Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Γιούνκερ: Ο Τσίπρας τα δέχτηκε όλα! Η αντιπολίτευση με διαβεβαίωσε ότι θα περάσουν τα μέτρα!

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα έχει πείσει τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, που επίσης ήξερε για το σχέδιο Σόιμπλε για πενταετές Grexit, πως τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές από τον Τσίπρα θα περάσουν!

Και τι δεν είπε πάλι το στόμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Του προέδρου της Κομισιόν που στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής και των 17 ωρών διαπραγμάτευσης, τις περισσότερες κοιμόταν. Πως εκείνος απέτρεψε το Grexit, πως ο Τσίπρας τα δέχτηκε όλα και πως μίλησε με την αντιπολίτευση για να πειστεί ότι η Ελλάδα θα περάσει τα μέτρα που απαιτούνται για τη συμφωνία.

Αυτά και πολλά άλλα, πολλά από τα οποία εξοργιστικά, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν στον δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF.

«Ο Τσίπρας τα δέχτηκε όλα»

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μίλησε πάλι με τα… “καλύτερα” για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όταν ρωτήθηκε αν ο κ. Τσίπρας συμφώνησε σε αυτό που ο ελληνικός λαός απέρριψε στο δημοψήφισμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε: «Πρέπει ψύχραιμα να διαπιστώσω ότι ο κ. Τσίπρας, τον οποίο είχα προειδοποιήσει πριν από το δημοψήφισμα, δεν επιβλήθηκε. Είχα πει πριν από το δημοψήφισμα ότι η ελληνική διαπραγματευτική θέση δεν θα βελτιωθεί, αλλά θα γίνει πιο δύσκολη – και έγινε.

Η κυβέρνηση Τσίπρα δέχθηκε τα πάντα, όλα όσα τους είχαμε προτείνει πριν από εβδομάδες, πριν από το δημοψήφισμα. Δεν βελτίωσε την κατάσταση των Ελλήνων, αλλά η συνολική συμφωνία είναι θετική, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη».

Μίλησε για «αδυναμία κατανόησης» και για «παρεξήγηση» μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας και επισήμανε ότι τελικά «η γερμανική κυβέρνηση κινήθηκε με μέτρο προς τις ελληνικές ευαισθησίες και η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε πολύ έντονα και γρήγορα, μετά το δημοψήφισμα, προς τα απαιτούμενα τα οποία ηγέρθησαν από τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης».

Σε ό,τι αφορά το εάν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή της συμφωνίας, ο Γιούνκερ επισήμανε ότι έχει μιλήσει με πολιτικούς της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα προκειμένου να βεβαιωθεί ότι όσα συμφωνήθηκαν θα υπερψηφιστούν από την ελληνική Βουλή και ότι συνεργάστηκε πολύ στενά και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος κινητοποίησε το πανευρωπαϊκό του δίκτυο. Όπως είπε, εκτιμά ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα συμφωνήσει τελικά στο πακέτο.

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα αυτό να ήταν «μια παροδική κακή στιγμή στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη» και δήλωσε ανακουφισμένος «που βρήκαμε μια συμφωνία» και ευτυχής «που η Ελλάδα, παρότι οι Έλληνες ψήφισαν εναντίον των προτάσεων που υπέβαλα, κινήθηκε προς το μέρος μας». Θα έπρεπε, συνέχισε ο κ. Γιούνκερ, να κοιτάξουμε προς το μέλλον, όπου η Ελλάδα θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις που της έχουν ζητηθεί και η ευρωπαϊκή πλευρά θα κάνει αυτά που ζητά η Ελλάδα και αυτό θα είναι καλό και για τις δύο πλευρές.

Ήξεραν όλοι για το Grexit

Ο Γιούνκερ επέλεξε να μιλήσει στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, λίγες ώρες μετά τον 17ωρο μαραθώνιο στις Βρυξέλλες. Είπε πόσο χαρούμενος είναι γιατί αποφεύχθηκε το Grexit, το οποίο θα είχε συνέπειες απρόβλεπτες αλλά για το οποίο γνώριζε και για το πόσο καλή (!) είναι η συμφωνία για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Και μπορεί να είναι χαρούμενος που δεν μας πέταξαν από την Ευρωζώνη, αλλά ο «φιλέλληνας» Γιούνκερ παραδέχτηκε πως και ο ίδιος ήθελε να υπάρχει το Grexit σαν επιλογή! Και όπως είπε δεν ήθελε να το αποκλείσει τελείως γιατί «ήταν δυνατό να καταλήγαμε σε αυτή την απόφαση, αλλά προσπάθησα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο να το εμποδίσω». Που σημαίνει πως για το έγγραφο Σόιμπλε που πρότεινε πενταετές Grexit ήξερε και η Μέρκελ και ο Γιούνκερ. Παιχνίδια στην πλάτη ενός ολόκληρου λαού!

Αλλά ο Γιούνκερ, συνέχισε, ποτέ δεν αναμιγνύεται «στην διαπραγματευτική στρατηγική των κυβερνήσεων» (σ.σ. μάλλον γι’ αυτό κοιμήθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου) και πρόσθεσε ότι «υπήρχαν διάφορες επιλογές στο τραπέζι (το Grexit προφανώς)», αλλά «το θέμα ήταν, είναι και θα είναι πάντα οι συνθήκες ζωής των απλών Ελλήνων».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε