Πολιτική

Η ακτινογραφία των δημοσκοπήσεων από το Μέγαρο Μαξίμου και η «μάχη» Κωνσταντοπούλου – Ανδρουλάκη για τη δεύτερη θέση

Πρώτη στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών η Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Κονταροχτυπήματα» για ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ στην 5η θέση για την εκτίμηση ψήφου

Ένα νέο πολιτικό τοπίο αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις τόσο για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και για τα άλλα κόμματα, με την υπόθεση των Τεμπών να αναδεικνύεται ο καταλύτης των ανακατατάξεων που φέρουν κερδισμένο το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, την Πλεύση Ελευθερίας.

Στο πολιτικό σκηνικό αυτή τη στιγμή, και όπως αναδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά πρώτη αλλά με απώλειες, η αντιπολίτευση αποτυπώνεται να αδυνατεί να συγκροτήσει μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας και το ΠΑΣΟΚ να δέχεται στενό «μαρκάρισμα» στη δεύτερη θέση από την Πλεύση Ελευθερίας.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και η μάχη για τη δεύτερη θέση

Δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας, αυτή της Metron Analysis για το MEGA και της Pulse για τον SKAI, αποτυπώνουν τη Νέα Δημοκρατία να έχει σταθερό προβάδισμα του δεύτερου κόμματος, το οποίο δεν είναι απαραίτητα το ΠΑΣΟΚ.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, πρώτη και με διαφορά εξακολουθεί να είναι η Νέα Δημοκρατία με 26,4% παρουσιάζοντας πτώση 2,4% σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του περασμένου Φεβρουαρίου.

Η Πλεύση Ελευθερίας έχει αλματώδη άνοδο των ποσοστών της, και, στην εκτίμηση ψήφου, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 14,6%, με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη να είναι στην τρίτη θέση με 13,3%.

Τέταρτο κόμμα η Ελληνική Λύση με 9,9% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,3%, η Νίκη με 4,7%, και η Φωνή Λογικής με 3,9%. 

Να μη πιάνουν τον πήχη του 3% για είσοδο στη Βουλή αποτυπώνονται η Νέα Αριστερά, το ΜέΡΑ 25, το Κίνημα Δημοκρατίας και οι Σπαρτιάτες.

Στη μέτρηση της Pulse, στην εκτίμηση ψήφου, η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφεται να έχει ακριβώς με το ίδιο ποσοστό με το ΠΑΣΟΚ (14%).

Η Νέα Δημοκρατία, πρώτη στην κατάταξη, συγκεντρώνει 27,5% και στην τέταρτη θέση βρίσκεται Ελληνική Λύση με 9,5%. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ «κονταροχτυπιούνται» για την πέμπτη θέση με 8%, και ακολουθούν η ΝΙΚΗ μαζί με την Φωνή Λογικής με 4%.

Μάλιστα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία σήμερα εμφανίζεται ως εκφραστής του αντισυστημικού χώρου, προηγείται σημαντικά στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών. Λαμβάνει ποσοστό 50% (δημοσκόπηση Metron Analysis), και ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 37%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 30%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 29% και ο Σωκράτης Φάμελλος με 28%.

Η «ανάγνωση» του Μεγάρου Μαξίμου

Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν την Πλεύση Ελευθερίας ως «κόμμα των Τεμπών» και προσάπτουν στη Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι εργαλειοποιεί στον μέγιστο την εθνική τραγωδία και ότι έχει μονοθεματική αντιπολιτευτική ατζέντα.

Κάποια άλλα «γαλάζια» στελέχη, εκτιμούν ότι η δυναμική της Πλεύσης Ελευθερίας μπορεί να κάνει πιο πειστικό το αφήγημα περί σταθερότητας ή ακυβερνησίας.

Όσον αφορά στις δημοσκοπικές «πτήσεις» της Νέας Δημοκρατίας, το Μέγαρο Μαξίμου και η Πειραιώς σταθερά δηλώνουν ότι η κυβερνητική παράταξη θα κριθεί από τους πολίτες στο τέλος της τετραετίας, το 2027, με βάση το συνολικό έργο που θα έχει παράξει ως τότε.

Χωρίς να υποβαθμίζουν την υπόθεση των Τεμπών και τις πολιτικές συνέπειες για την κυβέρνηση από τους χειρισμούς της στο θέμα, οι πολίτες σε ποσοστό 48% θεωρούν την ακρίβεια και την οικονομία τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας (metron analysis). Η κρίση των θεσμών φτάνει στο 17%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Έχω τεράστιο θαυμασμό για την Ελλάδα και θα ήθελα να την επισκεφτώ
Κατά την τελετή επίδοσης διαπιστευτηρίων από τον νέο πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, ο Τραμπ ζήτησε από τον Αντώνη Αλεξανδρίδη να μεταφέρει τους θερμούς χαιρετισμούς του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Ντόναλντ Τραμπ 13
Κωνσταντίνος Τασούλας για τις φωτογραφίες με τους 200 της Καισαριανής: «Καθοριστική συμβολή στην ιστορική μνήμη»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετίζει την πρωτοβουλία του υπουργείο Πολιτισμού για την εξασφάλιση των ιστορικών ντοκουμέντων από τις εκτελέσεις αγωνιστών την περίοδο της κατοχής
Κωνσταντίνος Τασούλας
Φωτογραφίες με τους 200 της Καισαριανής: «Είμαστε περήφανοι, δεν λύγισαν, δεν λιγοψύχησαν» δηλώνουν στο newsit.gr συγγενείς των εκτελεσθέντων
Τα 12 ιστορικά ντοκουμέντα που εμφανίστηκαν προς δημοπράτηση στο eBay και εξετάζει το ΥΠΠΟ φωτίζουν για πρώτη φορά τις τελευταίες στιγμές των 200 της Πρωτομαγιάς του ’44, ενώ συγγενείς μιλούν για «ανατριχίλα» και υπερηφάνεια και εντείνονται οι πιέσεις να αποκτηθούν από το κράτος
Κομμουνιστές αντιστασιακοί οδηγούνται στο απόσπασμα την Πρωτομαγιά του '44
17
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαψεύδει τις καταγγελίες για απλήρωτη εργαζόμενη: «Δεν απασχολείται στην Πλεύση Ελευθερίας εδώ και ένα χρόνο»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας μιλά για «κακοστημένη σκηνοθεσία» στην υπόθεση «Βιολάντα», καταγγέλλει και «εντεταλμένες προσπάθειες εκβίασης» και δηλώνει ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά Γεωργιάδη, Κουσουλό και Πολύζο
Ζωή Κωνσταντοπούλου 23
Κυριάκος Μητσοτάκης για ανεργία στους νέους: Στόχος να ζουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές
Σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε φοροελαφρύνσεις για νέους έως 25 ετών, στο «Σπίτι μου ΙΙ» και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι «η ακρίβεια και το στεγαστικό πιέζουν»
Κυριάκος Μητσοτάκης