Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

Η μεταμεσονύχτια συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ – Τι θα ζητήσει η Ελλάδα, με ποιες… προθέσεις περιμένει τον Έλληνα υπουργό η επικεφαλής του ΔΝΤ

Η μεταμεσονύχτια συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ – Τι θα ζητήσει η Ελλάδα, με ποιες… προθέσεις περιμένει τον Έλληνα υπουργό η επικεφαλής του ΔΝΤ

– Στη 01:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας το τετ α τετ Βαρουφάκη – Λαγκάρντ
– Στόχος του Έλληνα υπουργού να πειστεί το ΔΝΤ να μετατεθεί για το μέλλον η συζήτηση για εργασιακά και ασφαλιστικό
– Πηγές ΔΝΤ: Άτυπη η συνάντηση, η Λαγκάρντ δεν αποφασίζει μόνη της
– Τον Έλληνα υπουργό συνοδεύει ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ
– Στις 9 Απριλίου η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 450 εκατ. ευρώ δόση στο Ταμείο
– Η Telegraph αποκαλύπτει τι θα συμβεί αν η κυβέρνηση δεν πληρώσει

Ανήμερα της ημέρας του Πάσχα των Καθολικών, στη μια μετά τα μεσάνυχτα για την Ελλάδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης συναντάται με την Κριστίν Λαγκάρντ. Το τετ α τετ στην Ουάσινγκτον είναι μετά από πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού και μερικές μέρες πριν την 9η Απριλίου, όταν λήγει η διορία για να πληρώσει η κυβέρνηση το ποσό των 450 εκατ. ευρώ της δόσης προς το Ταμείο.

Την ώρα που η κυβέρνηση επισήμως δηλώνει πως η δόση στο ΔΝΤ θα καταβληθεί κανονικά, αφού υπάρχουν αποθέματα και για τη δόση αλλά και για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, ο Γιάνης Βαρουφάκης πηγαίνει στην έδρα του ΔΝΤ με μια… αποστολή: να πείσει την Κριστίν Λαγκάρντ να συναινέσει να μετατεθούν για αργότερα τα “καυτά” ζητήματα του εργασιακού και του ασφαλιστικού αλλά και να ξεμπλοκάρει η δόση.

Το ΔΝΤ κρατά την πιο σκληρή στάση από πλευράς των δανειστών, επιμένει στην αξιολόγηση για να ξεμπλοκάρει τα λεφτά και απαιτεί ο εκπρόσωπος του, Ρίσι Γκογιάλ να έρθει στην Αθήνα για έλεγχο και να έχει πρόσβαση στα υπουργεία!

Πηγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πάντως, μιλώντας στον Alpha διεμήνυσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να έχει μεγάλες προσδοκίες από τη συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ.

Και αυτό γιατί όπως επεσήμανε αξιωματούχος του ΔΝΤ η συνάντηση είναι άτυπη και η Κριστίν Λαγκάρντ δεν αποφασίζει μόνη της. Μάλιστα, διεμηνύεται επίσης ότι το Ταμείο δεν πρότίεται να μπει σε καμία συζήτηση για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.
Ίσως για να… κάμψει τις αντιστάσεις του Ταμείου, ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το Mega, έχει μαζί του τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ο οποίος γνωρίζει την Κριστίν Λαγκάρντ προσωπικά. Γνωρίζει επίσης πρόσωπα και καταστάσεις στην Ουάσινγκτον.

Όλα αυτά ενώ σύμφωνα με το Mega, φαίνεται να υπάρχει σύμπλευση απόψεων ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους Ευρωπαίους εταίρους ώστε να μετατεθούν χρονικά οι συζητήσεις για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ίσως για τον Ιούνιο, ενώ υπάρχει και συμφωνία σε 5-6 τομείς.

Κρίσιμες θα είναι και οι συναντήσεις που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών και με στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα.
Στις 10:00 το πρωί της Δευτέρας (τοπική) θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις Nathan Sheets. Δεν θα δει τον Αμερικανό ομόλογό του γιατί ο Τζάκ Λιου απουσιάζει σε διακοπές.

Αργότερα θα έχει συνάντηση με την κα Caroline Atkinson, σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε