Τρίτη, 28 Μαΐ
21oC Αθήνα

Η Ελλάδα αγοράζει 7 νέα Canadair – Στον Καναδά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η Ελλάδα αγοράζει 7 νέα Canadair – Στον Καναδά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στον Καναδά θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μεταξύ άλλων θα ολοκληρωθεί η συμφωνία για την απόκτηση νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε την αγορά των νέων Canadair στη συνέντευξη που παραχώρησε στην καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail», όπου τονίζει μεταξύ άλλων πως «πρόκειται για μία μεγάλη αγορά για την Ελλάδα», και σημειώνει πως το συνολικό κόστος για την προμήθεια των νέων αεροπλάνων από την καναδική De Havilland ανέρχεται σε περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ.

Η επίσημη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη θα είναι η πρώτη στον Καναδά, Έλληνα πρωθυπουργού εδώ και 41 χρόνια. «Η καθυστέρηση ήταν ανεξήγητη, δεδομένων των ισχυρών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Καναδά», είπε. «Είχα θέσει ως προτεραιότητα να επισκεφθώ επίσημα τον Καναδά… για να συνεργαστώ με την ελληνοκαναδική κοινότητα και να μιλήσουμε για την οικονομική πτυχή της συνεργασίας μας».

Η συμφωνία προβλέπει την αγορά πέντε αεροσκαφών τύπου DHC-515 μέσω του εξοπλιστικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής και ακόμα δύο μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας rescEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δύο τελευταία θα έχουν έδρα την Ελλάδα και θα επιχειρούν κανονικά, όμως προτεραιότητά τους θα είναι η βοήθεια σε περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών σε άλλες χώρες.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα, όπως και ο Καναδάς, αντιμετωπίζει όλο και πιο σφοδρές αντιπυρικές περιόδους και η χώρα μας θέλει να ενισχύσει τον στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών της.

Πέραν της συμφωνίας για τα νέα Canadair, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό, να έχει επαφές με την ομογένεια και τη διασπορά και να παρουσιάσει στην επιχειρηματική κοινότητα του Καναδά, μέλους του G7, τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την «The Globe and Mail», κατά την επίσκεψή του στον Καναδά, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταφέρει το μήνυμα ότι η οικονομία της Ελλάδας δεν συνιστά πλέον μια «χαμένη υπόθεση» και ότι η χώρα είναι ανοιχτή για επενδύσεις με στόχο να καταστεί ένας από τους κόμβους τεχνολογίας και logistics της Μεσογείου, προσθέτοντας μάλιστα πως η ελληνική οικονομία σημειώνει μία από τις κορυφαίες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η εφημερίδα τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ακολούθησε μια στρατηγική φοροελαφρύνσεων, δικαιότερου πτωχευτικού δικαίου, εξορθολογισμού και ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών της, επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και απαλλαγής των τραπεζών της από μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να μπορούν να δανείζουν ξανά.

 

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις