Πολιτική

Η δικογραφία της Novartis ανάβει το «φιτίλι» – Οι σκέψεις του Μαξίμου για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Η (αναμενόμενη) διαβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis στη Βουλή σηματοδοτεί το τέλος της μετεκλογικής νηνεμίας. Η σύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται σφοδρή και πλέον η σύσταση εξεταστικής επιτροπής μοιάζει μονόδρομος για την κυβερνητική πλειοψηφία, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης ως προς τις καταγγελίες για τους εισαγγελικούς χειρισμούς και πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης.

«Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε», είπε από τη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνομιλητές του λένε ότι δεν έχει αλλάξει γνώμη ή στάση. Όμως, ακόμη κι ο ίδιος φαίνεται πως έχει έναν προβληματισμό για το αν πρέπει να προχωρήσει πράγματι η εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση, καθώς επ’ ουδενί επιθυμεί να κατηγορηθεί για ρεβανσισμό και στους δύο πρώτους μήνες διακυβέρνησής του έχει ούτως ή άλλως παρουσιάσει ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ και ήθος.

Μολαταύτα, από την άλλη πλευρά, δύσκολα μπορεί ν’ αφήσει χωρίς καν διερεύνηση τις καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τούτο, άλλωστε, είναι θέμα αρχής και για τον ίδιο από τη στιγμή που επανειλημμένα έχει καταγγείλει τη θεσμική εκτροπή και τα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ με τη Δικαιοσύνη, ενώ αποδέχεται τη δικαίωση όσων μιλούσαν εξαρχής για σκευωρία με στόχο την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιέσεις, άλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση ασκούν και στελέχη από το εσωτερικό της ΝΔ, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς εμμένει – επίσης σύμφωνα με συνομιλητές του – στην περίφημη προειδοποίησή του: «Θα σας πάω μέχρι τέλους».

Έτσι, τουλάχιστον δύο αναμένεται να είναι τα πρόσωπα που θα βρεθούν στο κάδρο: ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Και οι δύο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατονομάζονται στη δικογραφία που βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, προκειμένου να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή για τα περαιτέρω.

Ανάμεσα στα σενάρια που κυκλοφορούν στους διαδρόμους της Βουλής είναι και αυτό του να έρθει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής από κάποιο άλλο κόμμα και την οποία θα στηρίξει η ΝΔ. Ακούγεται π.χ. εσχάτως ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος θα προχωρήσει σ’ αυτή την κίνηση, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η ΝΔ θ’ ακολουθήσει τότε την πρωτοβουλία του, δεδομένου πως δεν θα επιθυμούσε ο κ. Μητσοτάκης την ταύτιση μαζί του.

Με ενδιαφέρον αναμένεται, εξάλλου, και η τοποθέτηση Τσίπρα στην αυριανή συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, καθώς θα είναι ένα από τα θέματα που σίγουρα θα τεθούν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα ξεκινήσει έτσι το… μπραντεφέρ με τη ΝΔ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τσίπρας: Το «μεγάλο κόλπο» στη ΔΕΗ θα κοστίσει στον Έλληνα όσο πολλοί ΟΠΕΚΕΠΕ μαζί
Με έκπληξη διαβάσαμε, την κυνική δήλωση της διοίκησης της ΔΕΗ προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι είναι καλή ευκαιρία να επενδύσουν τα χρήματα τους στην εταιρεία γιατί η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα είναι υψηλή!
Αλέξης Τσίπρας 8
Το παρασκήνιο της επιλογής Βαρδακαστάνη στη θέση του γραμματέα στο ΠΑΣΟΚ - Οι κινήσεις Ανδρουλάκη πριν την κάλπη
Κεντρικό ρόλο το επόμενο διάστημα, θα έχει ο νέος Γραμματέας Γιάννης Βαρδακαστάνης, ένας άνθρωπος στο πρόσωπο του οποίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναγνώρισε τη συστηματική δουλειά που οδήγησε στην επιτυχία του Συνεδρίου
Ανδρουλάκης και Βαρδακαστάνης
Άδωνις Γεωργιάδης: «Βαρέθηκα να με κατηγορούν ότι δεν σέβομαι τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» – Η απάντηση του στις δηλώσεις Κοβέσι
«Η κα Κοβέσι στους Δελφούς ισχυρίστηκε ότι το Κολλέγιο των Ευρωπαίων Εισαγγελέων έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού», είπε αρχικά ο Άδωνις Γεωργιάδης
Άδωνις Γεωργιάδης 18
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενισχύουμε τη σχέση Ελλάδας – Γαλλίας μετατρέποντάς την σε μια ισχυρή, πολυεπίπεδη συμμαχία
«Η Ενισχυμένη Συνολική Στρατηγική Σχέση που υπογράψαμε πριν από λίγες ώρες, είναι μια ευρεία στρατηγική συμφωνία που αναβαθμίζει και εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τις ελληνογαλλικές σχέσεις» γράφει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ