Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

Η ακρίβεια το επόμενο «στοίχημα» της κυβέρνησης – «Πονοκέφαλος» οι ανατιμήσεις, αναζητούνται πόροι για κοινωνική πολιτική

Η ακρίβεια το επόμενο «στοίχημα» της κυβέρνησης – «Πονοκέφαλος» οι ανατιμήσεις, αναζητούνται πόροι για κοινωνική πολιτική

Στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, με έμφαση στο θέμα της ακρίβειας και της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, μέσα και από την μεταρρύθμιση του κράτους, ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση.

Το μέτωπο που προκαλεί… «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο, είναι αυτό των ανατιμήσεων στα βασικά αγαθά αλλά και στα καύσιμα, εν όψει και του χειμώνα. Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά, προκειμένου να διευκολυνθούν τα νοικοκυριά απέναντι στο τσουνάμι της ακρίβειας, στις πρόσφατες πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης και συγκεκριμένα:

  • Στην ανακοίνωση των ανατιμήσεων προϊόντων, που καθίσταται υποχρεωτική. Πλέον, όλα τα σούπερ μάρκετ με τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ είναι υποχρεωμένα να κοινοποιούν τις αυξήσεις στις τιμές αγοράς των προϊόντων, που τους ανακοινώνουν οι προμηθευτές τους.
    Έτσι εκτιμάται ότι θα εντοπίζονται πιο εύκολα οι προμηθευτές που θα προχωρούν σε ανατιμήσεις των προϊόντων τους και αυτοί θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα ελέγχονται για φαινόμενα αισχροκέρδειας.
  • Στην υποχρέωση των σούπερ μάρκετ να ανακοινώνουν σε καθημερινή βάση τις τιμές των οπωροκηπευτικών προϊόντων, ώστε να αναρτώνται στην πλατφόρμα του e-Katanalotis, ενώ και οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να κοινοποιούν και να δικαιολογούν πλέον τις αυξήσεις που κάνουν. Ο στόχος είναι οι καταναλωτές θα μπορούν να γνωρίζουν που μπορούν να βρουν οπωροκηπευτικά προϊόντα σε προσιτές τιμές.
  • Στην πρωτοβουλία που θα αναλάβουν προμηθευτές να μειώσουν στις τιμές στο ράφι για τουλάχιστον 5% και για κατ’ ελάχιστον 6 μήνες. Αυτά θα σηματοδοτούνται με ειδική ταμπέλα που θα τοποθετηθεί κάθετα στα ράφια. Έτσι, ο καταναλωτής που θα εισέρχεται στον διάδρομο του σούπερ μάρκετ θα μπορεί με μια ματιά να διακρίνει σε ποια προϊόντα οι προμηθευτές έχουν προχωρήσει σε σταθερή μείωση τιμής πέρα και πάνω από τυχόν προσφορές 1+1 ή άλλων εκπτωτικών κουπονιών κ.λπ.

Οι εντατικοί έλεγχοι για την πάταξη της αισχροκέρδειας είναι μία κίνηση που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για να κερδηθεί, λόγω της έκτασης του προβλήματος.

Στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ελάφρυνση των νοικοκυριών περιλαμβάνονται και οι αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων, όπως και η καταβολή του επιδόματος της προσωπικής διαφοράς σε όσους συνταξιούχους δεν πήραν αύξηση, που δρομολογείται για τον Δεκέμβριο.

Αναζητούνται πόροι για κοινωνική πολιτική

«Είμαστε προσεκτικοί με τη διαχείριση και του τελευταίου ευρώ ώστε να έχουμε πόρους για κοινωνική πολιτική» σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτηση του στα social media με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, τονίζοντας ότι «στον πόλεμο κατά της ακρίβειας τώρα έχουν δοθεί έως σήμερα ενισχύσεις συνολικά σε 2.971.754 μοναδικούς δικαιούχους, με μέση επιδότηση σωρευτικά 265 ευρώ στο 8μηνο».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται και στα στοιχεία της Eurostat, την περασμένη εβδομάδα, που έδειξαν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα. «Έχουμε τον τρίτο χαμηλότερο στην ΕΕ τον Σεπτέμβριο – στο 2,4%, ενώ στην Eυρωζώνη είναι σχεδόν διπλάσιος στο 4,3%» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι πολύ μεγάλο και ότι το να να «χτυπηθεί» αποτελεσματικά είναι μία από τις πιο δύσκολες εξισώσεις που έχει μπροστά της για να λύσει η κυβέρνηση.

Με το βλέμμα στις μεταρρυθμίσεις στο κράτος

Ειλημμένη είναι η απόφαση να τρέξουν και οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, τόνισε ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

«Η διατήρηση της κυριαρχίας της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό συνδέεται με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει» δηλώνει στο newsit.gr στέλεχος της ΝΔ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Στην ανασκόπηση του εβδομαδιαίου κυβερνητικού έργου ο πρωθυπουργός κάνει ειδική αναφορά, στην τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία που βάζει τέρμα στα ρουσφέτια στις διοικήσεις δημοσίων φορέων και νοσοκομείων.

«Σκοπός μας εδώ είναι να αντιμετωπίσουμε την παθογένεια της ποιότητας διορισμένων διοικήσεων φορέων του Δημοσίου. Γιατί πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε: η δημόσια διοίκηση πρέπει να λειτουργεί με αξιοκρατία και στοχοθεσία. Και αυτό ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις