Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Guardian: Στη λίστα με τους αριστερούς λαϊκιστές ο Τσίπρας

Guardian: Στη λίστα με τους αριστερούς λαϊκιστές ο Τσίπρας
photo intime

Ένα ιδιότυπο κουίζ έβαλε στους αναγνώστες του ο Guardian αναφορικά με διάφορους πολιτικούς του πλανήτη και στη λίστα βρίσκεται και ο Αλέξης Τσίπρας.

Συγκεκριμένα ο Guardian χώρισε διάφορους πολιτικούς σε αριστερούς και δεξιούς και συγκρίνοντας τα προγράμματα και τις εξαγγελίες του, έκανε ψήφισμα για το ποιος είναι ο πιο λαϊκιστή σε κάθε πολιτικό χώρο.

Σε αυτό το κουίζ ο Guardian χρησιμοποίησε τα στοιχεία της “Ομάδας Λαϊκισμού”  (Team Populism), ενός δικτύου πολιτικών επιστημόνων που ανέλυσε τα κείμενα και τα προγράμματα των πολιτικών σε τουλάχιστον δυο προεκλογικές εκστρατείες.

Έτσι η βρετανική εφημερίδα στη διαδικτυακή της έκδοση διαχώρισε τους πιο γνωστούς πολιτικούς του πλανήτη σε αριστερούς και δεξιούς και η Team Populism αναλύοντας τα κείμενα και τις εξαγγελίες κατέληξε ποιοι πολιτικοί χρησιμοποίησαν περισσότερο ή λιγότερο λαϊκισμό στο πρόγραμμά και στις δηλώσεις τους.

Οι λαϊκιστές της αριστεράς

Σε αυτές τις πολιτικές φυσιογνωμίες από όλο τον κόσμο μπήκε και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μάλιστα αναδείχθηκε πρώτος ανάμεσα στους αριστερούς πολιτικούς αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

Σύμφωνα με τον Guardian ο λόγος της τόσο υψηλής βαθμολογίας του Αλέξη Τσίπρα είναι τα όσα έλεγε πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και την πρώτη νίκη του στις κάλπες.

Πριν την συνθηκολόγησή του με τους δανειστές της Ελλάδας και τη συμφωνία για νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει ο Guardian ο οποίος πάντως επισημαίνει πως από τότε ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ πιο μετροπαθής στις δηλώσεις του.

Την τρίτη θέση στους αριστερούς λαικιστές βρίσκεται ο Αντρές Μανουέλ Λόπεζ, πρόεδρος του Μεξικού και στην τέταρτη ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν. Αντίθετα στις χαμηλότερες θέσεις εμφανίζονται τρεις αμερικανοί πολιτικοί. Ο Μπέρνι Σάντερς, ο Μπαράκ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον.

Οι δεξιοί λαϊκιστές

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν βρίσκεται στην κορυφή των δεξιών λαικιστών σύμφωνα με τον Guardian, αναφορικά με τα όσα έχει δηλώσει στην προεκλογική του περίοδο.

Στη συνέχεια στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Στιβ Μπάνον, σύμβουλος του προέδρου Τραμπ ο οποίος έχει γράψει πολλούς από τους λόγους του και πλέον κάνει περιοδείες στην Ευρώπη με κυρίαρχο όπλο τον λαϊκισμό και κατηγορώντας τις ελίτ σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Μάλιστα πριν λίγο καιρό τόνισε στην Ουγγαρία πως “οι ελίτ είναι οι πιο λαίμαργες ομάδες που είχαν ποτέ τον έλεγχο μιας κοινωνίας», περιγράφοντας παράλληλα τον πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν ως «Τραμπ πριν τον Τραμπ».

Τρίτος στη λίστα του Guardian ακολουθεί ο πρώην επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος της Βρετανίας, Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ, που είχε εκτοξεύει άπειρες λαϊκιστικές κορώνες κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος για το Brexit αλλά και μετά τη νίκη όταν έκανε λόγο για «νίκη για τον πραγματικό λαό, τον κανονικό λαό, τον αξιοπρεπή λαό».

Την λίστα συμπληρώνουν ο Ματέο Σαλβίνι, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ζαιχ Μπολσονάρο ενώ την τελευταία θέση στο δείκτη λαϊκισμού καταλαμβάνει η Άνγκελα Μέρκελ.

Πηγή: guardian

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις