Πολιτική

Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Διεθνούς Κέντρου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, συμμετείχε στο ετήσιο Συνέδριο της Βιέννης για τη Μετανάστευση (VMC2023), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, στις 10-11 Οκτωβρίου, από το Διεθνές Κέντρο για τη Μεταναστευτική Πολιτική (ICMPD).

Το 2024 η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Συντονιστικής Επιτροπής του ICMPD. Σκοπός του ICMPD είναι η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής καθώς και η έρευνα στον τομέα της μετανάστευσης. Η Ελλάδα συνεργάζεται με το Κέντρο σε περιφερειακά προγράμματα και δραστηριότητες με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν οι μεταναστευτικές ροές και την ανταλλαγή καλών πρακτικών, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη εθνικών στόχων στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής.

Στο Συνέδριο της Βιέννης συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η υπουργός Μετανάστευσης της Σουηδίας, Μαρία Στένεγκαρντ καθώς και η υφυπουργός Γυναικών, Ενσωμάτωσης και Οικογένειας της Αυστρίας, Σουζάν Ραμπ.

Ο κ. Καιρίδης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο επίσημο δείπνο του συνεδρίου, απαντώντας στις ερωτήσεις της ανταποκρίτριας των «Financial Times», Λόρα Ντιμπουά, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, παρουσία πολλών υπουργών των κρατών-μελών της ΕΕ, υπηρεσιακών παραγόντων καθώς και εμπειρογνωμόνων στο ζήτημα της μετανάστευσης από όλη την Ευρώπη.

Ο υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό καθώς και να τοποθετηθεί επί της εξωτερικής του διάστασης. Αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευσης και το Άσυλο, χάρη στην εποικοδομητική συμβολή της Ιταλίας και των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Επιτροπής, Συμβουλίου και Κοινοβουλίου.

Αναφορικά με την εξωτερική διάσταση αναφέρθηκε στην ανάγκη αναζωογόνησης της Κοινής Δήλωσης 2016 ΕΕ-Τουρκίας και στο θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Απαντώντας σε ερώτηση για τις εκτιμήσεις του σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις, ο κ. Καιρίδης μίλησε επίσης για τη σημασία της αποτελεσματικής φύλαξης και προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων καθώς και στην ανάγκη να συνδυαστούν οι ανάγκες των ευρωπαϊκών οικονομιών σε εργατικό δυναμικό με τη δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης και εργασιακής κινητικότητας.

Κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, ο κ. Καιρίδης συμμετείχε σε «στρογγυλή τράπεζα» με τη Σουηδή ομόλογό του, υπό τη διεύθυνση του γενικού διευθυντή του ICMPD, Μίκαελ Σπιντελέγκερ, πρώην αντι-Καγκελάριου της Αυστρίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Κυρανάκης για τις αλλαγές στα τρένα: Τα υλικά των καθισμάτων είναι πιο εύφλεκτα από ότι θα έπρεπε
«Ο ΟΣΕ αλλάζει στην πράξη», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, μιλώντας για τις κάμερες σε συρμούς και σήραγγες και τα καινούργια τρένα που θα παραλάβει η χώρα
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης
Παύλος Μαρινάκης: Πλήθος κόσμου και γνωστοί πολιτικοί στα εγκαίνια του πολιτικού γραφείου του κυβερνητικού εκπροσώπου
Με σύνθημα «Ψηλότερα για όλους» ο Παύλος Μαρινάκης στις βασικές πολιτικές του προτεραιότητες τόνισε, μεταξύ άλλων, την στήριξη της οικογένειας, τη θωράκιση της ασφάλειας και τη συνεχή αναβάθμιση της δημόσιας υγείας
Εγκαίνια πολιτικού γραφείου Παύλου Μαρινάκη
Το συγκινητικό «αντίο» του Νικήτα Κακλαμάνη στην Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη: «Σε αποχαιρετώ, αλλά δε σε ξεχνώ»
Στο Α’ Νεκροταφείο, ο πρόεδρος της Βουλής αποχαιρέτησε με προσωπικό λόγο την πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το ύπατο κοινοβουλευτικό αξίωμα στην ιστορία της χώρας και έκανε λόγο για μια παρακαταθήκη που θα φωτίζει τη συνέχεια
Νικήτας Κακλαμάνης
Κυριάκος Μητσοτάκης από Νέο Δελχί: Το έργο του IMEC θα αποφέρει οφέλη σε Ινδία και Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τους κινδύνους της ΑΙ, προειδοποίησε για συγκέντρωση ισχύος σε λίγες εταιρείες και ανέδειξε IMEC, επενδύσεις, απευθείας πτήσεις και τουρισμό ως αιχμές συνεργασίας με το Νέο Δελχί
Κυριάκος Μητσοτάκης
31
Κόντρα Μάντζου και Λαζαρίδη με φόντο το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΑ: «Ποιος κυβερνά τον τόπο τα τελευταία επτά χρόνια;»
Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια για την υπόθεση των φερόμενων «μαϊμού» επιδομάτων, με τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας να θέτει ερωτήματα για την Αναστασία Χατζηδάκη
Δημήτρης Μάντζος 6