Πολιτική

Η Ελλάδα αγοράζει 7 νέα Canadair – Στον Καναδά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στον Καναδά θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μεταξύ άλλων θα ολοκληρωθεί η συμφωνία για την απόκτηση νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε την αγορά των νέων Canadair στη συνέντευξη που παραχώρησε στην καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail», όπου τονίζει μεταξύ άλλων πως «πρόκειται για μία μεγάλη αγορά για την Ελλάδα», και σημειώνει πως το συνολικό κόστος για την προμήθεια των νέων αεροπλάνων από την καναδική De Havilland ανέρχεται σε περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ.

Η επίσημη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη θα είναι η πρώτη στον Καναδά, Έλληνα πρωθυπουργού εδώ και 41 χρόνια. «Η καθυστέρηση ήταν ανεξήγητη, δεδομένων των ισχυρών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Καναδά», είπε. «Είχα θέσει ως προτεραιότητα να επισκεφθώ επίσημα τον Καναδά… για να συνεργαστώ με την ελληνοκαναδική κοινότητα και να μιλήσουμε για την οικονομική πτυχή της συνεργασίας μας».

Η συμφωνία προβλέπει την αγορά πέντε αεροσκαφών τύπου DHC-515 μέσω του εξοπλιστικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής και ακόμα δύο μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας rescEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δύο τελευταία θα έχουν έδρα την Ελλάδα και θα επιχειρούν κανονικά, όμως προτεραιότητά τους θα είναι η βοήθεια σε περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών σε άλλες χώρες.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα, όπως και ο Καναδάς, αντιμετωπίζει όλο και πιο σφοδρές αντιπυρικές περιόδους και η χώρα μας θέλει να ενισχύσει τον στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών της.

Πέραν της συμφωνίας για τα νέα Canadair, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό, να έχει επαφές με την ομογένεια και τη διασπορά και να παρουσιάσει στην επιχειρηματική κοινότητα του Καναδά, μέλους του G7, τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την «The Globe and Mail», κατά την επίσκεψή του στον Καναδά, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταφέρει το μήνυμα ότι η οικονομία της Ελλάδας δεν συνιστά πλέον μια «χαμένη υπόθεση» και ότι η χώρα είναι ανοιχτή για επενδύσεις με στόχο να καταστεί ένας από τους κόμβους τεχνολογίας και logistics της Μεσογείου, προσθέτοντας μάλιστα πως η ελληνική οικονομία σημειώνει μία από τις κορυφαίες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η εφημερίδα τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ακολούθησε μια στρατηγική φοροελαφρύνσεων, δικαιότερου πτωχευτικού δικαίου, εξορθολογισμού και ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών της, επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και απαλλαγής των τραπεζών της από μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να μπορούν να δανείζουν ξανά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Καταπέλτης ο Αλέκος Αλαβάνος για τον Αλέξη Τσίπρα: «Έπρεπε να γονατίσει και να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες»
«Ενέκρινε το τρίτο πρόγραμμα που μας επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο κατακρεούργησε την Ελλάδα - Λάθος η εκτίμησή μου όταν το πρότεινα για διάδοχο μου», τόνισε
Αλέκος Αλαβάνος
Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αφήσει ήδη ανοιχτό το «παράθυρο» διαλόγου με αγρότες και κτηνοτρόφους, ωστόσο το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα συντονιστικό όργανο των αγροτών, δυσκολεύει μία τέτοια εξέλιξη.
Μπλόκα Αγροτών 14
Η ελληνική Δικαιοσύνη «επιταχύνεται» – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποιεί: «Δεν θα αφήσουμε τον θόρυβο να επισκιάσει τις αλλαγές»
Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το νέο πρόσωπο της Δικαιοσύνης, ζητώντας νηφαλιότητα απέναντι στη συνωμοσιολογία και αναδεικνύοντας τα πρώτα μετρήσιμα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων
Κυριάκος Μητσοτάκης