Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Η άγνωστη συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας για την Αγιά Σοφιά και τις τουρκικές προκλήσεις

Η άγνωστη συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας για την Αγιά Σοφιά και τις τουρκικές προκλήσεις
Φωτογραφία αρχείου

Ιμπραχίμ Καλίν, Ελένη Σουρανή και Γιαν Χέκερ συναντήθηκαν στο Βερολίνο. Την τριμερή συνάντηση επιβεβαίωσαν το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο, είχαν χθες ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένη Σουρανή, και ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της Άγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ, για τις τουρκικές προκλήσεις και την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Την είδηση μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, και επιβεβαιώθηκε τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και από την τουρκική πλευρά, δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

“Θέλουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας ακόμη και σε περιόδους έντασης”

Όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, η τριμερής έγινε επ’ ευκαιρία μιας προγραμματισμένης συνάντησης Σουρανή-Χέκερ στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ κι εν όψει του χθεσινού Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αλλά και εν όψει της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες την Παρασκευή και το Σάββατο. Την πρόσκληση προς την τουρκική πλευρά απηύθυνε πάντοτε εντός του πλαισίου της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ ο κ. Χέκερ, καθώς το χθεσινό Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ ήταν αφιερωμένο στην Τουρκία και τη γενικότερη στάση της στη ΝΑ Μεσόγειο.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της συνάντησης, κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στα αποτελέσματα του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ, για τα οποία εκτιμούν πως επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται αποδεκτές και η Τουρκία είναι αυτή που καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές της ενέργειες. Σε κάθε περίπτωση, οι δίαυλοι επικοινωνίας χρειάζεται να παραμένουν ανοικτοί, ακόμη και σε περιόδους έντασης, καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Η επιβεβαίωση από Τσαβούσογλου

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μαλτέζο ομόλογο του, Εβαρίστ Μπαρτολό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας στην οποία συμμετείχε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, και άλλοι αξιωματούχοι του τουρκικού ΥΠΕΞ. Για την Αγία Σοφία, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία απορρίπτει τη λέξη “καταδίκη” που χρησιμοποίησε η ΕΕ για το ζήτημα του ιστορικού μνημείου.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις