Πολιτική

Γιοχάνες Χαν για Σκοπιανό: «Σύντομα η διαφορά στο θέμα του ονόματος με την Ελλάδα θα ξεπεραστεί»

«Η πολιτική της διεύρυνσης αποφέρει αποτελέσματα», δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν. Αναφερόμενος στη θετική εισήγηση της Επιτροπής για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, είπε ότι «η δυναμική δεν πρέπει να πάει χαμένη» ενώ για την Τουρκία, τόνισε ότι «απομακρύνεται έντονα από την ΕΕ».
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο εισηγητής στην Επιτροπή του ΕΚ για την ΠΓΔΜ, ο οποίος επέμεινε να την αποκαλεί «Μακεδονία», εξέφρασε την προσδοκία ότι «σύντομα η διαφορά στο θέμα του ονόματος με την Ελλάδα θα ξεπεραστεί». Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Επίτροπος Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν στο πλαίσιο της συζήτησης για «το πακέτο διεύρυνσης του 2018», στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι «η πολιτική της διεύρυνσης αποφέρει αποτελέσματα». Ο Επίτροπος ανέφερε τις βασικές επιτυχίες και προκλήσεις των υποψηφίων και εν δυνάμει υποψηφίων χωρών στη διάρκεια του περασμένου χρόνου.

Σχετικά με το ονοματολογικό ζήτημα, ο κ. Χαν δήλωσε: «Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μία λύση. Τουλάχιστον μία λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ. Όλοι νομίζω συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα, για την κοινωνία και για όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

Αναφερόμενος στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ ο κ. Χαν είπε ότι διασφάλισαν την σύσταση της Επιτροπής υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ για την Τουρκία τόνισε ότι «συνεχίζει να απομακρύνεται σημαντικά από την ΕΕ». Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ υποδέχθηκε θετικά την ανάλυση του Επιτρόπου Χαν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα χαθεί το μομέντουμ της διεύρυνσης και ότι οι περαιτέρω ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν θα μπλοκαριστούν από τα κράτη-μέλη.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την έκθεση για την Τουρκία, ερωτώντες την Επιτροπή για τις προθέσεις της να αντιμετωπίζει την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο, παρά τις σοβαρές παραβιάσεις του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο εισηγητής εκ μέρους της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων Ιβο Βάιγκλ (ALDE, SI), για την ΠΓΔΜ είπε: «Συνιστώντας ακόμη μια φορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την “Μακεδονία”, είπε, “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει πιστή στην αρχή ότι οι υποψήφιες χώρες κρίθηκαν με την αξία τους. Η “Μακεδονία” έμεινε στην αίθουσα αναμονής για πολύ καιρό. Το τελευταίο εμπόδιο – το θέμα του ονόματος με την Ελλάδα – ελπίζουμε ότι θα λυθεί σύντομα και η χώρα θα είναι σε θέση να αφιερώσει όλη την ενέργεια στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και να εκπληρώσει όλα τα αναγκαία κριτήρια για την ένταξή της στην ΕΕ».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντοπούλου: Να μας πει ο Φλωρίδης ποιος είναι τώρα «για τα μπάζα» – Είναι ψέματα ότι δε θα συνεργαστούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
«Είναι ψέματα η απόφασή τους ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν. Διότι ήδη συνεργάζονται» τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας»
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
8
Η ανάρτηση Τσίπρα από το Άγιο Όρος και το «καρφί» του Πολάκη για τον συνοδό του: «Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι»
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ έγραψε για το «ταξίδι» στην ιστορία και την πνευματικότητα της Αθωνικής Πολιτείας - Το αιχμηρό σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και το παρελθόν της σφοδρής αντιπαράθεσης
Τσίπρας στο Άγιο Όρος και Παύλος Πολάκης 28
ΚΥΣΕΑ: Παραμένουν για ακόμη έναν μήνα οι Patriot στη Σαουδική Αραβία – «Πράσινο φως» σε 8 εξοπλιστικά προγράμματα
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε για Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Ουκρανία και την ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Μέγαρο Μαξίμου 77
Μεταναστευτικό: Στο τραπέζι της ΕΕ η ελληνική πρόταση για «μηχανισμό έκτακτης ανάγκης» –  Αναστολή ασύλου και άμεσες επιστροφές
Την πρωτοβουλία Μητσοτάκη παρουσίασε ο Θάνος Πλεύρης στο Συμβούλιο Εσωτερικών - Θετική υποδοχή από πολλά κράτη-μέλη, συζητήσεις και για «κόμβους επιστροφής» σε τρίτες χώρες
Μετανάστες, Μυτιλήνη