Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Η απάντηση Βούτση στον Καμμένο για την ορκωμοσία του Τέρενς Κουίκ

Καμμένος - Βούτσης

Με επιστολή Βούτση η απάντηση στις καταγγελίες Καμμένου για την αντικατάσταση του παραιτηθέντος Παπαχριστόπουλου.

Δισέλιδη γραπτή απάντηση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στην χθεσινή επιστολή του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου σχετικά με την ορκωμοσία ως βουλευτή του Τέρενς Κουίκ στην θέση του παραιτηθέντα Θανάση Παπαχριστόπουλο και στους ισχυρισμούς του.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκο Βούτσης απαντάει στον Πάνο Καμμένο ότι «σε περίπτωση παραίτησης βουλευτή από το βουλευτικό του αξίωμα, ο Πρόεδρος της Βουλής είναι υποχρεωμένος από τον ΚτΒ (άρθρο παρ.2) και από την εκλογική νομοθεσία (άρθρο 103 παρ1 πδ 26/2012) να καλέσει τους αναπληρωματικούς, κατά τη σειρά ανακήρυξής τους, για την πλήρωση της έδρας. Μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί ή ο αριθμός τους έχεις εξαντληθεί και βρισκόμαστε στο τελευταίο έτος της περιόδου μπορεί να μείνει η έδρα κενή (άρθρο 53 παρ 2 του Συντάγματος και 103 παρ 2 πδ 26/2012)».

Ο κ. Νίκος Βούτσης μάλιστα ανάφερε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι δεν πρόκειται να θέσει ερώτημα στην επιστημονική επιτροπή.

Η επιστολή Βούτση:

Τι ανέφερε στη επιστολή του ο Πάνος Καμμένος

Σε μακροσκελή επιστολή προς τον Νίκο Βούτση, ο Πάνος Καμμένος ασκούσε δριμεία κριτική σε βουλευτές που εκ προοιμίου παραχωρούν την ψήφο τους -όπως έκανε ο Τέρενς Κουίκ και οι “5”- ενώ για την πλήρωση της θέσης του Θανάση Παπαχριστόπουλου, έγραφε μεταξύ άλλων:

“Εφόσον ο κομματικός σχηματισμός επιλέξει να αντικαταστήσει και να πληρώσει την κενή θέση του βουλευτή, προβαίνει σε σχετική δήλωση προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ώστε να ακολουθήσει η ορκωμοσία του νέου βουλευτή.

Εάν τέτοια δήλωση δεν έγινε ποτέ, τότε τυχόν ορκωμοσία νέου βουλευτή καθίσταται εξ επαρχής και αυτοδικαίως άκυρη, δεδομένου ότι ο κομματικός σχηματισμός έχει επιλέξει στην περίπτωση αυτή να ΜΗΝ πληρώσει την κενή θέση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μη πλήρωση βουλευτικής θέσης αποτελεί πολιτική πράξη και επιλογή, που ενδεχόμενα, ευθυγραμμιζόμενη και με άλλες αντίστοιχες πράξεις περί μη πλήρωσης, να μπορούν να προκαλέσουν κατά το άρθρο 53 παρ. 2 του Συντάγματος πρόωρες εθνικές εκλογές, έστω στις περιφέρειες που βρίσκονται τα κενά.

Κατόπιν των ανωτέρω, η ορκωμοσία νέου βουλευτή, χωρίς τη συναίνεση του κομματικού σχηματισμού με τον οποίον εξελέγη και στον οποίο ανήκε ο παραιτηθείς βουλευτής, ελέγχεται ως απολύτως και εξ υπαρχής άκυρη και ανυπόστατη, αφού απουσιάζει κρίσιμος και ουσιώδης τύπος της διαδικασίας αντικατάστασης και πλήρωσης βουλευτή”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις