Πολιτική

Η Φ. Γεννηματά ξεκαθαρίζει πως δεν ψηφίζει τον εκλογικό νόμο – Τι αντιπροτείνει για το bonus

Με τη φράση «εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με διαδικασία fast truck», η Φώφη Γεννηματα εισηγήθηκε στη κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τη καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και έτσι τη θέσπιση της απλής αναλογικής.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η κ. Γεννηματά, ασκώντας κριτική τόσο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ, μίλησε για τη σκοπιμότητες και των δύο.«Τα διλλήματα είναι σαφή, μόνο που δεν απευθύνονται σε εμάς. Απευθύνονται στον κ. Τσίπρα, ο οποίος πρέπει να εξηγήσει προς τι αυτή η σπουδή σήμερα, σε μια ρύθμιση που 2 φορές πέρυσι αρνήθηκε. Στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος πρέπει να απαντήσει μεταξύ άλλων, αν είναι μεταρρύθμιση η εμμονή του στη στρέβλωση της λαϊκής βούλησης με το υπερβολικό bonus των 50 εδρών».

Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συνεργήσει «στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού που επιχειρεί συστηματικά η κυβέρνηση, βάζοντας στην σκιά τα μεγάλα καυτά προβλήματα που έχουμε μπροστά μας».

Κάλεσε όλα τα κόμματα σε διάλογο για τη διαμόρφωση κοινής θέσης για τον εκλογικό νόμο, επαναλαμβάνοντας ως βάση την πρόταση 5 σημείων του ΠΑΣΟΚ:

1) Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω. όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25- 30 εδρών

2) Διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%.

3) Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών

4) Ψήφο στα 17

5) Ψήφο στην ομογένεια και στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ως στόχο την αλλαγή πολιτικής για την αλλαγή και όρων της συμφωνίας που υπέγραψε από θέση ηττημένου, όπως υπογράμμισε, ο κ. Τσίπρας πέρσι, προτείνοντας τη διαμόρφωση «εθνικής γραμμής», βασισμένης στο δίπτυχο «ανάπτυξη – κοινωνική συνοχή». Δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο να υπάρξει μια εθνική κοινωνική συμφωνία προοδευτικών μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του επενδυτικού κλίματος, αλλά και την εγγύηση της αξιοπρέπειας και της ανασφάλειας του εργαζόμενου με βάση τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.]

Ξεκαθάρισε ότι «θα πούμε όχι σε νέα μείωση μισθών, σε ελεύθερες ομαδικές απολύσεις και lockout, σε λογικές επιβολής «εργασιακής ζούγκλας».

Όσον αφορά τη συνεργασία και τη συγκρότηση Δημοκρατικής Παράταξης, δήλωσε ικανοποιημένη από την ανταπόκριση στην πρωτοβουλία της και επανέλαβε ότι «η εκλογή του επικεφαλής του νέου σχήματος θα γίνει με ανοιχτή διαδικασία από τη βάση».

«Προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί το κοινά αποδεκτό προγραμματικό πλαίσιο και η συμφωνία στα επόμενα βήματα. Η δημιουργία του ενιαίου φορέα αποτελεί κοινό στόχο. Τα ενδιάμεσα όμως βήματα μετάβασης, δεν πρέπει να είναι μετέωρα αλλά στέρεα και συμφωνημένα. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, τις αποφάσεις θα τις πάρει το ΠΑΣΟΚ».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σύσκεψη στο Μαξίμου για μείωση των τιμών σε βασικά αγαθά – Η στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων στην ατζέντα της κυβέρνησης
Η σύσκεψη γίνεται λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας PosoKanei - Η κυβέρνηση «τρέχει» την υλοποίηση δεσμεύσεων και μεταρρυθμίσεων
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ 14
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναδημοσίευσε βίντεο Βρετανίδας που μιλάει για το ΕΣΥ – «Στην παιδιατρική φροντίδα η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα»
Η εμπειρία μιας μητέρας με τον άρρωστο γιο της άνοιξε ξανά τη συζήτηση για την ταχύτητα εξυπηρέτησης στο ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Η Βρετανίδα που μίλησε για το ΕΣΥ 46
Στην αντεπίθεση ο Κασσελάκης: Εγώ ζήτησα από την Τζάκρη να παραιτηθεί – Το κόμμα κινείται στο φιλελεύθερο κέντρο
«Οι Δημοκράτες περνάνε σε μία νέα φάση, οριοθετώντας τον πολιτικό τους χώρο στο φιλελεύθερο κέντρο της εφαρμοσμένης πολιτικής με τις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας και του ανθρωπισμού»
Στέφανος Κασσελάκης και Θεοδώρα Τζάκρη 58