Πέμπτη, 2 Μαΐ
22oC Αθήνα

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική συνάντηση Γεραπετρίτη με Όσμπορν»

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική συνάντηση Γεραπετρίτη με Όσμπορν»
Φωτογραφία: Reuters

Μυστική συνάντηση στο Λονδίνο είχαν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να κρατήσει κρυφό το ραντεβού του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Όσμπορν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος διαπραγματεύεται με το Βρετανικό Μουσείο «εξ ονόματος του Πρωθυπουργού» ήδη από την εποχή που ήταν υπουργός Επικρατείας, μετείχε επίσης στη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας (27.11.2023).

Το τετ-α-τετ του Γεραπετρίτη με τον Οσμπορν πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες πριν την ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πηγή με γνώση των συνομιλιών, ανέφερε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»  ότι η συζήτηση «διεξήχθη σε πολύ θερμό κλίμα». Οι δύο άνδρες έκαναν επισκόπηση την προόδου που έχει σημειωθεί και διαπίστωσαν ότι «μολονότι πολλά θέματα έχουν επιλυθεί, παραμένουν ακόμη ορισμένα αγκάθια».

Ο Οσμπορν φέρεται να προτείνει την αποστολή στο Μουσείο Ακρόπολης είτε του ενός τρίτου είτε του 50% των παρθενώνιων γλυπτών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Και αυτό, για μια περίοδο 10 ή 15 ετών, με «αντάλλαγμα» τον δανεισμό άλλων ελληνικών θησαυρών.

Η Αθήνα προσέρχεται στον διάλογο με την πάγια ελληνική θέση ότι διεκδικεί την οριστική επανένωση του συνόλου του σωζόμενου γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις