Συμεών Κεδίκογλου
Κωνσταντίνος Τασούλας για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: «Η επίλυση του κυπριακού παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»
«Τιμάμε με βαθύ σεβασμό τα θύματα που αντιστάθηκαν με γενναιότητα στον εισβολέα για να υπερασπιστούν την κυριαρχία» δήλωσε ο Πρόεδρος της της Δημοκρατίας
Κωνσταντίνος Τασούλας
Παύλος Μαρινάκης για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: «Η κατοχή δεν μπορεί να γίνει κανονικότητα»
«Η τουρκική εισβολή του 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου αποτελούν μια διαρκή πρόκληση απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα» αναφέρει στην ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Παύλος Μαρινάκης