Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Η Microsoft δημιουργεί μεγάλο κέντρο δεδομένων στην Ελλάδα

Η Microsoft δημιουργεί μεγάλο κέντρο δεδομένων στην Ελλάδα

Data center στην Ελλάδα ανακοίνωσε η Microsoft. Για τη μεγαλύτερη επένδυση της εταιρίας στα 28 χρόνια της στην Ελλάδα μίλησε ο επικεφαλής της, Brad Smith. Το cloud είναι ο πυρήνας της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε βάθος χρόνου η επένδυση αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής της Microsoft, Brad Smith, ανακοίνωσαν με κάθε επισημότητα την επένδυση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού.  

Η Microsoft θα δημιουργήσει ένα μεγάλο Κέντρο Δεδομένων (Data Center), που θα αποθηκεύει και διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό «νέφος» (cloud computing). Θα είναι ένα από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ευρώπη. Το κέντρο δεδομένων θα λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο και για τις γειτονικές χώρες.

Όπως είπε ο Μπραντ Σμιθ, «είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα», τονίζοντας «πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα κατά τα 28 χρόνια της παρουσίας της στη χώρα». Υπογράμμισε ότι η επένδυση δείχνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία, για να επισημάνει: «Δεν το κάνουμε σε πολλές χώρες, μάλιστα το κάνουμε το 2020, μια χρονιά με προκλήσεις».

Χαρακτήρισε το cloud «το ηλεκτρικό ρεύμα του 21ου αιώνα και το φέρνουμε στην Ελλάδα. Μιλάμε για ταχύτητα πρόσβασης στο υπολογιστικό κομμάτι. Θα είναι σαν να έχουμε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στη διπλανή πόρτα. Θα βασιζόμαστε σε υπηρεσίες υπολογισμού με μια τρομακτική ταχύτητα σαν την ταχύτητα του φωτός».

Κατά τον επικεφαλής της Microsoft «το cloud δεν είναι μόνο μια υποδομή αλλά και ένα φρούριο γιατί είναι σημαντικό να προστατεύουμε τα δεδομένα που παράγουμε. Πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό οχυρό». Και αυτό, σημείωσε, «δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την άοκνη προσπάθεια της κυβέρνησης». 

Μαζί με τα data center θα δημιουργηθούν και προγράμματα κατάρτισης για χιλιάδες ανθρώπους. Και αυτό θα γίνει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.  

Ο Μπραντ Σμιθ αποκάλυψε ότι όταν είχε συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, του είχε πει ότι η Microsoft ήθελε να κάνει… δουλειές στην Ελλάδα και η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν πως θα πρέπει η εταιρία να κάνει κι άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα. «Και ώρες ώρες είναι πολύ πειστικός ο πρωθυπουργός».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είχαμε τον ήλιο μας, τώρα έχουμε και cloud

“Όλα ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου στο Νταβός” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνοντας το λόγο από τον επικεφαλής της Microsoft, ο οποίος τον είχε νωρίτερα ευχαριστήσει ως το πρόσωπο που έκανε πραγματικότητα την επένδυση της εταιρίας. 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το cloud ως τον “πυρήνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης” και σημείωσε ότι περιμένει να δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας, ενώ ευχαρίστησε τον Μπραντ Σμιθ για την υλοποίηση του έργου, λέγοντας πως έχει δώσει τόση βαρύτητα σε αυτό που εν μέσω πανδημίας έχει κάνει ελάχιστα ταξίδια στο εξωτερικό κι από αυτά τα δυο ήταν στην Ελλάδα. 

Η Ελλάδα έχει τον ήλιο της, τώρα αποκτά και το cloud της, έκλεισε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος της κεντρικής ψηφιακής αποθήκευσης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων. Είναι κάτι που ταξιδεύει τη χώρα μας στον 21ο αιώνα», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο ένα τεχνολογικό και οικονομικό άλμα, είναι ένα βήμα εκδημοκρατισμού. 

«Η ίδρυση σε μια χώρα ενός Κέντρου Δεδομένων από μια εταιρεία όπως η Microsoft, την αναβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εκτίμησε ότι το όφελος για την ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε βάθος χρόνου.

Για το data center της Microsoft θα δημιουργηθούν τρεις γιγαντιαίες εγκαταστάσεις για την αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων σε εκτάσεις στην Αττική. Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι πρώτοι που θα είναι κερδισμένοι, θα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Θα βοηθήσει στην ανακοπή, αν όχι στην αντίστροφη του brain drain. Η Microsoft εξήγγειλε την επιμόρφωση 100.000 πολιτών στην χρήση ψηφιακών δεδομένων στο cloud», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στόχος, όπως είπε, «είναι όλοι οι Έλληνες να βρίσκονται με τους νικητές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», κάτι που δεν είχε συμβεί με τις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις. Επεσήμανε ότι «η χώρα μας θα είναι μια από τις λίγες στον κόσμο που φιλοξενούν τέτοια Data Centers» και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις για την απασχόληση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την επιστημονική έρευνα, την ανακοπή της «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain) κ.α.

Είναι σημαντικό, όπως είπε, να αποθηκεύονται με ασφάλεια μεγάλοι όγκοι δεδομένων (bid data) στην ίδια τη χώρα μας, κάτι σημαντικό για το Δημόσιο και τους πολίτες, το οποίο αναμένεται στην πορεία να φέρει μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και χαμηλότερο κόστος, χάρη στην παραμονή των δεδομένων στην Ελλάδα.

Στο data center της Microsoft στην Ελλάδα θα αποθηκεύονται ευαίσθητα δεδομένα από χώρες της περιοχής. «Ως χρήστης περιμένω μεγαλύτερη ταχύτητα και μικρότερο κόστος στη χρήση δεδομένων», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε και στην προσφορά της Microsoft για την Αρχαία Ολυμπία.



«Από το 2021, με μια απλή εφαρμογή, ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου με μια απλή εφαρμογή θα βλέπει την τρισδιάστατη απεικόνιση των μνημείων όπως ήταν πριν από 2,5 χιλιετίες και κάθε κάτοικος της Γης θα μπορέσει να ζήσει εικονικά στην περιοχή μέσω ειδικής ιστοσελίδας που θα δωρίσει η Microsfot στο υπουργείο Πολιτισμού».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ξεπεράστηκαν γρήγορα όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την υλοποίηση της επένδυσης και ευχαρίστησε τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και τον οικονομικό σύμβουλό του Αλ. Πατέλη, για τη συμβουλή τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας Θεοδόσης Μιχαλόπουλος ανέφερε ότι «θα βοηθήσουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας» και επεσήμανε πως «μέσα στα Data Centers “τρέχει” η ψηφιακή οικονομία μιας περιοχής».

Δείτε όλη την εκδήλωση 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις