Πολιτική

Η Φινλανδία κηρύσσει τον πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ – “Ξεχάστε οποιοδήποτε κούρεμα” – Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών

- "Ηχηρό όχι" λέει ο Άλεξ Σταμπ σε πιθανή διαγραφή του ελληνικού χρέους
- "Δεν θέλουμε να επηρεάσουμε τις εκλογές", ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας
- "Θα είμαστε σκληροί εάν οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση προκύψει ζητήσει αλλαγές στους όρους που έχουν τεθεί"
- Ο Σταμπ είπε, επίσης, ότι θα ήθελε η Ελλάδα να αποφύγει μια "βρώμικη έξοδο" από το πακέτο διάσωσης

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Πιο… ξεκάθαρα δεν μπορούσε να το πει! Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Άλεξ Σταμπ προειδοποίησε με ένα “ηχηρό όχι” σε ενδεχόμενη διαγραφή του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας με τίτλο “Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας δηλώνει ότι θα απορρίψει τη διαγραφή ελληνικού χρέους”, ο Σταμπ θέτει τη χώρα του σε σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει των επερχόμενων εκλογών στις 25 Ιανουαρίου, με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην προεκλογική του εκστρατεία επικεντρώνεται στην πρόταση για μερική διαγραφή του ελληνικού χρέους.

Αυτό, βέβαια, δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η Φινλανδία συνηθίζει να ακολουθεί πιστά τις θέσεις της Γερμανίας και της Άνγκελα Μέρκελ.

“Θα παραμείνουμε αμετακίνητοι σε αυτή τη θέση μας: Είναι σαφές ότι θα πούμε ένα ηχηρό όχι σε οποιοδήποτε κούρεμα του ελληνικού χρέους”, είπε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας και ξεκαθάρισε “ότι εμείς φυσικά δεν θέλουμε να επηρεάσουμε τις ελληνικές εκλογές. Αλλά νομίζω ότι είναι δίκαιο για τους Έλληνες και τους Φινλανδούς να εκφράσουν φωναχτά ότι ορισμένες από τις δηλώσεις των ελληνικών κομμάτων, οι παρουσιάσεις τους και οι ιδέες σχετικά με τα τρέχοντα προγράμματα είναι απλά απαράδεκτες για τη Φινλανδία”.

Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη, αλλά…

Ο κ. Σταμπ αρνήθηκε να αναφερθεί σε δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών για τις οποίες έχει αντιρρήσεις, προσθέτοντας όμως, ότι η Φινλανδία έχει δείξει “εκτεταμένη αλληλεγγύη στη δύσκολη κατάσταση”.

Και πρόσθεσε: “Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη. Αλλά κανείς δεν πρέπει περιμένει ότι θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να διαγράψουμε χρέη ή να σταματήσουμε τα τρέχοντα προγράμματα. Αυτό είναι τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά απλά αδύνατο για μια χώρα όπως η Φινλανδία, που και η ίδια αγωνίζεται την παρούσα στιγμή”.

Ερωτηθείς, εάν αυτή η σκληρή στάση του σχεδιάστηκε για να κερδίσει την εύνοια του φινλανδικού εκλογικού σώματος στις επικείμενες εκλογές, ο κ Στάμπ απάντησε: “Ως πρωθυπουργός της Φινλανδίας, έχω μόνο ένα πράγμα στο μυαλό, τα συμφέροντα της Φινλανδίας”.

Ο Σταμπ είπε, επίσης, ότι θα ήθελε η Ελλάδα να αποφύγει μια “βρώμικη έξοδο” από το πακέτο διάσωσης, και πρόσθεσε ότι “δεν μπορεί, για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, να αποκλείσει το ενδεχόμενο της συνέχισης του προγράμματος, εάν είναι απαραίτητο, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία”.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι “θα είμαστε σκληροί εάν οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση προκύψει (σ.σ. από τις εκλογές) ζητήσει αλλαγές στους όρους που έχουν τεθεί. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει επιστροφή για τα δάνεια ή για οποιαδήποτε από τα άλλα προγράμματα. Θα πρέπει να θυμόμαστε ξεκάθαρα ότι έχουν υπάρξει διευκολύνσεις επί των δανείων πολλές διαφορετικές χρονικές στιγμές”.

Ο Σταμπ προέτρεψε την Ελλάδα να μην παραιτηθεί, λέγοντας ότι “οι ελληνικές εκλογές δεν θα αλλάξουν την οικονομική πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για να σώσει την οικονομία της και να συνεχίσει την πορεία της ανάπτυξης. Αλλά, όπως ακριβώς ισχύει για όλους μας η διαδικασία βρίσκεται στα μισά του δρόμου, και η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να ξεκινήσει και πάλι η ανάπτυξη”, κατέληξε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης για Γιώργο Μαζωνάκη: «Κανένας δε ζήτησε την αλλαγή της ώρας θανάτου – Φτάνει με τις συκοφαντίες»
«Καλώ τις ανακριτικές αρχές να ανοίξουν όλα τα τηλέφωνα του Διοικητού του Νοσοκομείου και των ιατρών που παρέλαβαν από το ΕΚΑΒ ώστε να μην αφήσουμε χώρο στις συνωμοσιολογικές θεωρίες», είπε ο υπουργός Υγείας
Ο Άδωνις Γεωργιάδης 125
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύξηση στο επίδομα θέρμανσης για όλες τις μορφές ενέργειας και επιδότηση diesel όλο τον Οκτώβριο
Ο πρωθυπουργός σχολιάζει τη διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους Moody’s και Scope, ενώ αναφέρεται και στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης
Κυριάκος Μητσοτάκης 189
Η ΕΛΑΣ εδραιώνεται στη δεύτερη θέση, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα – Η μάχη με το ΠΑΣΟΚ και οι αναποφάσιστοι
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την κυριαρχία της ΕΛ.Α.Σ. στον προοδευτικό χώρο - Η πίεση στο ΠΑΣΟΚ, το ισχυρό χαρτί Τσίπρα και το δύσκολο πέρασμα από την εκλογική επιρροή στην κυβερνητική αξιοπιστία
Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ 11
Κυριάκος Μητσοτάκης για την αναβάθμιση από Moody’s και Scope Ratings: «Η Ελλάδα – νησίδα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας»
«Η Ελλάδα αποτελεί πλέον παράδειγμα ανθεκτικότητας, ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεων και ταχείας μείωσης του δημόσιου χρέους», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Γιώργος Μαζωνάκης 7